Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

9 -11 Ιουνίου | UniverSSE2017 | 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας | Αθήνα - Γεωπονικό Πανεπιστήμιο | SOCIAL SOLIDARITY ECONOMY

[To Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece στηρίζει τις μορφές της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και θα συμμετέχει στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο στην Αθήνα. Για το Συνέδριο διαβάστε περισσότερα στο  site της διοργάνωσης ΕΔΩ | Event στο FACEBOOK ΕΔΩ |   | Χάρτης - Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ΕΔΩ ]

------
 1. Που, Πότε, Ποιες, Γιατί
Μεταξύ 9 και 11 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο), το 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.Αλ.Ο.), με αφορμή και την 6η ετήσια συνέλευση του δικτύου RIPESS Europe. Στο συνέδριο θα πάρουν μέρος αποστολές από 20 ευρωπαϊκές χώρες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Κ.Αλ.Ο.

Η παρουσία δεκάδων ακτιβιστών, μελών εθνικών δικτυώσεων, συνεταιριστών και ερευνητών στην Αθήνα και η διαπιστωμένη ανάδυση, οι ανάγκες και η δυναμική της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, αποτελούν έναν πολλά υποσχόμενο συνδυασμό για τη διοργάνωση του συνεδρίου. Αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για ανταλλαγή εμπειριών, γνώσεων και πρακτικών, μια στιγμή συνάντησης του πολύμορφου γαλαξία των ενεργών στο χώρο της Κ.Αλ.Ο. εγχειρημάτων και στην αναζήτηση κοινών αφηγήσεων και στρατηγικών σε ελλαδικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. 

2. Διοργάνωση και Κάλεσμα
Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της διεθνούς αυτής συνάντησης έχουν αναλάβει συλλογικά οι εξής πρωτοβουλίες και δικτυώσεις:
  • Dock–Συνεργατικός Χώρος για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία
  • Η Εφημερίδα των Συντακτών
  • Κόμβος για την Κοινωνική Οικονομία, Ενδυνάμωση και Καινοτομία
  • Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας
  • Πανελλαδικό Συντονιστικό Αλληλέγγυων Σχολείων
  • ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. – Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία
  • Συντονισμός ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ Αττικής
  • Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας
Στο συνέδριο ευελπιστούμε να συναντηθούμε με όσους/ες εργαζόμαστε για την προώθηση και την ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, την οποία αντιλαμβανόμαστε σαν ένα δυναμικό χώρο, ένα πολύμορφο οικοσύστημα πρακτικών αυτοδιαχείρισης της παραγωγής, της εργασίας, της κατανάλωσης. Έναν χώρο ανάδυσης νέων αφηγήσεων χειραφέτησης και ενδυνάμωσης της κοινωνίας, που μέσα σε καιρούς κρίσης συνιστούν όχι απλά έναν κόσμο αντίστασης, αλλά ένα χειροπιαστό παράδειγμα οραματισμού και δυνατοτήτων κοινωνικού μετασχηματισμού

Το Σύμπαν της Κ.Αλ.Ο. φιλοξενεί από συνεργατικά, συνεταιριστικά εγχειρήματα και αυτο-οργανωμένες δομές αλληλεγγύης, μέχρι μορφές κοινοτικής και κοινωνικής οικονομίας, πρωτοβουλίες ανοιχτής τεχνολογικής καινοτομίας και έρευνας, μέχρι διαδικασίες και χώρους ανάπτυξης των Κοινών.

Η Κ.Αλ.Ο είναι μία ανοιχτή διαδικασία και ταυτόχρονα μια πρόσκληση σε δράση. Κάθε εγχείρημα του πολύμορφου σύμπαντος της Κ.Αλ.Ο., στη χώρα μας και στην Ευρώπη, είναι ευπρόσδεκτο να συμμετέχει και να συμβάλει με τις ιδέες του στην τριήμερη διεθνή συνάντηση. 

3. Ένα σύμπαν εκτός ελέγχου 

Ζούμε τον εκτροχιασμό του κυρίαρχου (τον τελευταίο μισό αιώνα) μοντέλου εκμετάλλευσης, του παγκοσμιοποιημένου νεοφιλελευθερισμού, που ξεκίνησε σαν (οικονομική και πολιτική) κρίση. Ενός συστήματος κοινωνικών σχέσεων και κυριαρχίας, που έχει χάσει κάθε προωθητικό κοινωνικό πρόσημο. Που στρέφεται πλέον ανοιχτά προς τις επικίνδυνες “ράγες” του εθνικισμού, του ρατσισμού, της μετα-δημοκρατίας, της καταστροφής της φύσης και της ακραίας αλλοτρίωσης του ανθρώπου, της όξυνσης των καπιταλιστικών ανταγωνισμών.

Ζούμε την ανισορροπία ενός συστήματος σε παροξυσμό. Ενός συστήματος που αδυνατεί να διαχειριστεί τις «παράπλευρες συνέπειες» των αναδυόμενων κοινωνικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων, που επιτρέπουν πλέον σε μεγάλα τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού, να αναζητούν νέους ορίζοντες κοινωνικής ζωής, αλλαγής και μετασχηματισμού.

Ζούμε τους κραδασμούς μιας σύγκρουσης. Από τη μια μεριά, βιώνουμε μια ανάπτυξη της τεχνολογίας και των γνώσεων, που παρέχει τις προϋποθέσεις για την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και αναπαραγωγής, μαζί με μια διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή παραγωγών – πολιτών – κατοίκων στο να χαράσσουν νέες πολιτικές και να θεσμίζουν αυτο-διαχειριστικά εγχειρήματα μέσα από ευρείας κλίμακας κοινότητες και δίκτυα. Από την άλλη μεριά, βιώνουμε βίαιες διαδικασίες ιδιοποίησης και περίφραξης των κοινών μας αγαθών, κοινωνικού αποκλεισμού και ελέγχου των δυνατοτήτων για κοινωνική χειραφέτηση, που αναδύονται σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο.

Ζούμε σε μια ιστορική στιγμή, που η ανάγκη υπερβάσεων και τομών στην πραγματικότητα της αγοράς και μιας κρατοκεντρικής διαχείρισης βρίσκεται πλέον στην καθημερινή ατζέντα. Που οι υπάρχοντες εθνικοί και υπερεθνικοί οργανισμοί αποτελούν πλέον κομμάτι του προβλήματος.
4. Ένα νέο σύμπαν αναδύεται
Κάθε σύμπαν έχει την κοσμογονία του. Στην περίπτωση μας, η κοσμογονία δεν είναι ένα bigbang αλλά μία συνεχής διαδικασία. Το σύμπαν της Κ.Αλ.Ο. όπως αναδύεται μέσα από συστημικές ρωγμές και αναταράξεις αποτελεί ένα διαστελλόμενο υπό διαμόρφωση χώρο. Δημιουργός και εμπνευστής ενός κοινωνικού και οικονομικού παραδείγματος, που καλλιεργεί τα συστατικά στοιχεία ενός σύμπαντος κοινωνικά δίκαιου, ισότιμου, ανοιχτού, ελεύθερου, κοινού, για όλους.

Κάθε σύμπαν συγκροτείται από ανάγκη και όραμα. Η Κ.Αλ.Ο. συναρθρώνει σε μια πολύμορφη διαδικασία κοινωνικού μετασχηματισμού, καθημερινές πρακτικές επιβίωσης και δημιουργικές αντιστάσεις, που αναδείχθηκαν από κοινωνικά κινήματα και λαϊκές εξεγέρσεις. Είναι ένα εν τη γενέσει σύμπαν κοινωνικών σχέσεων, παραγωγικών υποδομών, μορφών πολιτικής κουλτούρας, πολιτιστικής έκφρασης, συλλογικής αυτοθέσμισης. Είναι μια πορεία, που από τις εκρηκτικές κορυφώσεις μιας δυναμικής, που ιστορικά εμφανίσθηκε σε μαζικά κινήματα, συνεχίζει διαμέσου μιας κοινωνικής επινοητικότητας και πειραματισμού, και περνά στην υλική οικοδόμηση εγχειρημάτων με μετα-καπιταλιστικά στοιχεία. Από την αντίσταση (σε έναν κόσμο) στην δημιουργία (ενός νέου κόσμου). 

5. Η Κ.Αλ.Ο σήμερα
Το σύμπαν της Κ.Αλ.Ο αναπτύσσεται ανάμεσα στην κυριαρχία της οικονομίας της αγοράς και κρατοκεντρικών οικονομικών πολιτικών. Ωστόσο, ο κύκλος εργασιών, ο αριθμός των ασχολούμενων, το πλήθος των εγχειρημάτων, η κοινωνική διείσδυση της Κ.Αλ.Ο, αυξάνουν ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Απόρροια πολύχρονων προσπαθειών και μακρόχρονων δοκιμασιών εναλλακτικών παραδειγμάτων, που πλέον αρχίζουν να αποκτούν ορατότητα και να προβάλλουν σαν πρόταση διεξόδου μέσα σε συνθήκες κρίσης και οικονομικής καταστροφής για την πλειοψηφία του κόσμου.

Από εργαζόμενους που πλήττονται από την ανεργία, τα μνημόνια λιτότητας και τις νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις, μέχρι ολόκληρες περιοχές του κόσμου (Ροζάβα, Τσιάπας, κλπ.) και δίκτυα πόλεων, που, οικονομικά παραδείγματα στηριγμένα στην κοινωνική συμμετοχή, αυτοοργάνωση, οριζοντιότητα. Ετερογενή παραδείγματα, που προτάσσουν μια οικονομία στηριγμένη στην ανταλλαγή αξιών χρήσης και στο κοινωνικό όφελος και όχι στο κέρδος σαν μοχλό ανάπτυξης για την ανάπτυξη.

Σε όλο τον κόσμο, πάνω από 1 δισ. άνθρωποι είναι μέλη συνεταιρισμών, που έχουν δημιουργήσει πάνω από 100 εκατ. θέσεις εργασίας (20% περισσότερες από ότι οι πολυεθνικές εταιρείες) και υποστηρίζουν πάνω από 270 εκατ. θέσεις εργασίας (κυρίως μεμονωμένων παραγωγών). Πάνω από 3 δισ. άνθρωποι (ο μισός πληθυσμός του πλανήτη) είναι κοινωνικά ασφαλείς χάρη σε συνεταιρισμούς. Στην Ευρώπη, πάνω από 160 εκατ. πολίτες είναι μέλη σε 2 εκατ. συνεργατικά εγχειρήματα ΚΑλΟ (το 10% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων), που δίνουν εργασία σε περισσότερα από 15,5 εκατ. άτομα.

Η αύξηση της παρουσίας φορέων της ΚΑλΟ, των συναντήσεων εγχειρημάτων και των προσπαθειών δικτύωσης (τοπικά, εθνικά, διεθνικά), των παρεμβάσεων τροποποίησης της πολιτικής κουλτούρας και του θεσμικού πλαισίου, αλλά και η αύξηση του ενδιαφέροντος από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς αποδεικνύουν τις δυνατότητες, που έχει η πρόταση της ΚΑλΟ. Την ίδια στιγμή την καθιστούν πεδίο διαπραγμάτευσης και διαμόρφωσης, ανάμεσα στη νεοφιλελεύθερη εκδοχή των startups, της αλά SiliconValley οικονομίας του διαμοιρασμού, και σε όσους την βλέπουν σαν πεδίο ανάπτυξης κοινωνικών μετασχηματισμών προς έναν μετα-καπιταλιστικό ορίζοντα.
Στόχοι
‘Ένα Σύμπαν υπό διαμόρφωση λοιπόν. Το UniverSSE 2017 ευελπιστεί να συμβάλει στην συστατική διαδικασία περιγραφής των ενοποιητικών αρχών και πρακτικών του πολύμορφου οικοσυστήματος της ΚΑλΟ. Να αποτελέσει μια στιγμή ανοιχτής διαβούλευσης και δημόσιου διαλόγου, γνωριμίας και γνώσης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και εργαλείων, φιλοξενίας νέων πρωτοβουλιών και διερεύνησης συνεργειών και δικτυώσεων, ανάδειξης ενός κοινού χώρου αναφοράς, αφήγησης και οραματισμών. Ένα γεγονός που θα αυξήσει την ορατότητα και διακριτότητα της Κ.Αλ.Ο, με συμμετοχές που περιγράφουν τον χάρτη του οικοσυστήματος Κ.Αλ.Ο στην χώρα μας και στην Ευρώπη, αλλά και που τροποποιούν τις δυνατότητες και κλίμακες κοινωνικής διείσδυσης, επιρροής και αλλαγής.
ΠΗΓΗ: UniverSSE 2017  ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου