Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ: I WANT YOU TO PANIC - Ας πανικοβληθούμε «σαν να έπιασε φωτιά το σπίτι μας» | «Η Μεσόγειος βράζει»



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 07.06.2019

Μετά από μια ευχάριστη και χαλαρή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ας πανικοβληθούμε «σαν να έπιασε φωτιά το σπίτι μας». «Η Μεσόγειος βράζει»

I WANT YOU TO PANIC
 Γκρέτα Τούρνμπεργκ (Greta Thurnberg) 

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece για πρώτη φορά στη δεκάχρονη ιστορία του δεν πραγματοποίησε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Προτιμήσαμε να παρουσιάσουμε με συνοπτικό τρόπο τις δράσεις και τις παρεμβάσεις κάναμε τις προηγούμενες 364 ημέρες του χρόνου.

Επανερχόμαστε στην κανονικότητα με αλλά με έναν «πανικό» «σαν να έπιασε φωτιά το σπίτι μας».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο πρόσφατο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, μεταξύ των άλλων  προειδοποίησε «Ο κόσμος έχει στη διάθεσή του δύο χρόνια για να δράσει προκειμένου να αποφευχθεί η κλιματική αλλαγή και ο κίνδυνος ο πλανήτης να βρεθεί αντιμέτωπος με «καταστροφικές συνέπειες» και κάλεσε την κοινωνία των πολιτών να ζητήσει από τους ηγέτες του «να δώσουν λόγο», να κατανοήσουν την «επείγουσα φύση» του προβλήματος και να τερματίσουν «την παράλυση».
Τα  κοινοβούλια της Βρετανίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Ιρλανδίας έχουν πάρει αποφάσεις και έχουν κηρύξει τις χώρες τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της κλιματικής αλλαγής, η οποία εξελίσσεται σε «κλιματική κρίση».

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece επαναλαμβάνει την κραυγή της  Γκρέτα Τούρνμπεργκ (Greta Thurnberg)  «…πρέπει να πανικοβληθείτε … σαν να έπιασε φωτιά το σπίτι σας…» που έγινε πρωτοσέλιδο με τίτλο I WANT YOU TO PANIC στο περιοδικό The Guardian Weekly στις 15 Φεβρουαρίου 2019.

Ο Guardian από 17 Μαΐου 2019, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης και της μη δρομολόγησης πολιτικών για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, ανακοίνωσε ότι θα αντικαταστήσει τον όρο «Κλιματική αλλαγή» σε «Κλιματική κρίση» και τον όρο «Παγκόσμια υπερθέρμανση» σε «Παγκόσμιο βρασμό».
Δυστυχώς δεν είναι μόνο  η μη δρομολόγηση μέτρων για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγή. 

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αφήνουν τη φύση να πεθάνει»
Η νέα έκθεση της BirdLife Ευρώπης με τίτλο «Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αφήνουν τη φύση να πεθάνει» αποκαλύπτει την αποτυχία των κρατών μελών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να πετύχουν τους στόχους για την αποτροπή της απώλειας της βιοποικιλότητας.

Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ  ΒΡΑΖΕΙ
Στο πρόσφατο 32ο Διεθνές Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Κλιματολογίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη  (29-31 Μαΐου 2019),  ο ειδικός στην κλιματική αλλαγή Ζοέλ Γκιγιό (Joël Guiot) τόνισε ότι «Κατά 20% περισσότερο σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη θερμαίνεται η Μεσόγειος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της μείωσης των βροχοπτώσεων». Ο ίδιος  εμφανίστηκε απαισιόδοξος καθώς, επικαλούμενος τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα που υπογράφηκε το 2015, ανέφερε ότι έκτοτε, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) συνεχίζουν να αυξάνονται.

Στην Ελλάδα σε επίπεδο νόμων, εκθέσεων, συνεδρίων, εκδόσεων, δημιουργίας παρατηρητηρίων και σχεδίων για την ενέργεια και την  κλιματική αλλαγή, τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, την κυκλική οικονομία  πάμε ως «παρατηρητές» και «συγγραφείς» καλά. Ωστόσο στην πράξη δρομολογούνται πολιτικές όπως π.χ. οι εξορύξεις υδρογονανθράκων, η συνέχιση της λειτουργίας και η επέκταση των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ενέργειας, οι οποίες δεν είναι συνακόλουθες με τις νομοθετικές ρυθμίσεις και τις επιστημονικές έρευνες για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.

Δυστυχώς τα θέματα «κλιματική αλλαγή», «Βιοποικιλότητα», η πορεία των «17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης» δεν συζητήθηκαν στις Ευρωεκλογές, ελπίζουμε όμως να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και δεσμεύσεων για τις Εθνικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 7 Ιουλίου 2019.

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece προφανώς δεν βρίσκεται σε κατάσταση «πανικού», βρίσκεται σε ετοιμότητα, ενημερώνει, προτείνει και αναπτύσσει δράσεις, συνδέει την κλιματική αλλαγή με τον αδηφάγο καπιταλισμό και την αναγκαιότητα μιας «πολιτικής επιστημονικής επανάστασης*».  Ωστόσο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική ευθύνη που έχει ο κάθε πολίτης για να πάρει ατομικά μέτρα  αλλά και για να πιέσει τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τα κόμματα να πάρουν πρακτικά μέτρα για την προστασία του κλίματος, του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

*Έντεκα χρόνια μετά την ειδική έκδοση των NFI «Η Χάρτα για το Κλίμα» επιβεβαιώνεται η διαπίστωση ότι: «…χρειάζεται  επειγόντως μια πολιτική επιστημονική επανάσταση… ο ιδεολογικός πυρήνας (της επανάστασης)  πρέπει να είναι η παραδοχή ότι η επείγουσα ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία του κλίματος δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με επάρκεια όσο θα κυριαρχεί το μοντέλο της «χωρίς όρια οικονομικής ανάπτυξης…» Naturefriends International «Η Χάρτα για το Κλίμα» (26-27/9/2008)
  
ΠΗΓΕΣ:
  • The Guardian I want you to panic https://bit.ly/2BGfGlH
  • The Guardian «Κλιματική κρίση» «Βρασμός του πλανήτη» https://bit.ly/2WMBPY0
  • Εθνικό Σχέδιο Για την Ενέργεια και το κλίμα https://bit.ly/2WpuSel
  • ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ «Πανικός» https://bit.ly/2K30rZN
  • Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece για την ετήσια Διεθνή Σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP19)/ Climate Justice,  2013 https://bit.ly/2wFduI7
  • Naturefriends International Χάρτα για το κλίμα, 2008 https://bit.ly/31d57St
  • Διεθνές Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Κλιματολογίας https://bit.ly/2Kzuw2P



Το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/Naturefriends Greece,  ιδρύθηκε το 2007 και είναι μέλος της Διεθνούς  οργάνωσης  Naturefriends  International/NFI  (1895).  http://www.nfi.at 
Από το 2018 είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Seattle to Brussels και εκπρόσωπός του στην Ελλάδα  http://s2bnetwork.org.

Οι ΦτΦ είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο  integrated Civil Society Organizations (iCSO) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. http://esango.un.org/civilsociety/login.do

Οι ΦτΦ/NFGR ήταν εθνικοί συντονιστές της εκστρατείας people4soil για να χαρακτηριστεί το έδαφος κοινό αγαθό και συνεργάζονται με Ευρωπαϊκές και Διεθνείς οργανώσεις και Κοινωνικά Δίκτυα για το περιβάλλον, το δίκαιο εμπόριο, τον πολιτισμό κ.ά. 

Οι ΦτΦ είναι καταγεγραμμένοι στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΑΜ Φορέα: 3358)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου