Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Δήλωση του Κώστα Φωτεινάκη στη ΡΑΔΙΟΕΦΗΜΕΡΙΔΑ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα, τον Τραμπ και τον Σάντερς, την κλιματική δικαιοσύνη και τις εμπορικές κυρώσεις στις ΗΠΑ




[Φωτ. από τη συμμετοχή των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece στην συγκέντρωση στις 29 Νοεμβρίου 2015 με αφορμή τη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή -  COP21.]
----------------
O Κώστας Φωτεινάκης, πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece δήλωσε (2/6/2017) στη ραδιοφωνική εκπομπή ΡΑΔΙΟΕΦΗΜΕΡΙΔΑ της κας Αλίκης Παπαναστασίου στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ για την απόφαση του κ.Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού, 2015:

1.       «Η δήλωση του κ.Τραμπ δεν αποτελεί καμία έκπληξη. Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ο κ.Τραμπ είχε δηλώσει στην προεκλογική περίοδο ότι αν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα αναγνώριζε τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Για το λόγο αυτό μια σειρά ακτιβιστών, στελέχη του Οικολογικού κινήματος σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας, είχαν στηρίξει την υποψηφιότητα του Μπέρνι Σάντερς στην αρχηγία του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο κ.Σάντερς που είχε πάρει σαφή και προοδευτική θέση για πολλά κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα όπως η αναγνώριση της κλιματικής αλλαγής.
2.       Ο Μπέρνι  Σάντερς είχε αποκαλέσει την κλιματική αλλαγή ως «τη μεγαλύτερη απειλή για την εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ. Πρώτα, στη διάρκεια του εναρκτήριου ντιμπέιτ των υποψηφίων των Δημοκρατικών στις 13 Οκτωβρίου. Και ένα μήνα μετά, στη συνέχιση του ίδιου ντιμπέιτ που προβλήθηκε, με συγκριτικά μικρότερη τηλεθέαση, λίγες ώρες μετά τις δολοφονικές επιθέσεις οκτώ Ευρωπαίων υπηκόων – μελών του ISIS στο Παρίσι:  «Η κλιματική αλλαγή σχετίζεται άμεσα με την άνοδο της τρομοκρατίας» είπε ο Σάντερς. «Αν δεν συσπειρωθούμε και δεν ακούσουμε τι λένε οι επιστήμονες, θα δούμε χώρες σε όλο τον κόσμο […] να διαγκωνίζονται για περιορισμένες ποσότητες νερού και καλλιεργήσιμης γης. Θα δούμε όλα τα είδη διεθνών συγκρούσεων».

Στο ερώτημα της κας Παπαναστασίου «αν η δήλωση του κ.Τραμπ έχει σχέση με αντιτιθέμενα συμφέροντα μεταξύ των κατασκευαστών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των παραδοσιακών «πετρελαιάδων» ο Κώστας Φωτεινάκης δήλωσε:
1.       «Δεν μπορώ να σας απαντήσω αν πρόκειται για ένα «παιχνίδι» συμφερόντων. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι οι ΗΠΑ εκπέμπουν το 18% των αερίων του θερμοκηπίου και πως οι άνθρωποι του Νότου, οι οποίοι ελάχιστα έχουν συμβάλλει στην εκπομπή αερίων που αλλάζουν το κλίμα και υποφέρουν περισσότερο, είναι οι λιγότερο ικανοί τεχνολογικά και οικονομικά για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αυτό λέγεται «κλιματική αδικία». Εμείς είμαστε υπέρ της κλιματικής δικαιοσύνης.
2.       Η ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής δεν θα προέλθει μόνο και αποκλειστικά από την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Χρειάζεται παράλληλα να φροντίσουμε τα δάση μας, να προστατέψουμε τα εδάφη – τα ποτάμια – τις λίμνες κ.λπ., να «απεξαρτηθούμε» από τα καταναλωτικά και διατροφικά πρότυπα, να στηρίξουμε τις μικρές και τις ντόπιες καλλιέργειες, να προωθήσουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να δημιουργήσουμε «οάσεις» πρασίνου στις πόλεις.
3.       Ο κ.Τραμπ δηλώνει ότι από τα μέτρα για την κλιματική αλλαγή μέχρι το 2030 θα απολεστούν 3 εκατ. θέσεις εργασίας στις τσιμεντοβιομηχανίες, στις βιομηχανίες άνθρακα και χάλυβα κ.λ.π. Ο κ.Τραμπ βάζει τους εργαζόμενους μπροστά, όπως κάνουν πολλοί άλλοι, και βάζει το δίλημμα «εργασία ή περιβάλλον». Η απάντηση είναι ότι η «πράσινη οικονομία» δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας πολύ περισσότερες από εκείνες που καταργεί. Ακόμα και αν θεωρητικά δεχτούμε ότι θα απολεσθούν 3 εκατ. θέσεις εργασίας, ένα ανεπτυγμένο κράτος με πληθυσμό 320 εκατ. κατοίκους, όπως οι ΗΠΑ, μπορούν, αν θέλουν να αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε νέα κατάσταση.

Τέλος ο Κώστας Φωτεινάκης δήλωσε:
«Οι χώρες οι οποίες θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού πρέπει να συντονίσουν τις δράσεις τους, να επιβάλλουν εμπορικές κυρώσεις ΗΠΑ και να απαιτήσουν οικονομική «αποζημίωση» για το σπάσιμο της συμφωνίας. Το οποιοδήποτε «βάρος» (υποχρέωση) αναλογούσε στις ΗΠΑ θα πρέπει να κατανεμηθεί, μετά την αποχώρησή της, στις άλλες 194 χώρες που θα συνεχίσουν και θα αυξήσουν τα μέτρα για την προστασία του κλίματος.
Αλλά και αυτό δεν είναι αρκετό. Θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα ποιοτικότερο κίνημα για την κλιματική δικαιοσύνη σε όλες τις χώρες, ακόμα και μέσα στις ΗΠΑ. Το 67% των ψηφοφόρων του Τραμπ είχε δηλώσει ότι είναι υπέρ της συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να πιεστούν να επανεξετάσουν τη θέση τους»

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ανωτέρω δήλωση δεν είναι ακριβής απόδοση των λεχθέντων στη συνέντευξη. Η απόδοση έγινε με αποκλειστική ευθύνη του Κώστα Φωτεινάκη.
Διαβάστε ακόμα την ομιλία του Κ.Φωτ. στο Β -  FEST με θέμα "Πλανήτης SOS: Κλιματική αλλαγή και παγκόσμια φτώχεια".[ΕΔΩ]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου