Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

ΟΗΕ: Κλιματική αλλαγή και μεταναστευτικό στη «Διακήρυξη των Αθηνών» | Υπέγραψαν 22 χώρες τη στρατηγική από το 2016 - 2021 | Athens Declaration | Celebrating 40 Years of Cooperation for a Healthy Mediterranean


  • H Διακήρυξη των Αθηνών |  Athens Declaration [ΕΔΩ
  • Celebrating 40 Years of Cooperation for a Healthy Mediterranean [ΕΔΩ]
  • Ομιλία του Αν. Υπουργού ΠΕΝ, Γιάννη Τσιρώνη, στο πλαίσιο της έναρξης του Υπουργικού σκέλους της «19ης συνάντησης των συμβαλλομένων μερών για την Σύμβαση της Βαρκελώνης» [ΕΔΩ]
-------------------------------------------------------
Ρεπορτάζ από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη δέσμευσή τους για κοινές προσπάθειες στην αντιμετώπιση των υφισταμένων και αναδυόμενων φυσικών και κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και οι αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές στην περιοχή της Μεσογείου, με στόχο την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, οι χώρες της Μεσογείου, μέσω της «Διακήρυξης των Αθηνών», που υπεγράφη την Πέμπτη στην ελληνική πρωτεύουσα από τις αντιπροσωπείες των 22 χωρών, στο πλαίσιο της «19ης συνάντησης των συμβαλλομένων μερών για τη Σύμβαση της Βαρκελώνης» του UNEP/MAP του ΟΗΕ.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την ανθρωπιστική διάσταση που δόθηκε σε αυτή τη Σύνοδο και αφορά τις προσφυγικές ροές, αλλά και τη δέσμευσή μας να ενσκήψουμε στο τεράστιο αυτό πρόβλημα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά την υπογραφή της διακήρυξης ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης.

«Είναι η πρώτη φορά που αυτή η Σύνοδος δεν εξαντλείται σε στενά περιβαλλοντικά πλαίσια, αλλά επεκτείνεται και κοινωνικά προβλήματα των λαών της Μεσογείου, με στόχο να δοθεί στη Μεσόγειο η πραγματική της διάσταση» σημείωσε. 

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών των αντιπροσωπειών των χωρών της Μεσογείου, στο πλαίσιο της 19ης ιστορικής συνάντησης, 40 χρόνια μετά τη Σύμβαση της Βαρκελώνης και λίγους μήνες μετά την παγκόσμια συμφωνία για το Κλίμα στο Παρίσι, αλλά και την υιοθέτηση της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, αποφασίστηκε σε επίπεδο υπουργών η από κοινού καταγραφή των περιβαλλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή, όπως η μόλυνση των ακτογραμμών, του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας των χωρών της Μεσογείου και η επιτάχυνση των δράσεών για την αντιμετώπισή τους σε συνάφεια με τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις της περιοχής.

Η Διακήρυξη των Αθηνών επισημαίνει τις ανησυχίες των χωρών της Μεσογείου από τις συνεχιζόμενες απειλές και τις μεγάλες πιέσεις που επηρεάζουν τη θάλασσα, την ακτογραμμή και τους κατοίκους της και προτείνει την επιτάχυνση της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής 2016-2021.

Μάλιστα, δεσμεύει τα συμβαλλόμενα μέρη να εφαρμόσουν τις αποφάσεις που υιοθετήθηκαν στην Αθήνα για την πρόληψη της ρύπανση από τις θαλάσσιες μεταφορές, τις θαλάσσιες έρευνες και τις χερσαίες δραστηριότητες, την προστασία της βιοποικιλότητας, τη διαχείριση των παράκτιων ζωνών, και την αύξηση της ανθεκτικότητα της Μεσογείου στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής - ως ζωτικής σημασίας.

Ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του UNEP, κ Ιμπραήμ Tιάου, εξήρε τις προσπάθειες των χωρών της Μεσογείου για τη συνεργασία τους σε θέματα περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα του ΟΗΕ εδώ και σαράντα χρόνια αναδεικνύει τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ Βορρά και Νότου, πέρα από τις πολιτικές διαφορές, τις κοινωνικές αναταραχές και τις οικονομικές διαφορές τους. Σε δηλώσεις του ο κ. Τιάου επεσήμανε ότι ζήτημα παραμένει η αναδιανομή του πλούτου στον κόσμο προκειμένου να μειωθούν οι ανισότητες μεταξύ των εθνών και των πολιτών, και η εξεύρεση τρόπων επενδύσεων στο δρόμο της πράσινης ανάπτυξης. «Δε μιλάμε για ελεημοσύνη.

Συζητάμε για ανάληψη κοινών ευθυνών απέναντι στον πλανήτη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τιάου αναφέρθηκε στις αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών που σημειώνονται ανά τον πλανήτη, επεσήμανε τη φρικαλεότητα του ανθρώπινου πόνου συνδέοντας την περιβαλλοντική υποβάθμιση και την αύξηση του πληθυσμού με τις αιτίες που προκαλούν προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα λέγοντας ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα της αιτίας του».

Επιπλέον κατά τη διάρκεια των εργασιών υπογράφηκαν δύο μνημόνια κατανόησης (MoU) μεταξύ της UNEP/MP και των γραμματειών της σύμβασης ACCOBAMS, αλλά και της Σύμβασης της Μαύρης Θάλασσας, αντίστοιχα.

Η UNEP / MAP και η Σύμβαση της Μαύρης Θάλασσας συμφώνησαν να συνεργαστούν για τη συλλογή και αξιολόγηση των πληροφοριών σχετικά με τα ολοκληρωμένα προγράμματα παρακολούθησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος, με προσέγγιση βασισμένη στα οικοσυστήματα και στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης, καθώς και για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και ανάπτυξης των ικανοτήτων.

Στο πλαίσιο του μνημονίου μεταξύ της ACCOBAMS και του UNEP / MAP συμφωνήθηκε η συνεργασία για τη συλλογή και αξιολόγηση των πληροφοριών που σχετίζονται με τη διατήρηση των κητωδών, και την αναγνώριση, την προστασία και διαχείριση των θαλάσσιων περιοχών ιδιαίτερης σημασίας για αυτούς και την προώθηση προσεγγίσεων που βασίζονται για στη διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων.

Σε σχέση με τον προϋπολογισμό και τη χρηματοδότησή του, το Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης αν και διαρκώς επεκτείνει τις δραστηριότητές του, οι διαθέσιμοι πόροι παραμένουν καθηλωμένοι. Παρόλα αυτά όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κ. Αντόνιο Τρόγια, διευθυντής του Κέντρου Μεσογειακής Συνεργασίας της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN), υπάρχουν πολύ σοβαρές δυνατότητες το Σχέδιο Δράσης να ενισχυθεί στο μέλλον μέσω και του Πράσινου Ταμείου, ενώ χαρακτήρισε ως πολύ επιτυχημένη τη συνάντηση των Αθηνών.

Την υπουργική σύνοδο της Σύμβασης της Βαρκελώνης, την οποία φιλοξένησε η ελληνική κυβέρνηση, άνοιξε ο κος Ιωάννης Τσιρώνης αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος πρότεινε την αποτελεσματική αντιμετώπιση συγκεκριμένων, πιεστικών ζητημάτων, όπως η εφαρμογή του προγράμματος Ολοκληρωμένης Παρακολούθησης και Αξιολόγησης της Θάλασσας και των Ακτών της Μεσογείου, το Σχέδιο Δράσης για τις Εξωχώριες Εγκαταστάσεις, το Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Παραγωγή και Κατανάλωση, τα θαλάσσια απορρίμματα, την ολοκληρωμένη διαχείριση ακτών, τα θαλάσσια είδη και τους οικοτόπους, και την περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση χώρων μολυσμένων με υδράργυρο. Ειδικότερα, για τις ακτές, τάχθηκε με δήλωσή του ενάντια στην αλόγιστη οικιστική ανάπτυξή τους με στόχο την δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων.

Κατά τα τελευταία σαράντα χρόνια, οι κύριοι στόχοι της Σύμβασης έχουν να κάνουν με την αξιολόγηση και τον έλεγχο της θαλάσσιας ρύπανσης, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των παράκτιων ζωνών, τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών θαλάσσιων και παράκτιων πόρων, την ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των παράκτιων κρατών της Μεσογείου.

Σημειώνεται τέλος, ότι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση γιόρτασαν την 40ή επέτειο της Σύμβασης της Βαρκελώνης, η οποία, μαζί με το σχέδιο δράσης για τη Μεσόγειο (MAP ), αποτελεί ένα από τα πιο προηγμένα νομικά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο για την προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου