Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Κυριακή 16 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής | ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΙΒΩΤΟΣ - Παλαιοί Σπόροι για Νέες Καλλιέργειες | Ας σπείρουμε ένα μέλλον βασισμένο στην Ελευθερία των Σπόρων και την Ελευθερία της Διατροφής
[Από την εκδήλωση στα γραφεία των ΦτΦ και τους ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.]

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10/10/2016

Κυριακή 16 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής


  •   Ας σπείρουμε ένα μέλλον βασισμένο στην Ελευθερία των Σπόρων και την Ελευθερία της Διατροφής
  • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΙΒΩΤΟΣ - Παλαιοί Σπόροι για Νέες Καλλιέργειες

Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, Κυριακή 16 Οκτωβρίου και τη συμβολική δίκη της Monsanto στη Χάγη την ίδια ημέρα, παρουσιάζουν το θέμα «ΚΙΒΩΤΟΣ - Παλαιοί Σπόροι για Νέες Καλλιέργειες», που ήταν η Ελληνική Συμμετοχή στη 12η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής Μπιενάλε της Βενετίας το 2010.

Διαβάζουμε από την παρουσίαση του θέματος:
«Η ελληνική συμμετοχή στη 12η διοργάνωση (Giardini di Castello, 29 Αυγούστου-21 Νοεμβρίου 2010), που έχει το γενικό τίτλο «People meet in architecture», βασίζει το σκεπτικό της στην οικονομική κρίση, στην ελληνική κρίση της αγροτικής παραγωγής και στη συρρίκνωση του περιβαλλοντικού αποθέματος, προτείνοντας τη δημιουργία μιας πολυμεσικής εγκατάστασης (κατασκευή Κιβωτού, έκθεση εικόνων, βίντεο προβολή), η οποία αναδεικνύει τη βιοποικιλότητα του ελληνικού φυτογενετικού υλικού. Δημιουργείται μια κιβωτός σπόρων. Οι σπόροι παρουσιάζονται ως «συναισθητική» εμπειρία και ταυτόχρονα, η κουζίνα της Κιβωτού παράγει διατροφικά προϊόντα, προτείνοντας στους επισκέπτες μια συμβολική αλλά και πραγματική πλατφόρμα παροδικής συμβίωσης και επικοινωνίας…»

Σε μια περίοδο  που η μεγάλης κλίμακας βιομηχανική γεωργία απειλεί ή και εξαφανίζει ήδη τη μικρή ή και μεσαία αγροτική παραγωγή και την ελευθερία των σπόρων, οι νέες εμπορικές ληστρικές συμφωνίες μεταξύ Καναδά (CETA) και ΗΠΑ (TTIP) που συζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση, και μέσω αυτής η κυβέρνηση, θα προκαλέσουν επιπρόσθετες δυσμενείς επιπτώσεις στην εθνική οικονομία και την ασφάλεια τροφίμων. Οι πολυεθνικές ετοιμάζουν να μας «σερβίρουν στο τραπέζι μας» Γενετικά Τροποποιημένα Προϊόντα (ΓΤΟ), βοοειδή με ορμόνες, πουλερικά με χλώριο κ.λπ. Εμείς θα μείνουμε θεατές;
H Ελληνική κυβέρνηση να μην επικυρώσει/ υπογράψει τις ληστρικές εμπορικές συμφωνίες CETA TTIP TiSA γιατί «ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΉ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ».

Ας σπείρουμε ένα μέλλον βασισμένο στην Ελευθερία των Σπόρων και την Ελευθερία της Διατροφής

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παρουσίαση του θέματος «ΚΙΒΩΤΟΣ - Παλαιοί Σπόροι για Νέες Καλλιέργειες» θα γίνει στα γραφεία των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece, Ανθέων 72 – Χαϊδάρι.
Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016, ώρα 7:00μ.μ.

Το Ελληνικό Δίκτυο "Φίλοι της Φύσης / Naturefriends Greece" ιδρύθηκε το 2007 και είναι μέλος της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI[1] συμμετέχουν 45 εθνικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Στο πλαίσιο των δράσεων τους, οι ΦτΦ είναι εθνικοί συντονιστές για την Ελλάδα της εκστρατείας people4soil που θα ξεκινήσει επίσημα το Φθινόπωρο του 2016 με σκοπό να χαρακτηριστεί από την Ε.Ε. και να προστατευτεί νομικά το έδαφος  ως  κοινό αγαθό[2]. Επιπρόσθετα συμμετέχουν και στο Διεθνές  Δίκτυο για το Δίκαιο Εμπόριο, Our World Is Not For Sale[3].Οι ΦτΦ συμμετέχουν ενεργά στην Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA καθώς και σε παρόμοιες Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου