Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

22/3/2013: Η ύδρευση και οι συνθήκες υγιεινής είναι ανθρώπινο δικαίωμα! Water and sanitation are a human right!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

22 Μαρτίου 2013: Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό/ World Warer Day


Η ύδρευση και οι συνθήκες υγιεινής  είναι ανθρώπινο δικαίωμα!
Water and sanitation are a human right!

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΥΔΑΠ/ ΕΥΑΘ

Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό επαναλαμβάνουν τη θέση τους ότι η ύδρευση και οι συνθήκες υγιεινής  (αποχέτευση κ.λπ)  είναι ανθρώπινο δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό και ως «Δικαίωμα και Αγαθό»  δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης. Οι ΦτΦ αντιτίθενται στην πώληση της ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ  γιατί αφενός μεν και οι δύο εταιρείες είναι κερδοφόρες αφετέρου δε σε αρκετές χώρες όπου το νερό ιδιωτικοποιήθηκε, η τιμή αυξήθηκε και η ποιότητα του νερού δεν εξασφαλίστηκε (Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Χιλή, Βολιβία, Αργεντινή, Μαρόκο, Νότιος Αφρική). Παράλληλα οι ιδιωτικές εταιρείες νερού δεν προχώρησαν σε επενδύσεις για τη συντήρηση των δικτύων, και όπου αυτό έγινε  οι «επενδυτές» ιδιώτες ζήτησαν την ενίσχυση του κράτους.

Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ έχουν προβάλλει και συμφωνούν με τη διακήρυξη που ψηφίστηκε στο Εναλλακτικό Παγκόσμιο Φόρουμ για το Νερό (Μασσαλία 14-17 Μαρτίου 2012)  στην οποία μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι:

[...Είμαστε αντίθετοι με το κυρίαρχο οικονομικό και χρηματιστικό μοντέλο που είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης. Η καπιταλιστική, εξορυκτική ανάπτυξη έχει δημιουργήσει μία δραματική και βαθιά οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση. Αυτή η προσέγγιση, η οποία θεωρεί ότι το νερό είναι ένα εμπόρευμα όπως οποιοδήποτε άλλο, είναι άδικη και αναποτελεσματική όσον αφορά την παροχή πρόσβασης σε νερό και αποχέτευση για όλους, και πηγαίνει ενάντια στη θέληση και τα συμφέροντα των ανθρώπων.

Σε απάντηση στην αυξανόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού, υπερασπιζόμαστε το νερό ως βασικό στοιχείο της ζωής στον πλανήτη και ως θεμελιώδες και αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα επιμένουμε ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των σημερινών και των μελλοντικών γενεών πρέπει να διασφαλιστεί απορρίπτουμε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης του νερού και διακηρύττουμε ότι η διαχείριση του νερού πρέπει να είναι δημόσια, συνεταιριστική, συμμετοχική, δίκαια, και μη-κερδοσκοπική.

Απαιτούμε οι κυβερνήσεις να εγγυώνται την πρόσβαση σε καθαρό και ασφαλές νερό για όλους, σε ποσότητες που μπορούν να συντηρήσουν ζωή. Καλούμε όλες τις κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν επίσημα το δικαίωμα στο νερό και την αποχέτευση για όλους τους ανθρώπους στην εθνική τους νομοθεσία, σύμφωνα με το ψήφισμα του ΟΗΕ 64/292. Καλούμε τις κυβερνήσεις να αμφισβητήσουν την εξουσία και τη νομιμότητα του Παγκόσμιου Φόρουμ Νερού ως τόπου ανάπτυξης της διεθνούς πολιτικής για το νερό. Οι αδυναμίες της κυρίαρχης οικονομικής σκέψης και η κατάρρευση των νεοφιλελεύθερων, καπιταλιστικών δομών που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση έχουν καταστήσει σαφές ότι το Παγκόσμιο Φόρουμ Νερού και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Νερού δεν έχουν καμία νομιμότητα…]

Οι ΦτΦ καταδικάζουν ως απαράδεκτες τις προτάσεις  για την εμπορευματοποίηση του νερού,  όπως και τις δηλώσεις του γενικού διευθυντού της NESTLE  Peter Brabeck-Letmathe, ο οποίος θεωρεί ως " ακραία  [την άποψη] ότι είναι το νερό δημόσιο δικαίωμα". 

Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Friends of Nature Greece  θα υποστηρίξουν όλους τους αγώνες που αναπτύσσονται για καθαρό νερό και για το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση όλων  των ανθρώπων,  γιατί το νερό είναι «δώρο» της ΦΥΣΗΣ και ως φυσικό δώρο δεν μπορεί ούτε να ιδιωτικοποιηθεί ούτε και να σπαταλιέται αλόγιστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου