Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Ρεπορτάζ από την παρουσίαση του βιβλίου "Γιώργος Ντούρος: Φύσις αλατόμητος" | ΕΥΩΝΥΜΟΣ Οικολογική Βιβλιοθήκη |O Γιάννης Σχίζας και ο Τάσος Λύτρας: "Στη μνήμη του Δασάρχη Πάρνηθας"


[Το ρεπορτάζ που ακολουθεί για την παρουσίαση του βιβλίου (30/11/2015) καθώς και οι φωτογραφίες είναι από την ΕΥΩΝΥΜΟ Οικολογική Βιβλιοθήκη. Στο blog των ΦτΦ είχαμε παρουσιάσει το βιβλίο με κείμενα του Γιώργου Ντούρου και είχαμε κάνει μια αναδρομή σε παλαιότερες αναρτήσεις για το δασολόγο και το έργο του [ΕΔΩ]. Στην παρουσίαση του βιβλίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας, συναντήσαμε πολλούς φίλους και συναγωνιστές από το χώρο της Οικολογίας. 
Αξίζει να υπογραμμίσουμε  ότι, σύμφωνα με τον κ.Σάκη Κουρουζίδη (Δ/ντη της ΕΥΩΝΥΜΟΥ) η έκδοση έγινε με τη στήριξη της εταιρείας "ΥΛΗ - Διαχείριση & Προστασία Περιβάλλοντος" του Ηλία Αποστολίδη".
Στις 28/11/2015 με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου ο Γιάννης Σχίζας έγραψε για το "Γιώργο Ντούρο - τον Οικολόγο που έφυγε νωρίς στην ΑΥΓΗ [ΕΔΩ
-------------
Το ρεπορτάζ από την ΕΥΩΝΥΜΟ (Facebook):

"Αλλά τις προσωπικότητες τις κρίνουμε σαν τα ψηλά βουνά, όπου το ύψος τους είναι η πιο ψηλή κορφή τους". Γιώργος Ντούρος: Φύσις αλατόμητος

Η χτεσινή μας εκδήλωση νομίζω πως δικαίωσε τις προσδοκίες που είχαμε για το εγχείρημα αυτό από την αρχή, δηλαδή της έκδοσης ενός τόμου με κείμενα του Γιώργου Ντούρου.
Στο βιβλίο αυτό, με τον τίτλο "Φύσις αλατόμητος", δηλαδή αδιατάραχτη, συγκεντρώσαμε κείμενα του αλησμόνητου φίλου μας Γιώργου Ντούρου που έφυγε από τη ζωή πριν από 8 σχεδόν χρόνια.
Το βιβλίο συγκεντρώνει δεκάδες κείμενα του Γ.Ν., κείμενα που έγραψε ως επιστήμονας, ως δασάρχης, ως πολίτης. Κείμενα διαχρονικής αξίας και διαρκούς αναφοράς. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε 4 ενότητες:

Α. Μελέτες – Κείμενα τεκμηρίωσης
Β. Αναφορές στην Αττική
Γ. Αναφορές στην Πιερία
Δ. Μικρές, υπηρεσιακές και δημόσιες καταθέσεις

Πολλά από τα κείμενά του τα υπέγραφε με ψευδώνυμα!
Ιδού ένας κατάλογος με τα ψευδώνυμα που εντοπίσαμε:
1. Κώστας Κλωνάρας (Λιακαταίων 3, 114 74 Αθήνα)
2. Γιώργος Λιάχας (Λάρισα ή Λιακαταίων 3, 114 74 Αθήνα)
3. Γ. Κελανίτης (Λιακαταίων 3)
4. Κ. Κελέντης (Παρανέστι Δράμας) 
5. Παλαθιώτης Γεώργιος (Θεσσαλονίκη)
6. Σαρόγλου Ιορδάνης (Κασσάνδρου 22, 546 32 Θεσσαλονίκη)
7. Ν. Ράπτης (Κασσάνδρου 22, Θεσσαλονίκη)
8. Στεργίου Κων/νος (Λάρισα)
9. Πέτρος Χατζηπετρής (Θερμοπυλών 10 – Λαμία)
10. Φαίδων Χατζηπετρής (Δρυάδων 25, Αθήνα)
11. Βαβύλης Καταπατητής του Άρπα κόλλα
12. Ναζίμ Κιχμέτ, Λόρδος Βύρων, Γ. Ντούρος (μαζί)

Το υλικό αυτό δεν διασώζει απλώς στη μνήμη μας έναν σπουδαίο άνθρωπο, αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα αποτελεί ένα εργαλείο για όσους ασχολούνται με τα θέματα της διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος, είτε από τη θέση του δημόσιου λειτουργού, είτε από αυτήν του ευαίσθητου πολίτη. 
Κείμενα απαιτητικά, με επιστημονική επάρκεια, με αγωνία για την αναζήτηση της βέλτιστης κάθε φορά λύσης, με πάθος αλλά και ερευνητική τεκμηρίωση, με ανιδιοτέλεια και ευθύτητα. 
Είναι δύσκολο να είναι κανείς δημόσιος λειτουργός και ακέραιος πολίτης. Έχουν απαιτήσεις πολλές και τα δύο, αν φυσικά δεν αρκείσαι σε ευκολίες και βολικές ιδεοληψίες. 
Η εκδήλωση ανέδειξε, μέσα από τις ομιλίες αλλά και το γενικό κλίμα που επικράτησε, αυτές τις αρετές του "δασάρχη", όπως είχε γίνει γνωστός. 
Μίλησαν οι: 
Ελευθέριος Φραγκιουδάκης, τ. Γενικός Διευθυντής Δασών
Κίμων Χατζημπίρος, Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Γιώργος Σφήκας, μελετητής της ελληνικής φύσης, τ. πρόεδρος 
Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης 
Αντώνης Καπετάνιος, Δασολόγος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών 
του ΥΠΕΚΑ 
Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν δύο εκ των επιμελητών της έκδοσης, ο Ηλίας Αποστολίδης και ο Σάκης Κουρουζίδης.
Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάλιος.

Ακούσαμε ένα ηχητικό με μια παρέμβαση του ΓΝ σε μια σύσκεψη δασολόγων λίγο μετά την πυρκαγιά της Πάρνηθας, το 2007. Είδαμε κάποιες στιγμές της ζωής του μέσα από φωτογραφικό υλικό και στο τέλος ήπιαμε ένα ποτήρι κρασί συνεχίζοντας να συζητούμε για τον Γιώργο.
Ήταν όλοι εκεί, κυρίως οι συνάδελφοί του δασολόγοι. 
Ήταν φυσικά η Μαρία, η γυναίκα του, και νοερά τα δυο του παιδιά που δεν ζουν στην Αθήνα, η Νίκα στο Ηράκλειο και ο Γιάννης στην Αγγλία. 
Το βιβλίο θα διακινηθεί σύντομα και στα βιβλιοπωλεία (διατίθεται ήδη στην Ευώνυμο καθημερινά τα απογεύματα 4-8).

Και κάποιες στιγμές που αποτύπωσε ο φακός του Θέμη Α.








-----------------------
H παρουσίαση του βιβλίου στην Πιερία [ΕΔΩ]

-------------------------

[Πάρνηθα - Νοέμβρης 2015 Στην πινακίδα, που σηματοδοτεί την είσοδο σε ένα μονοπάτι, γράφει: "Στη μνήμη Γιώργου Ντούρου. Δασάρχη Πάρνηθας 1985 - 92". Ο Γιώργος Ντούρος, εκτός από δασάρχης, υπήρξε ένας μαχητής για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, με σωρεία άρθρων στο περιοδικό "Οικοτοπία".
Έφυγε το 2008 έναν χρόνο μετά την καταστροφή του ανώτερου δασικού οικοσυστήματος της Πάρνηθας.
Σήμερα, η ταμπέλα αυτή, με το φόντο της, προσδίδει στο τοπίο μια τραγική διάσταση. 
Τάσος Λύτρας: πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Φυσιολατρικού Συλλόγου Περιστερίου και μέλος του Δ.Σ. των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου