Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

31 Οκτωβρίου 2019 - H Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων και οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ | 3 Γκράφιτι και 10 Προτάσεις για την πόλη και τους πολίτες





[Αντί το λογότυπο του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ, επιλέγουμε τρία γκράφιτι που δημιούργησε η εικαστικός Δήμητρα Χριστοφορίδου, στο 6ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου, στις αρχές του 2019. Η επιλογή του γκράφιτι βασίζεται στη λογική του Δελτίου Τύπου «Γνωρίζουμε την πόλη με τα πόδια μας και με το μυαλό μας και την προστατεύουμε»]

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 31.10.2019


31 Οκτωβρίου 2019 - H Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων και οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ

«Γνωρίζουμε την πόλη με τα πόδια μας και με το μυαλό μας και την προστατεύουμε»

3 Γκράφιτι και 10 Προτάσεις για την πόλη και τους πολίτες

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για να προβάλλει τις θέσεις του, ιδιαίτερα τις Ευρωπαϊκές και  Παγκόσμιες Ημέρες και Εβδομάδες. Για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων, 31 Οκτωβρίου 2019, επιλέξαμε να μη κάνουμε μια εκτενή αναφορά, αλλά να παραπέμψουμε τους ενδιαφερόμενους στην περσινή ανακοίνωση. Ας θυμηθούμε τον "Παγκόσμιο Καταστατικό Χάρτη για το Δικαίωμα στην Πόλη" του Κοινωνικού Φόρουμ, 2004, και το Δελτίου Τύπου των ΦτΦ του 2018 [ΕΔΩ] https://bit.ly/2PuqJ9p.

Για τη φετινή επέτειο η πρόταση που κάνουμε για την πόλη είναι: «Γνωρίζουμε την πόλη με τα πόδια μας και με το μυαλό μας και την προστατεύουμε». Μόνο όταν μετακινείσαι με τα πόδια, όταν αυτό είναι εφικτό, μπορείς να διαπιστώσεις τα καλά και τα κακά της πόλης που ζεις. Να γνωρίσεις ανθρώπους, να μάθεις την ιστορία της, να προστατεύσεις την πολιτιστική κληρονομιά, να διεκδικήσεις βελτίωση και συντήρηση των υποδομών, μέτρα για την ασφαλή και ευχάριστη μετακίνηση στην πόλη.

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ καταθέτει 10 προτάσεις σε τίτλους για την πόλη και τους πολίτες:

  1. Μείωση και Οικολογική, Αποκεντρωμένη και Κοινωνικά δίκαιη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων. Αυτόν το στόχο το βάζουμε πρώτο, τουλάχιστον μέχρι το 2030, λόγω της πολυπλοκότητας του θέματος.
  2. Διατήρηση και επέκταση του πράσινου, προστασία και ανάδειξη των ρεμάτων στον αστικό ιστό των πόλεων και σεβασμό στο περιαστικό πράσινο.
  3. Συντήρηση των υποδομών, ασφαλή και ευχάριστη μετακίνηση στην πόλη.
  4. Κοινωνικά αλληλέγγυες πόλεις.
  5. Ισορροπημένες, ζωντανές και ανθεκτικές πόλεις. Όχι στις πόλεις «υπνωτήρια και διανυκτερεύσεων».
  6. Ύφανση του κοινωνικού ιστού και της «αίσθησης του ανήκειν στην πόλη» με δικαιώματα και υποχρεώσεις του κάθε πολίτη.
  7. Δια βίου λαϊκή επιμόρφωση  σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, της υγείας, της πολιτικής προστασίας.
  8. Αξιοποίηση της τεχνολογίας, της οργάνωσης και λειτουργίας των πόλεων,  και των καλών πρακτικών που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.
  9. Ενθάρρυνση των πρωτοβουλιών, φορέων και πολιτών, που προβάλλουν την πόλη, την ιστορία της, προστατεύουν το αστικό περιβάλλον, ενισχύουν την τοπική οικονομία.
  10. Εφαρμογή σε τοπικό επίπεδο των Ευρωπαϊκών και των Παγκόσμιων στόχων για την προστασία του κλίματος, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κυκλική οικονομία, την αλληλεγγύη, τη μείωση των εξοπλισμών, τη συνεργασία των λαών, την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, τη διατήρηση και την επέκταση του κοινωνικού κράτους κ.ά.
Και με άλλα λόγια:

«Οι πόλεις είναι ένα σύνολο πραγμάτων: απομνημονεύσεων, επιθυμιών, σημείων μιας γλώσσας οι πόλεις είναι τόποι ανταλλαγών, όπως εξηγούν όλα τα βιβλία της οικονομίας, αλλά οι ανταλλαγές αυτές δεν είναι μονάχα ανταλλαγές εμπορευμάτων, είναι και ανταλλαγές λέξεων, πόθων, αναμνήσεων» (Ίταλο Καλβίνο «Αόρατες Πόλεις»)
 «…η πόλις έχει φ υ σ ι ο γ ν ω μ ί α ν εξαρτωμένην εκ του χαρακτήρος των κατοίκων, του κλίματος και εκ των πολιτικο-οικονομικών και πνευματικών εκδηλώσεων του κυριαρχούντος κοινωνικού συστήματος…» (Ι.Γ. Δεσποτόπουλος «Τεχνικά Χρονικά» 1η Αυγούστου 1933)

Ανθέων 72, 12461 | Τηλ. FAX: 215 5257408 - 6907720897 | Mail: naturefriendsgreece@gmail.com |
ΑΦΜ:997557187, ΔΟΥ Αιγάλεω
Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΑΜ Φορέα: 3358)
Το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/Naturefriends Greece, έχει νομική μορφή σωματείου, ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί τμήμα της Διεθνούς  Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). https://www.nf-int.org/ . Από το 2018 είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Seattle to Brussels και εκπρόσωπός του στην Ελλάδα  http://s2bnetwork.org.
Οι ΦτΦ είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο  integrated Civil Society Organizations (iCSO) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.  http://esango.un.org/civilsociety/login.do
Οι ΦτΦ/NFGR ήταν εθνικοί συντονιστές της εκστρατείας people4soil για να χαρακτηριστεί το έδαφος κοινό αγαθό και συνεργάζονται με Ευρωπαϊκές και Διεθνείς οργανώσεις και Κοινωνικά Δίκτυα για το περιβάλλον, το δίκαιο εμπόριο, τον πολιτισμό κ.ά.


2 σχόλια:

  1. Η δομή μας διαθέτει κεφάλαια από 2.000 έως 8.000.000 ευρώ με απόδοση σύμφωνα με τον προϋπολογισμό σας. ο τόκος είναι 3%. Για οποιοδήποτε αίτημα επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email: pierredubreuil35@gmail.com
    Wathsapp: +33 7 55 13 33 12

    ΑπάντησηΔιαγραφή