Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

ΦΙλΟΙ της ΦΥΣΗΣ: 17 Οκτωβρίου, Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της Φτώχειας και η υποκρισία των διεθνών οργανισμών | International Day for the Eradication of Poverty 2019 | END POVERTY – END HIPOCRISY


International Day for the Eradication of Poverty 2019 https://bit.ly/2lTAilA


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17.10.2019

17 Οκτωβρίου «Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας»

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ: Εξάλειψη της φτώχειας και της διεθνούς υποκρισίας

END POVERTY – END HIPOCRISY

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε το 1992, να εορτάζεται στις 17 Οκτωβρίου η  «Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας». Η φετινή επέτειος είναι αφιερωμένη ιδιαίτερα στην παιδική φτώχεια1. Ωστόσο δεν υπάρχει παιδική φτώχεια, ανεξάρτητα από την οικογενειακή και την εθνική φτώχεια.

Ο Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες2 στο φετινό μήνυμά του τονίζει πως «Ένα από τα κλειδιά για την εξάλειψη της παιδικής φτώχειας είναι η αντιμετώπιση της φτώχειας στο νοικοκυριό, από το οποίο συχνά πηγάζει. Η πρόσβαση σε ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα». Ωστόσο αν και η δήλωση του Αντόνιο Γκουτέρες είναι σε σωστή κατεύθυνση αποκρύπτει ότι η φτώχεια είναι ένα γενικότερο πολιτικό και κοινωνικό φαινόμενο και είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών (ή και παραλήψεων) που έχουν σχέση με την εκμετάλλευση και την περιφρόνηση της φύσης και της ανθρωπότητας, τους πολέμους, τους εξοπλισμούς, την κλιματική αλλαγή, την έλλειψη της πραγματικής – και όχι στα λόγια και τις διακηρύξεις -  διεθνούς αλληλεγγύης κ.λπ.

Αν και οι δύο πρώτοι από του 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης3 του ΟΗΕ/ 17 SDGs είναι η αντιμετώπιση της Φτώχειας και της Πείνας, τα στοιχεία και η πρόοδος για την προώθησή τους είναι απογοητευτικά:
·         Με βάση έκθεση του ΟΗΕ, ένα παιδί πεθαίνει κάθε τρία δευτερόλεπτα από τη φτώχεια, ενώ 1,2 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.
·         Στις 15 Ιουλίου 2019 δημοσιεύτηκε η ετήσια έκθεση4 SOFI2019 με τίτλο "Food Security and Nutrision in the World"/ Η κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής στον κόσμο. Η έκθεση SOFI 2019 επιβεβαιώνει την άνοδο της πείνας στον κόσμο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Καταγράφηκαν  821 εκατομμύρια υποσιτιζόμενοι άνθρωποι στον κόσμο πέρυσι, από 811 το προηγούμενο έτος. Ένας στους εννέα ανθρώπους στον κόσμο αντιμετωπίζει τώρα πείνα. Η Αφρική είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη επικράτηση της πείνας στον κόσμο - ο αριθμός αλλάζει σε έναν στους πέντε ανθρώπους που πεινούν στην Αφρική. Η πείνα αυξάνεται επίσης στη Δυτική Ασία. Η ανοδική τάση της παγκόσμιας πείνας - μετά από δεκαετίες σταθερής πτώσης - υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την τεράστια πρόκληση της επίτευξης του στόχου της μηδενικής πείνας μέχρι το 2030. Ο αριθμός των πεινασμένων ανθρώπων στον κόσμο επιστρέφει εκεί που ήταν σχεδόν πριν από μια δεκαετία. Ο κόσμος δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε καλό δρόμο για να επιτύχει τους στόχους της λήξης της πείνας και της εξασφάλισης πρόσβασης σε τρόφιμα για όλους. 


Τα ανωτέρω στοιχεία για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της πείνας, καθώς και οι καθυστερήσεις για την προώθηση των 17ΣΒΑ συνολικά, μας δίνουν κάθε δικαίωμα να θεωρήσουμε την υπογραφή και την υποτιθέμενη δέσμευση των μελών – κρατών του ΟΗΕ, ως  υποκριτική. Οι 17ΣΒΑ ή AGENDA 2030 είναι σωστοί αλλά η συμπεριφορά των μελών κρατών του ΟΗΕ είναι τουλάχιστον υποκριτική.

Οι λαοί και τα κινήματα των πολιτών οφείλουν να συντονιστούν, να διεκδικήσουν τους 17ΣΒΑ, να τους βάλλουν στην καθημερινή τους AGENDA και να αποκαλύψουν την υποκρισία της Διεθνούς Κοινότητας και των μελών κρατών του ΟΗΕ.

Για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Φτώχειας στην Ελλάδα πατήστε ΕΔΩ.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1.       International Day for the Eradication of Poverty 2019 https://bit.ly/2lTAilA
2.       UN Secretary-General António Guterres https://bit.ly/2YdaXFB
3.       17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης  https://bit.ly/2imYq97
4.       Σύμφωνα με την έκθεση SOFI2019 η Παγκόσμια πείνα για τρίτη συνεχή χρονιά αυξάνεται| Ο ΣΒΑ1 του ΟΗΕ για "Μηδενική φτώχεια" έως το 2030 υποχωρεί https://bit.ly/2qjaL7n

Οι Παγκόσμιοι Οργανισμοί που σχετίζονται με την εξάλειψη της φτώχειας:


Ανθέων 72, 12461 | Τηλ. FAX: 215 5257408 - 6907720897 | Mail: naturefriendsgreece@gmail.com |
ΑΦΜ:997557187, ΔΟΥ Αιγάλεω

Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΑΜ Φορέα: 3358)
Το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/Naturefriends Greece, έχει νομική μορφή σωματείου, ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί τμήμα της Διεθνούς  Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). https://www.nf-int.org/
Από το 2018 είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Seattle to Brussels και εκπρόσωπός του στην Ελλάδα  http://s2bnetwork.org.

Οι ΦτΦ είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο  integrated Civil Society Organizations (iCSO) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.  http://esango.un.org/civilsociety/login.do

Οι ΦτΦ/NFGR ήταν εθνικοί συντονιστές της εκστρατείας people4soil για να χαρακτηριστεί το έδαφος κοινό αγαθό και συνεργάζονται με Ευρωπαϊκές και Διεθνείς οργανώσεις και Κοινωνικά Δίκτυα για το περιβάλλον, το δίκαιο εμπόριο, τον πολιτισμό κ.ά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου