Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Λεωφορείο "ΑΘ. - ΠΑΡΝΗΣ" | Η διακοπή της γραμμής "Πλατεία Βάθη - Αγία Τριάδα, Πάρνηθα" - θύμα των μνημονίων | Να επανεμφανιστεί το λεωφορείο και στην Πάρνηθα


Αφορμή για αυτό το μικρό σημείωμα μνήμης για την "αναστολή της λειτουργίας της γραμμής Πλατεία Βάθη - Πάρνηθα" ήταν η δημοσίευση της ανωτέρω φωτογραφίας στο εξαιρετικό δημοσίευμα "Πανέμορφο μπλε λεωφορείο του 1958 ξανά στους δρόμους της Αθήνας" [ΕΔΩ].
Το δημοσίευμα αναφέρεται στον τρόπο που αγοράστηκε και  συντηρήθηκε το "μπλε λεωφορείο" και πως επανεμφανίσηκε στους δρόμους της Αθήνας στις μέρες μας, προσφέροντας μεγάλη χαρά στους ανθρώπους. Διαβάζουμε: "Ο κόσμος που έτυχε να συναντήσει το παλιό πετρελαιοκίνητο Scania – Vabis του 1958 δεν έκρυψε τη συγκίνησή του: Χειροκροτήματα, φωτογραφίες και βιντεάκια έκαναν τον γύρο των social media λίγη ώρα μετά την εμφάνισή του."

Βλέποντας τη φωτογραφία παρατήρησα ότι, εκτός από το λαμπυρίζων εντυπωσιακό μπλε χρώμα (souper gloss blue) του λεωφορείου, την πινακίδα "ΑΘ.- ΠΑΡΝΗΣ" και θυμήθηκα τον τρόπο της "αναστολής λειτουργίας της γραμμής" καθώς και τη λύπη που προκάλεσε η αναστολή (στην πραγματικότητα διακοπή της γραμμής) στους πραγματικά λίγους αλλά πιστούς επιβάτες.

Στο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ΟΟΣΑ με ημερομηνία "Αθήνα 20-7-2011" με θέμα "Αναδιάρθρωση λεωφορειακών γραμμών για διασύνδεση με τα μέσα σταθερής τροχιάς" [ΕΔΩ] διαβάσαμε ότι μεταξύ των άλλων γραμμών αναστέλλεται η γραμή "714 ΠΛΑΤ.ΒΑΘΗ - ΠΑΡΝΗΘΑ, ΛΟΓΩ ΜΙΚΡΗΣ ΕΠΙΒΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ".

Τι έγινε τότε;
Υπήρξαν μικρής κλίμακας αλλά έντονες αντιδράσεις κυρίως από τους "λίγους και πιστούς επιβάτες" που ήταν πεζοπόροι και φίλοι της Πάρνηθας, δεν είχαν ή δεν ήθελαν να μετακινηθούν με Ι.Χ. στο βουνό,  έδιναν το ραντεβού τους στην αφετηρία το πρωί και οι περισσότεροι επέστρεφαν μαζί.
Ομάδες Αναρχικών αντέδρασαν και δημοσίευσαν στο INDYMEDIA όλες τις αναφορές, τα δημοσιεύματα και τις κινήσεις που έγιναν για την επαναλειτυργία της γραμμής. [ΕΔΩ]
Το Δίκτυο Πολιτών για την Προστασία της Πάρνηθας, στο οποίο και συμμετείχα μαζί με άλλους φίλους (Πάνο Τότσικα, Γιάννη Σχίζα κ.α) στείλαμε επιστολή στον ΟΑΣΑ με τίτλο "Να επαναλειτουργήσει και να πυκνώσει η λεωφορειακή γραμμή 714 για την Πάρνηθα"  στην οποία γράφαμε [ΕΔΩ]:
[Σας ενημερώνουμε ότι είμαστε έξαλλοι με την απόφαση του Οργανισμού σας να καταργήσει τη γραμμή 714 που εξυπηρετεί τους επισκέπτες της Πάρνηθας.
Με κριτήριο προφανώς την εξοικονόμηση ορισμένων ΕΥΡΩ και την αδιαφορία σας για το περιβάλλον αλλά και την οικονομική δυνατότητα των πολιτών μας στερείτε τη μοναδική δυνατότητα να επισκεφτούμε την Πάρνηθα. Μας υποχρεώνεται να χρησιμοποιήσουμε Ι.Χ. ή να πάρουμε ΤΑΧΙ.
Αντί να πυκνώσετε τα δρομολόγια του λεωφορείου σε εποχή λιτότητας και να συμβάλλετε στην αποθάρρυνση του Ι.Χ. κάνετε ακριβώς το αντίθετο.

Απαιτούμε:
  1. Να επανεμφανιστεί στην Πάρνηθα  το αγαπημένο μας λεωφορείο 714
  2. Να ενημερώσετε το κοινό για την επαναλειτουργία του
  3. Να πυκνώσετε τα δρομολόγια τα Σαββατοκύριακα.
Αναμένουμε άμεσα να κάνετε διορθωτικές κινήσεις. Εκτός της πυρκαγιά του 2007 και άλλη «πυρκαγιά» μας ανάψατε. Έλεος πια δεν διαθέτετε ίχνος μυαλού. Δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι η δημόσια συγκοινωνία είναι δικαίωμα και δεν μπορεί να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με βάση το κέρδος.
ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΓΡΑΜΜΗ 714 ΤΩΡΑ]

Εκτός από την παραπάνω επιστολή που στείλαμε, τηλεφώνησα στον ΟΑΣΑ, μίλησα με υπαλλήλους οι οποίοι εξέφρασαν τη λύπη τους και την συμπαράστασή τους και μου είπαν ότι η αναστολή είναι απόφαση της διοίκησης που εξετάζει το θέμα μόνο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, "μπαίνει μέσα με τη γραμμή" και πως έχουν δεχθεί πολλά τηλεφωνήματα και διαμαρτυρίες από τους πιστούς επιβάτες του λεωφορείου της γραμμής ΠΛΑΤ.ΒΑΘΗ - ΠΑΡΝΗΘΑ.

Φέτος, με αφορμή την  Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (Ε.Ε.Κ) 16 - 22 Σεπτεμβρίου, επιδιώξαμε ως ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ να κάνουμε μια συνάντηση με τον πρόεδρο του ΟΑΣΑ για να συζητήσουμε διάφορα θέματα και να υποβάλλουμε προτάσεις, μεταξύ αυτών και την επαναλειτουργία της θρυλικής γραμμής "714 ΠΛΑΤ.ΒΑΘΗ - ΠΑΡΝΗΘΑ". 
Η συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΑ δεν πραγματοποιήθηκε ακόμα, ωστόσο εμείς θα συνεχίσουμε να προβάλουμε το αίτημα 
  • ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΓΡΑΜΜΗ "714 ΠΛΑΤ.ΒΑΘΗ - ΠΑΡΝΗΘΑ"
  • ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΤΟ "ΜΠΛΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ" και στην Αγία Τριάδα στην Πάρνηθα με τους παλιούς πιστούς αλλά και νέους επιβάτες, πεζοπόρους και εκδρομείς της Πάρνηθας.
Κώστας Φωτεινάκης
Πρόεδρος των ΦτΦ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου