Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019

30 χρόνια ECOTOPIA BIKE TOUR | Η τρίμηνη διαδρομή για το 2019 ξεκινάει τον Ιούνιο: Σκωτία, Ιρλανδία, Ουαλία | Οι ΦτΦ ενημερώνουν κάθε χρόνο.... παρακολουθούν και προβάλλουν τη διαδρομή της ομάδας


Οι διαδρομές ECOTOPIA BIKE TOUR ξεκίνησαν το 1990 και συνεχίζουν....

Για 30 περίπου χρόνια ποδηλάτες απ΄ όλο τον κόσμο και για δύο ολόκληρους μήνες διασχίζουν με τα ποδήλατά τους ολόκληρες χώρες, διανυκτερεύουν σε σκηνές ή σε χώρους αλληλεγγύης, μαγειρεύουν, συνεργάζονται με τις τοπικές κοινότητες, μεταφέρουν μηνύματα για την προστασία της φύσης.

Η πρώτη διαδρομή ξεκίνησε το 1990 από την Κολωνία και συνεχίστηκε σε όλη την Ευρώπη.

Το 2014 η ομάδα επισκέφτηκε την Ελλάδα και κατασκήνωσε σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Στην Αθήνα φιλοξενήθηκε στον "ΙΣΤΟ - Ελεύθερος κοινωνικός χώρος αλληλεγγύης" στο Χαϊδάρι. [ΕΔΩ ΕΔΩ]

Από το 2014 το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece που συνάντησε την ομάδα στην Αθήνα παρακολουθεί, προβάλλει και ενημερώνει [ΕΔΩ] για τις διαδρομές αλλά και την πορεία της ομάδας, η οποία κάθε χρόνο ανανεώνεται. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 
Για το πως προέκυψε το ECOTOPIA ως όρος διαβάστε στο  blog Roseta Books [ΕΔΩ]. Πρόκειται για το βιβλίο του Έρνστ Κάλλενμπαχ/ Ernest Callenbach: ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ/ECOTOPIA

Η διαδρομή για το 2019 ξεκινάει στις 26 Ιουνίου  από το Εδιμβούργο. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα ECOTOPIA BIKE TOUR 2019 [ΕΔΩ]

Η Ecotopia Biketour αυτοσυστήνεται:
[Αφίσα αρχείου]

Η Ecotopia Biketour είναι μία οικολογική «αυτοσχέδια» κινητή κοινότητα η οποία εξασκεί μορφές ακτιβισμού, εναλλακτικούς τρόπους οργάνωσης και αειφορικής διαβίωσης σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, τα τελευταία 20 χρόνια.
Η Biketour είναι ανοιχτή σε όποιονδήποτε ενδιαφέρεται για αυτοσχέδιες κατασκευές, ακτιβισμό, για το περιβάλλον, για την κοινοτική διαβίωση, και για τη βιωματική μάθηση μέσα από διαφορετικούς πολιτισμούς, μέσα από τις προκλήσεις που προσφέρει η ζωή, και μέσα από τις σχέσεις των ανθρώπων. Τελικά, την κοινότητα την δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι κάθε φορά. Εμείς δημιουργούμε το Biketour!
Όταν βρισκόμαστε στο δρόμο μοιραζόμαστε δεξιότητες, εξασκούμε τη συναίνεση, και δρούμε κοινοτικά για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον άτυπης, μη ιεραρχικής, βιωματικής μάθησης. Μαγειρεύουμε ντόπια φαγητά χρησιμοποιώντας ένα αυτοσχέδιο rocket stove (ψηστιέρα από τούβλα ή ντενεκέδες) και κουβαλάμε τα πάντα σε ποδήλατα και τρέηλερ. Είμαστε μία εξελισσόμενη συνειδητή κοινότητα!

Επισκεπτόμαστε εγχειρήματα που ασχολούνται με την οικολογία, την αυτάρκεια, την κοινοτική διαβίωση με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα, την ποδηλασία, τον κοινωνικό και περιβαλλοντικό ακτιβισμό, προκειμένου να διδαχθούμε από αυτούς και να μοιραστούμε ιδέες, με αντάλλαγμα τη βοήθειά μας. Αν γνωρίζετε κάποιο τέτοιο εγχείρημα, που θα μπορούσε να μας φιλοξενήσει, παρακαλούμε ενημερώστε μας!

Κάθε χρόνο οργανώνουμε συλλογικά μία νέα πορεία, δίνοντας έμφαση σε κάποιο θέμα όπως τη διατροφική αυτάρκεια, την βιώσιμη/εναλλακτική οικονομία, ή την παγκόσμια δικαιοσύνη. Φέτος θα ασχοληθούμε με τους τρόπους που βρίσκουν οι άνθρωποι να ξεπερνούν τις κρίσεις, βρίσκοντας οράματα για την αλλαγή και δημιουργώντας εναλλακτικούς τρόπους διαβίωσης. Μέρος της οργανωτικής επιτροπής βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Από τα μέσα Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου θα ποδηλατούμε στη νότια Βαλκανική χερσόνησο. Ελάτε μαζί μας!
[κείμενο του 2014]

Περισσότερες πληροφορίες για την κοινότητα Ecotopia ΕΔΩ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου