Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece: Μικρός απολογισμός δράσεων για την COP21 | Αφίσες | Posters | Φωτογραφίες για τη σύνοδο του ΟΗΕ COP21 στο Παρίσι




Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece συμμετείχαν με πολλές μορφές δράσεων στον αγώνα για να υπογραφεί μια δεσμευτική νομικά συμφωνία στο Παρίσι, για την ανάσχεση της Κλιματικής αλλαγής. Με τη λήξη των εργασιών της Συνόδου παρουσιάζουμε μερικές από τις αφίσες, posters, φωτογραφίες των ΦτΦ/NFGR. 
Εκτός από τις αφίσες και τα postrers μεταφράσαμε κείμενα, καταθέσαμε προτάσεις, συμμετείχαμε σε εκδηλώσεις, δώσαμε συνεντεύξεις προβάλλοντας το αίτημα για κλιματική δικαιοσύνη, την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, την προστασία των δασικών συστημάτων και των οικοτόπων.
Προσπαθήσαμε να αποκαλύψουμε το ρόλο των "χορηγών" της COP21, που είναι ταυτόχρονα και οι μεγάλοι ρυπαντές και "συνένοχοι" στην υπερθέρμανση του πλανήτη  καθώς και τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η διατλαντική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, TTIP για το κλίμα.

Δείτε τις αναρτήσεις που κάναμε στο blog των ΦτΦ ΕΔΩ ΕΔΩ ΕΔΩ ΕΔΩ ΕΔΩ ΕΔΩ ΕΔΩ ΕΔΩ ΕΔΩ ΕΔΩ ΕΔΩ ΕΔΩ.

Θα συνεχίσουμε τις δράσεις μας και μετά την σημερινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Συνόδου του ΟΗΕ COP21. Πρώτα απ΄ όλα θα σχολιάσουμε τη συμφωνία. Ό,τι θετικό έχει θα το στηρίξουμε. Ό,τι αρνητικό θα το αποκαλύψουμε και θα προσπαθήσουμε να το βελτιώσουμε σε συνεργασία με τα κινήματα των πολιτών και τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών εντός και εκτός Ελλάδας.
Το σύνθημα των ΦτΦ όλο το 2015 ήταν "Αν η αλλαγή του κλίματος  είναι παγκόσμιο πρόβλημα, η αντιμετώπισή του είναι τοπικού χαρακτήρα". Το ίδιο σύνθημα θα διατηρήσουμε και για το 2016.

Τι εννοούμε με τον όρο κοινωνικά δίκαιη συμφωνία ή κλιματική δικαιοσύνη:
"Η κλιματική προστασία είναι επίσης θέμα δικαιοσύνης. Εάν μετρηθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά κεφαλήν, οι βιομηχανικές  χώρες αποδεικνύονται οι βασικοί συντελεστές της κλιματικής αλλαγής. Αυτές οι χώρες πρέπει να τεθούν επικεφαλής, διότι μόνο αυτές διαθέτουν τα απαιτούμενα οικονομικά και τεχνολογικά μέσα. Στο μεταξύ, όμως, οι μεγάλες χώρες σε φάση εκβιομηχάνισης έχουν, και αυτές, μεγάλη συμμετοχή στην εκπομπή CO2.  Αντί να μένουμε προσκολλημένοι στο αμφισβητούμενο καθεστώς του παζαρέματος και ανταλλαγής των ποσοστών εκπομπών, πρέπει να εφαρμοστεί μια στρατηγική πλανητικής μείωσής τους, αλληλένδετης με πλανητική αλληλέγγυα χρηματοδότηση. Ιδιαίτερα οι φτωχές περιοχές του Νότου του πλανήτη, που έχουν υποστεί επί δεκαετίες τις συνέπειες της υπερθέρμανσης χωρίς να έχουν συμβάλει σε αυτήν με άξιες λόγου εκπομπές, χρειάζονται βοήθεια. Να γιατί χρειαζόμαστε ένα Διεθνές Κλιματικό Ταμείο στο οποίο οι χώρες πρέπει να συμμετέχουν ανάλογα προς τις εκπομπές τους.

Οι Φίλοι της Φύσης καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει εξειδικευμένες συμφωνίες οικονομικής και τεχνολογικής υποστήριξης των χωρών του πλανητικού Νότου ώστε να εξομαλύνει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε αυτές τις χώρες. Αυτές οι συμφωνίες πρέπει να είναι δεσμευτικές κατά το Διεθνές Δίκαιο και δεν πρέπει να χρηματοδοτούνται από  υπάρχοντα Προγράμματα Συνεργασίας για την Ανάπτυξη."



 












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου