Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

15 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Ανέμων | Αφιέρωμα στο ΖΕΦΥΡΟ

 Ζέφυρος, ο δροσερός δυτικός άνεμος και ο βωμός του στην αρχαία Ιερά Οδό
Έχουμε κατά καιρούς γράψει στο blog ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ, ότι κατά μήκος της αρχαίας Οδού υπήρχαν βωμοί, ιερά, αγάλματα, νεκροταφεία κ.λπ.
Ο Παυσανίας διερχόμενος την Ιερά Οδό περιγράφει στα ΑΤΤΙΚΑ (ίσως στον πρώτο "Ταξιδιωτικό Οδηγό"), ότι "ἔστι δὲ καὶ Ζεφύρου τε βωμὸς καὶ Δήμητρος ἱερὸν καὶ τῆς παιδός·" (1.3, 2).

Σύμφωνα με άρθρα που διαβάσαμε "Ο Ζέφυρος ήταν μεσολαβητής ανάμεσα στον Πάνω Κόσμο και στον Άδη" και έτσι ίσως θα μπορούσε να εξηγηθεί ότι ο βωμός του ήταν μαζί με το ιερό της Δήμητρας και της Περσεφόνης.

Ο Ζέφυρος αναφέρεται μαζί με άλλους ανέμους από τον Ησίοδο "Θεογονία", στον Όμηρο (Ηλιάδα), στους Ορφικούς Ύμνους αλλά και σε στίχους νεώτερων ποιητών όπως του Οδυσσέα Ελύτη στο "Άξιον Εστί" και "Φωτόδενδρο" (ως "Πουνέντες) κ.ά. 
 [Ο Ζέφυρος στους "Αέρηδες" (στο ρολόι του Κυρρήστου, 1ος αι. π.Χ.). Κρατούσε λουλούδια και απεικονιζόταν, όπως όλοι οι ανάλαφροι άνεμοι, ως νέος, αγένειος και φτερωτός. Παριστάνοταν συνήθως με ανθρώπινη μορφή και το μόνο που τον διέκρινε από τους ανθρώπους ήταν τα φτερά. Περισσότερα ΕΔΩ
[Σάντρο Μποτιτσέλι: "Η Γέννηση της Αφροδίτης" (La nascita di Venere), 1845. Η θεά Αφροδίτη αναδύεται από το νερό μέσα σε ένα όστρακο που φυσούν ο Ζέφυρος και η Αύρα προς την ακτή της Κύπρου ή των Κυθήρων.] 
[Γιάννης Τσαρούχης "Ανεμολόγιο", για την ποιητική συλλογή "Προσανατολισμοί" του Οδυσσέα Ελύτη. Στην ίδια συλλογή ο Γιάννης Τσαρούχης είχε ζωγραφίσει και ένα ανεμοδείκτη με τον Τρίτωνα, που προφανώς τον είχε αντιγράψει από τον "Πύργο των Ανέμων" (Ωρολόγιο του Ανδρόνικου. Ο "Τρίτωνας" βρισκόταν, σύμφωνα με την αποτύπωση σε γραβούρα του 18ου αιώνα, στην κορυφή του Πύργου. Το σκίτσο "Τρίτωνας" απετέλεσε και σήμα του περιοδικού "προσανατολισμοί" (1998-2001

 [Ο Ζέφυρος, γραμματόσημο στη σειρά "Άνεμοι", 1943;] 
 
 [Ο θερινός δροσερός κινηματογράφος ΖΕΦΥΡΟΣ - Οδός Τρώων 36 στα σύνορα Θησείου Πετραλώνων. Άνοιξε το 1936. Η φετινή περίοδος ξεκίνησε 27 Απριλίου.
 ------
Επιμέλεια: Κώστας Φωτεινακης | Πρώτη ανάρτηση το 2011 ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου