Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Κώστας Φωτεινάκης: Η ΣΥΝΟΔΟΣ των G20 στο Αμβούργο 7 & 8 Ιουλίου 2017 | Οι G20 «Διαμορφώνουν ένα διασυνδεδεμένο κόσμο» εμείς οι πολίτες τι κάνουμε;


 Η ΣΥΝΟΔΟΣ των G20 στο Αμβούργο 7 & 8 Ιουλίου 2017
Οι G20 «Διαμορφώνουν ένα διασυνδεδεμένο κόσμο» εμείς οι πολίτες τι κάνουμε;

του Κώστα Φωτεινάκη

Με αφορμή τη σύνοδο κορυφής των G20 στο Αμβούργο της Γερμανίας, 07-08/07/2017 έχουν ήδη δρομολογηθεί ή και προγραμματίζονται διάφορες δράσεις στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γερμανία.
Το βασικό θέμα της συνόδου είναι «Διαμορφώνοντας ένα διασυνδεδεμένο κόσμο» / Shaping an Interconnected World και σύμφωνα με τους διοργανωτές «Οι ηγέτες θα συζητήσουν τα βασικά θέματα πολιτικής για την οικονομία, το χρηματοπιστωτικό τομέα, το κλίμα, το εμπόριο, την απασχόληση και την ανάπτυξη. Οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι επίσης κρίσιμα ζητήματα παγκόσμιας σημασίας που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της συνόδου.»

Η ομάδα των G20 αποτελείται από 19 χώρες καθώς και την ΕΕ. Τα μέλη της G20 αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80 % του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και φιλοξενούν σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η σύνοδος κορυφής  των G20 καθιερώθηκε το 2008 εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης με σκοπό την ενίσχυση της διεθνούς οικονομικής συνεργασίας. Έκτοτε, τα μέλη των  G20 συνέρχονται ετησίως για να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που συνδέονται με την οικονομική και χρηματοπιστωτική συνεργασία.

Η φετινή σύνοδος των G20 στο Αμβούργο αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τις κυβερνήσεις όσο και για τα κινήματα για την προστασία του περιβάλλοντος και το δίκαιο εμπόριο, γιατί πραγματοποιείται αμέσως μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και εν μέσω των συζητήσεων για τις εμπορικές συμφωνίες CETA TTIP TiSA TTP.

Στη Γερμανία έχουν δημιουργηθεί δεκάδες συντονιστικά και δίκτυα  ANTI G20 όπως π.χ. των ΜΚΟ (Civil20), των Συνδικάτων (Labour20), των Επιχειρήσεων (Business20), της Επιστήμης (Science20), Think Tanks (Think20), των Γυναικών (Women20) και της Νεολαίας (Youth20). Τα συντονιστικά συνεδρίασαν το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Ιουνίου 2017 στο Αμβούργο για προετοιμάσουν τις δράσεις τους 7 & 8 Ιουλίου.

Στη Γερμανία 15 μεγάλες περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις έχουν δημιουργήσει το δίκτυο «G20 Wave of Protest». Άλλες πολιτικές και κοινωνικές  ANTI G20 δικτυώσεις είναι NOG20,  G20 Welcome to Hell κ.ά.


Λίγο πριν τη σύνοδο των G20 7 & 8  Ιουλίου έχουν προγραμματιστεί τα εξής:
Κυριακή 2 Ιουλίου: Δράση στο λιμάνι του Αμβούργου με σκάφη κ.λπ. Κύρια αιτήματα α) Δίκαιο – Ισότιμο Εμπόριο | STOP CETA TTIP TiSA β) Σώστε το κλίμα γ) Καταπολέμηση της Κοινωνικής ανισότητας δ) Υπεράσπιση και διεύρυνση της δημοκρατίας. (μεταξύ των Γερμανικών οργανώσεων που καλούν είναι: ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ, Φίλοι της Γης, WWF, Greenpeace κ.ά.)


Πέμπτη 15 Ιουνίου: Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ Βερολίνου πραγματοποίησαν ημερίδα με θέμα «Οι επιπτώσεις των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου CETA, TTIP και η συμμετοχή των ΦτΦ στο κίνημα για το δίκαιο εμπόριο».

Σάββατο 17 Ιουνίου: 40 δράσεις σε διαφορετικές πόλεις της Γερμανίας ενάντια στη Σύνοδο των G20.

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece παρακολουθεί και συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό κίνημα κριτικής των διεθνών εμπορικών συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και στο Παγκόσμιο Δίκτυο «Our World is Not for Sale» και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα να διαμορφωθεί μια θετική πρόταση για ένα «Δίκαιο Εμπόριο που να σέβεται τους παραγωγούς, τους καταναλωτές, το περιβάλλον και τους εργαζόμενους».
Ιδέες και προτάσεις, καθώς και εγχειρήματα σε αυτή την κατεύθυνση παρουσιάστηκαν στο  UniverSSE2017, 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας / SOCIAL SOLIDARITY ECONOMY που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, 9 -11 Ιουνίου 2017.

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή συνάντηση στρατηγικού χαρακτήρα για το Δίκαιο Εμπόριο και κριτικής των εμπορικών συμφωνιών (Μάιος 2017) και θα πάρει μέρος και στην επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο του 2017 στις Βρυξέλλες.

Να μην αφήσουμε τους G20 να «Διαμορφώσουν ένα διασυνδεδεμένο κόσμο» χωρίς εμάς τους πολίτες. Ας συντονιστούμε και ας αναπτύξουμε δράσεις στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, ενάντια στον φιλελευθερισμό και την εμπορευματοποίηση των πάντων, για την προστασία των κοινών, για ένα δίκαιο εμπόριο που να σέβεται τους παραγωγούς, τους καταναλωτές, το περιβάλλον και τους εργαζόμενους.

Κώστας Φωτεινάκης – xpolis@gmail.com
ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece
Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου