Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

ΟΧΙ στις επιφανειακές εξορύξεις στο Όρος Γκιώνα - ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ



ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΕΔΩ 
Σήμερα 9 Μαρτίου 2013, εμείς οι κάτοικοι του χωριού Καστέλλια του Νομού Φωκίδας συγκεντρωθήκαμε σε μεγάλη και αποφασιστική συγκέντρωση για να συζητήσουμε και να διατρανώσουμε την οριστική και αδιαπραγμάτευτη απόφασή μας να μην επιτρέψουμε τη καταστροφή του χωριού μας από παράνομες και ανεξέλεγκτες επιφανειακές εξορύξεις στα κεφαλάρια του , μέσα στα σπίτια μας.
Μια καταστροφή που περιλαμβάνει την εξαφάνιση ενός πλούσιου και παρθένου δάσους, το οποίο το χωριό μας προστατεύει ως κόρη οφθαλμού από την ίδρυσή του εδώ και εκατοντάδες χρόνια.
Μια καταστροφή, που δημιουργεί άμεσο κίνδυνο από πλημμύρες, κατολισθήσεις και κατακρημνίσεις, που απειλεί ακόμα και με κίνδυνο απώλειας ζωής.
Δεν ανεχόμαστε τις συμβουλές για «συνεργασία» με τους βιαστές του τόπου μας.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ τη μεταλλευτική εταιρεία της οικογενείας Κυριακόπουλου «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.»:
  • Ότι κερδίζει εκατομμύρια ευρώ από την εξόρυξη του Βωξίτη στην περιοχή του χωριού μας , σε έκταση πάνω από 10.000 στρέμματα, αφού ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ, ΕΞΟΦΘΑΛΜΑ , ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ και ΒΑΡΒΑΡΑ καταπατά εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, υπουργικές αποφάσεις , νόμους και διατάξεις.
  • Ότι πραγματοποιεί εξορύξεις ακόμα και σε χώρους, που δεν διαθέτει την απαραίτητη άδεια εκμετάλλευσης , ανεξέλεγκτη από Δημόσιες Υπηρεσίες , οι οποίες έχουν την υποχρέωση από το Νόμο να πραγματοποιούν ελέγχους.
  • Ότι δεν πληρώνει στο Ελληνικό Δημόσιο ούτε ένα ευρώ για την αξία του μεταλλεύματος που εξάγει.
  • Ότι προτιμά να φορολογείται στο Λουξεμβούργο και όχι στην Ελλάδα.
  • Ότι έναντι ευτελούς τιμήματος καταστρέφει το δάσος, την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής, εξαφανίζει τα νερά από όλες τις πηγές που υπήρχαν , ξεκοιλιάζει τα βουνά και τα παρατάει ως μνημεία καταστροφής, δημιουργώντας μια μη αναστρέψιμη και τρομακτική υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
  • Ότι δεν επενδύει ούτε ένα ευρώ στην περιοχή.
  • Ότι μέρος από τα υπερκέρδη χρησιμοποιείται για τη στήριξη της παραπάνω παράνομης δραστηριότητας με τη διαχείριση των συνειδήσεων και άμβλυνση αντιστάσεων κοινωνικών και υπηρεσιακών παραγόντων.
  • Ότι δεν πραγματοποιεί την ελάχιστη αποκατάσταση, πού επιβάλλουν οι περιβαλλοντικοί όροι. Είναι γνωστό ότι πραγματική αποκατάσταση δεν μπορεί να υπάρξει.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση εδώ και τώρα ανάκληση και ακύρωση της με αριθμό πρωτοκόλλου 809/110687/17-07-2012 απόφασης της Διεύθυνσης Δασών του Νομού Φωκίδας , πού δίδει άδεια επέμβασης στην περιοχή της Αλεφάντως , διότι εκτός των άλλων δεν μπορεί απόφαση του Υπουργού Γεωργίας , να ανατρέπεται με απόφαση της αντ’ αυτού Διευθυντή Δασών Φωκίδας Λαμπρινής Λουδαρά, Δασοπόνου Τ.Ε.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την εφαρμογή έστω και των ελαχίστων περιβαλλοντικών όρων, πού θέτουν οι ΚΥΑ έγκρισής τους και η εφαρμογή των οποίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση υλοποίησης του έργου.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να αρχίσουν άμεσα ή να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης σε όλες τις εξοφλημένες εκμεταλλεύσεις, πού δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμα, όπως ο περιβαλλοντικός όρος δ1.9 απαιτεί.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ο ορυκτός πλούτος το μετάλλευμα και το δάσος να λειτουργεί προς όφελος του τόπου παραγωγής και του δημοσίου συμφέροντος και όχι προς όφελος των μετόχων.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ οι συγχωριανοί μας εργαζόμενοι στην εταιρεία να πάψουν να είναι όμηροι και να χρησιμοποιούνται ως κάλυψη για τη βάρβαρη καταστροφή του τόπου μας.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να υπάρχει αξιοπρέπεια στην εργασία τους και σεβασμός στην προσωπικότητά τους και να μη διανοηθεί κάποιος εκβιαστικές απολύσεις.
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι τους συγχωριανούς μας αλλά και όλους τους εργαζόμενους στην εταιρεία , τους θέλουμε μαζί μας, ίδια είναι τα συμφέροντά μας , ότι οι απαιτήσεις μας αυξάνουν τις θέσεις εργασίας.
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι η τοπική αυτοδιοίκηση και τα όργανά της δεν μας έχουν πείσει ότι έχουν την διάθεση και τη βούληση και την ικανότητα να πρωτοστατήσουν στην επίλυση των αιτημάτων μας , αντιμετωπίζουμε την αδιαφορία τους και τον εμπαιγμό τους τα τελευταία χρόνια, παρόλα αυτά ελπίζουμε και ζητάμε τη βοήθειά τους.
ΤΙΜΟΥΜΕ τους προγόνους μας που με τις αποφάσεις τους και τη στάση τους διαφύλαξαν το χωριό μας και επιζητούμε τη συμπαράσταση και βοήθεια όλων των συγχωριανών μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου