Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2015 με τίτλο «Τα δικαιώματά σας σε κίνδυνο» | Amnesty International - Report 2015/16 "The State of the World's Human Rights"

[Οι ΦτΦ στηρίζουν και συμμετέχουν στις δράσεις της Διεθνούς Αμνηστίας και του Ελληνικού Τμήματος. Δημοσιεύουμε τη συνοδευτική επιστολή του κ.Γιώργου Κοσμόπουλου Επικεφαλής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας με την οποία παρουσιάζει την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για όλο τον κόσμο και προφανώς και για την Ελλάδα]
------------
Αγαπητές φίλες/Αγαπητοί φίλοι,
Δημοσιεύουμε σήμερα την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2015 με τίτλο «Τα δικαιώματά σας σε κίνδυνο». Η έκθεση προειδοποιεί και καταγράφει -με στοιχεία από την ανεξάρτητη έρευνα μας- την επίθεση που δέχονται οι ελευθερίες και τα δικαιώματα των ανθρώπων παγκοσμίως.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως:
·  περισσότερα από 122 κράτη βασάνισαν ή κακομεταχειρίστηκαν ανθρώπους,
·  περισσότερα από 30 κράτη ανάγκασαν παράνομα πρόσφυγες να επιστρέψουν σε χώρες όπου θα βρίσκονταν σε κίνδυνο,
·  σε τουλάχιστον 18 χώρες διαπράχθησαν εγκλήματα πολέμου ή άλλες παραβιάσεις του «δικαίου του πολέμου» από κυβερνήσεις ή ένοπλες ομάδες,
·  σε περισσότερες από 110 χώρες καταγράφηκαν περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου,

Πολύ φοβάμαι πως περισσότερα από 70 χρόνια προόδου και κατακτήσεων στο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κινδυνεύουν. Πολλές κυβερνήσεις τορπίλισαν εσκεμμένα τη δράση του ΟΗΕ και άλλων περιφερειακών μηχανισμών για τη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσπαθώντας να αποφύγουν τον έλεγχο. Η συριακή σύγκρουση αποτελεί ένα τρομακτικό παράδειγμα των καταστροφικών επιπτώσεων σε ανθρώπινο επίπεδο, της συστημικής αποτυχίας του ΟΗΕ να εκπληρώσει το ζωτικό ρόλο του στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου και της διασφάλισης της λογοδοσίας.


Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 700 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και πολλών παιδιών, έχασαν την ζωή τους ή αγνοούνταν στο Αιγαίο τη χρονιά που πέρασε. Το ήδη αναποτελεσματικό σύστημα υποδοχής της χώρας έφτασε σε σημείο κατάρρευσης ενώ και ο κακός προγραμματισμός σε συνδυασμό με τη βαθιά οικονομική κρίση όξυναν την ανθρωπιστική κρίση στα νησιά.
Παράλληλα, μεταξύ άλλων, συνεχίστηκαν στη χώρα μας οι αναφορές για βασανιστήρια, κακομεταχείριση και υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία καθώς και οι συλλογικές απελάσεις στα Ελληνο-Τουρκικά σύνορα. Στα θετικά, παρά τα κενά, η ψήφιση της νομοθεσίας που επεκτείνει το σύμφωνο συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια.

Δυστυχώς το 2016 δεν ξεκίνησε με τους ευνοϊκότερους οιωνούς. Η ΕΕ εξακολουθεί να εθελοτυφλεί. Οι ηγέτες της στερούνται της αναγκαίας πολιτικής βούλησης ώστε να ανταποκριθούν στην ιστορική αυτή συγκυρία με δίκαιη κατανομή της ευθύνης και με σεβασμό στα δικαιώματα των προσφύγων.
Η Διεθνής Αμνηστία δεν προειδοποιεί απλά αλλά πρωτοστατεί στη μάχη για ένα πιο δίκαιο και ανθρώπινο κόσμο. Και το κάνουμε χάρη σ’ εσάς και με εσάς. Δεν στηριζόμαστε σε κρατική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και γι’ αυτό η οικονομική σας συνδρομή είναι απαραίτητη ώστε να παραμείνουμε ανεξάρτητοι και να φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας.

Μείνετε μαζί μας.
Φιλικά,
Γιώργος Κοσμόπουλος
Επικεφαλής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας



Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας [ΕΔΩ] | Το τμήμα της έκθεσης που αφορά την Ελλάδα [ΕΔΩ]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου