Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

5 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ


5 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος & το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece
[ένας σύντομος απολογισμός]

5/6/2019

«Περιβάλλον: το σύνολο των φυσικών και ανθρωπογενών παραγόντων και στοιχείων που βρίσκονται σε αλληλεπίδραση και επηρεάζουν την οικολογική ισορροπία, την ποιότητα της ζωής, την υγεία των κατοίκων, την ιστορική και πολιτιστική παράδοση και τις αισθητικές αξίες». (Νόμος 1650/1986)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος/ ΠΗΠ, 5 Ιουνίου, πραγματοποιούνται δεκάδες εκδηλώσεις, δράσεις, επισκέψεις, ξεναγήσεις, εκδρομές κ.ά. Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece, αντί εκδηλώσεων,  αποφάσισε την ημέρα αυτή να κάνει ένα συνοπτικό απολογισμό για τις δράσεις του.


1. Κλιματική αλλαγή: προβάλλαμε την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, υπογραμμίζοντας τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις των ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών, την κλιματική δικαιοσύνη κ.ά.
2. 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης/ Agenda2030: Όλες οι δράσεις των ΦτΦ ήταν συνδεδεμένες με την ανάδειξη και τη διεκδίκηση των 17 ΣΒΑ. Προσπαθούμε το «ευχολόγιο» να το κάνουμε πράξη. Η πιο πρόσφατη παρέμβαση «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Ανάπτυξης 2019 | Πορεία δρομολόγησης 25 υποστόχων με λήξη το έτος 2020»
3. Διαβούλευση σε νομοσχέδια: Συμμετείχαμε με έγγραφες προτάσεις για τον τουρισμό, την πολιτική προστασία, τις περιοχές Natura κ.ά.
4. Προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας: Ίος, Ελληνικό, Κάβο Σίδερο κ.ά.
5. «Λιγότερα Απόβλητα – Καλύτερη Ζωή»: Εκστρατεία των ΦτΦ σε εξέλιξη.
6. Υγρότοποι και Βουνά της Δυτικής Αθήνας – Αττικής: Λόγω της έδρας, οι ΦτΦ επικεντρώθηκαν στα προβλήματα του Όρους Αιγάλεω -  Ποικίλου, Λίμνης Κουμουνδούρου, αλλά παράλληλα ανέδειξαν το τοπίο, τη βιοποικιλότητα, τα ιστορικά ίχνη κ.λπ.
7. Εξορύξεις χρυσού και υδρογονανθράκων: Πήραμε έγκαιρα σαφή θέση ενάντια στις εξορύξεις χρυσού και υδρογονανθράκων σε όλη τη χώρα.
8. Ευρωπαϊκές και Παγκόσμιες Εκστρατείες (Climate Action Call,  STOP ISDS/ICS, STOP ROUNDUP, Απαγόρευση πυρηνικών όπλων, Nationalist & Racist Parties Have Grown Too Much. Make Them Small Again, Human Rights in Tourism, Global Campaign to Reclaim Peoples Sovereignty, Dismantle Corporate Power and End Impunity κ.ά.)
9. Επισκέψεις/ Ξεναγήσεις σε βουνά, άλση, υγροτόπους για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, περιβαλλοντική εκπαίδευση.
10. «Πάμε Δυτικά -  Ανακαλύπτουμε τη Δυτική Αθήνα», πρόγραμμα για την ανάδειξη των θετικών στοιχείων της περιοχής. Υλοποίηση ΦτΦ με την στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (πρόγραμμα σε εξέλιξη).
11. «Πράσινη Ενέργεια και Πολίτες: Σχεδιασμός, Εκπαίδευση, Εφαρμογή», έργο που υλοποιεί το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ, σε συνεργασία με α) Community Energy River β) Σχολείο της Γης κ.ά. ερευνητές. Χρηματοδότηση Πράσινο Ταμείο (έργο σε εξέλιξη).
12. Συμμετοχή και οργάνωση ημερίδων με θέματα: Ποιότητα ζωής, Πολιτισμός, Περιβάλλον, Διαχείριση αποβλήτων, Υγεία, Τουρισμός κ.ά.
13. Οι ΦτΦ είναι μέλη α) Naturefriends International β) Seattle to Brussels.
14. Μεταφράσεις - Ενημέρωση – Προβολή για θέματα φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος  με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.


Από την ανωτέρω επιγραμματική παρουσίαση των δράσεων προκύπτει ότι το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece εφάρμοσε στην πράξη την έννοια και το περιεχόμενο του όρου «Περιβάλλον», όπως περιγράφεται στο Νόμο 1650/1986, και πρόβαλε βασικές αρχές της Κοινωνικής Οικολογίας.

Οι ΦτΦ αναπτύσσουν τις δράσεις τους που βασίζονται στο καταστατικό τους και στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό 2018 – 2022 με τίτλο «Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν σήμερα».
Υπάρχουν πολλές αναπτυξιακές δυνατότητες και προσκλήσεις για συνεργασίες και συμμετοχές σε προγράμματα, δίκτυα κ.ά. Ωστόσο υπάρχουν και αρκετές αδυναμίες, όπως η έλλειψη στελεχικού δυναμικού, οικονομικοί πόροι.

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ προετοιμάζει μια εκστρατεία γνωριμίας για νέα μέλη και συνεργάτες, και εξεύρεσης οικονομικών πόρων. Η εκστρατεία θα ξεκινήσει το Φθινόπωρο του 2019. Θα επανέλθουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου