Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

9-11 Ιουνίου: Επιστημονικό & περιβαλλοντικό τριήμερο στο Μητροπολιτικό Πάρκο Α. Τρίτσης | Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ παρουσιάζουν την ΚΙΒΩΤΟ


Ο Φορέας Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας "Αντώνης Τρίτσης", που συγκροτήθηκε πρόσφατα (Οκτώβριος 2016), οργανώνει Επιστημονικό και Περιβαλλοντικό τριήμερο στο χώρο του Πάρκου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το διάστημα 9-11 Ιουνίου 2017.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα ΕΔΩ. | Για την πρόσβαση στο Πάρκο δείτε τον χάρτη ΕΔΩ.

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece θα παρουσιάσει για δεύτερη φορά το θέμα "ΚΙΒΩΤΟΣ: Παλιοί Σπόροι -  Νέες Καλλιέργειες", το Σάββατο 10 και την Κυριακή  11 Ιουνίου, στις 11:00 και στις 13:00.
Τοποθεσία συνάντησης: Κτήριο Διοίκησης [είσοδος από Μουστακλή] |
FACEBOOK EVENT ΕΔΩ


 Η ΚΙΒΩΤΟΣ από τη Βενετία, στο Μουσείο Μπενάκη και τώρα στο Πάρκο Τρίτση.

[ΠΡΟΣΘΗΚΗ στην ανάρτηση: Ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για τη ΚΙΒΩΤΟ. Συνέντευξη με τον πρόεδρο των ΦτΦ Κώστα Φωτεινάκη ΕΔΩ]

Η "ΚΙΒΩΤΟΣ" ήταν η Ελληνική Συμμετοχή στη 12η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής Μπιενάλε της Βενετίας το 2010. Μετα τη Βενετία η ΚΙΒΩΤΟΣ παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη, 30 Μαρτίου - 22 Μαΐου 2011, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ΚΙΒΩΤΟΥ στο Μουσείο Μπενάκη [ΕΔΩ] πραγματοποιήθηκε Συμπόσιο με θέμα "Πρακτικές για το Κοινό στα Εκτεταμένα Μητροπολιτικά Πεδία" με τη συμμετοχή της  Vandana Shiva και την Εναλλακτική Κοινότητα το ΠΕΛΙΤΙ και παράλληλες διατροφικές δράσεις και ομιλίες." [16 Απριλίου 2011 - το πρόγραμμα ΕΔΩ / τα πρακτικά του συμποσίου ΕΔΩ]
  
ΚΙΒΩΤΟΣ | ARK | Δημιουργοί - Συντελεστές

 Σύλληψη (concept), Σχεδιασμός και Παραγωγή « Κιβωτού» και Έκθεσης:
Ζήσης Κοτιώνης, Φοίβη Γιαννίση, αρχιτέκτονες [και ποιητές]


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – ΒΕΝΕΤΙΑ:
Ελληνικό Περίπτερο, Giardini di Castello,
29 Αυγούστου-21 Νοεμβρίου 2010

ΚΙΒΩΤΟΣ - Διαστάσεις:
12μ. Μήκος | 2,70μ. μέγιστο Πλάτος | 3,30 μ. Ύψος.



ΚΙΒΩΤΟΣ - Εσωτερικό

 Κατασκευή: Γαβρίλος Μιχάλης

Συλλογή φυτογενετικού υλικού: Ορέστης Δαβίας, βιολόγος


Βίντεο-ντοκυμαντέρ: Γιάννης Ισιδώρου, σκηνοθέτης [θα προβληθεί στο χώρο]

Σχεδιασμός έκθεσης αγροτικών τοπίων: Κώστας Μανωλίδης, αρχιτέκτων

Πληροφοριακός Σχεδιασμός: Αλέξανδρος Ψυχούλης, εικαστικός

Σύμβουλος εγκατάστασης: Μαρία Παπαδημητρίου, εικαστικός

Επιμέλεια Καταλόγου: Φοίβη Γιαννίση, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Ζήσης Κοτιώνης
[ο κατάλογος θα είναι διαθέσιμος για ξεφύλλισμα στο χώρο]
Σχεδιασμός Καταλόγου: Μιχάλης Παπαρούνης, εκδότης

Επικοινωνία-προβολή: Αλέξια Κατσίγερα


[Οι δημιουργοί της ΚΙΒΩΤΟΥ]
-----------------

Συνέντευξη του Καθηγητή Ζήση Κοτιώνη,
πριν αναχωρήσει για τη Βενετία
[11.08.2010 –ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ]

Τι σημασία αποδίδετε στην «Κιβωτό»;
«Με την "Κιβωτό" διαφυλάττεις τους καρπούς, ένα πρόγραμμα που εμπεριέχεται στους σπόρους της φύσης που απειλείται με εξαφάνιση. Με βάση αυτό το πρόγραμμα, που μας δίνει η ίδια η φύση, προτείνουμε να ξαναδούμε πώς κατοικείται και άρα πώς διαμορφώνεται το τοπίο. Αρχιτεκτόνημα δεν είναι μόνο ένα κτίριο, αλλά και η σχέση που υπάρχει ανάμεσα σε δύο δέντρα».

Πώς συνδέεται η πρότασή σας με την πρόσφατη οικονομική κρίση;
«Με την πολύ απλή επισήμανση ότι διαρκώς η ύπαιθρος και οι αγροτικές περιοχές χάνουν την παραγωγικότητά τους. Είτε ερημοποιούνται είτε οικοδομούνται. Πρόθεσή μας είναι να επισημάνουμε ότι αν η ύπαιθρος αποκτήσει με τις βιολογικές και βιοδυναμικές καλλιέργειες έναν καινούργιο παραγωγικό ρόλο, τότε μπορεί να δημιουργηθεί εκεί και μια σύγχρονη παραγωγική ζωή.
Ο αγροτικός χώρος διέρχεται αυτή τη κρίση μετά τα αδιέξοδα της εκμηχανισμένης γεωργίας των μονοκαλλιεργειών και των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.
Ο τρόπος με τον οποίο βιώνεται αυτή τη στιγμή η κρίση στη "Μητρόπολη" δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε διαφορετικοί άνθρωποι να βρεθούν εκτός αστικών κέντρων και να διαχειριστούν διαφορετικά τα προβλήματα της υπαίθρου. Τέτοιου είδους σχέσεις ψάχνουμε και τις αναγνωρίζουμε ήδη στον αγροτικό ακτιβισμό. Προς το παρόν λείπει η επινοητικότητα στη διαχείριση του τοπίου και του εδάφους».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου