Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ: 70 χρόνια μετά το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι | Naturefriends Greece: 70 years after Hiroshima, nuclear weapons threaten us all

Ανθέων 72, 12461 | Mail: naturefriendsgreece@gmail.com | Τηλ. FAX: 215 5257408
Καταστατικό, Ειρηνοδικείο Αθηνών Α.Μ. 30425  | ΑΦΜ:997557187, ΔΟΥ Αιγάλεω

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
1η Αυγούστου 2015

·         70 χρόνια μετά το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι
·         Ζητάμε την πλήρη απαγόρευση των Πυρηνικών όπλων  σε όλο τον κόσμο
·         Η Ελλάδα να πάρει θέση και να συντονίσει το βήμα της με τις 159 αντιπυρηνικές χώρες του ΟΗΕ

Αύγουστος 1945 – Αύγουστος 2015, 70 χρόνια πέρασαν από το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Στις 6 Αυγούστου 1945 η βόμβα ουρανίου  «Little boy» που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ  κατέστρεψαν  τα δύο τρίτα των κτηρίων της πόλης Χιροσίμα της Ιαπωνίας και προκάλεσαν  ακαριαία 80.000 θανάτους. Στις 8 Αυγούστου 1945 οι ΗΠΑ έριξαν στην πόλη Ναγκασάκι  τη δεύτερη βόμβα «Fat man» με γόμωση το πλουτώνιο προκάλεσε ακαριαία το θάνατο 40.000 ανθρώπων. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 1950 ο απολογισμός των θυμάτων και στις δύο πόλεις από την πυρηνική ακτινοβολία είχε φτάσει τους 200.000 ανθρώπους.

Οι επιζήσαντες από τις δύο πυρηνικές βόμβες ονομάζονται «Χιμπακούσα» και ορισμένοι απ’ αυτούς επισκέπτονται πολλές χώρες κάθε χρόνο με το «Πλοίο της Ειρήνης»/ Peace Boat, μεταξύ αυτών, και το λιμάνι τουΠειραιά για να μεταφέρουν τις εμπειρίες αλλά και το αίτημα της καταστροφής και της απαγόρευσης των Πυρηνικών όπλων. Το «Πλοίο της Ειρήνης» ξεκίνησε τα ταξίδια του το 1983 και για πρώτη φορά επισκέφτηκε τον Πειραιά το 1993. Το 2015 αντιπροσωπία από το πλήρωμα, τους οργανωτές και δύο «Χιμπακούσα» μίλησαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και έγιναν δεκτοί από την Πρόεδρο της Βουλής κα Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Την οργάνωση της επίσκεψης είχαν το ΠΑΔΟΠ και το Ελληνικό Τμήμα του International Physicians for the Prevention of Nuclear War/IPPNW.

Ωστόσο 70 χρόνια μετά από το «μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και παρά το γεγονός ότι «οι ελληνικές κυβερνήσεις διατρανώνουν την αταλάντευτη θέση τους κατά των πυρηνικών, σε όλες τις σχετικές ψηφοφορίες στον ΟΗΕ - σταθερά και παρά τις έγγραφες διαμαρτυρίες και τις καταγγελίες  του Greek IPPNW στα ΜΜΕ - ψηφίζουν αποχή, λευκό ή υπέρ των συμφερόντων των πυρηνικοκατόχων» .

Με επιστολές που έστειλαν προς τη νέα κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό κ.Τσίπρα α) η κα Μαρία Αρβανίτη – Σωτηροπούλου (πρόεδρος του Greek IPPMW) «Να συμπαραταχθεί με τις δυνάμεις που στηρίζουν την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών και να μη στηρίζει τις απόψεις των πυρηνικοκατόχων για μια δήθεν σταδιακή μείωση που παρατείνει το ισχύον καθεστώς» (19/5/2015) και β) ο κ. Κώστας Φωτεινάκης (πρόεδρος των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece) η κυβέρνηση «να πάρει σαφή θέση, έστω και την τελευταία ώρα, και να ψηφίσει την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων στον ΟΗΕ» (18/5/2015) δεν λήφθηκαν υπόψη.

Η Ελλάδα ήταν μια από τις χώρες που δεν υπόγραψαν το «Joint Statement on the Humanitarian Consequences of Nuclear Weapons» στη Νέα Υόρκη παρά το γεγονός ότι 159 χώρες του ΟΗΕ δήλωσαν ότι «...ο μόνος τρόπος να διασφαλιστεί ότι τα πυρηνικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν και πάλι είναι η καταστροφή τους».

Σύμφωνα με τον Guardian (23/7/2015) υπάρχουν 16.000 πυρηνικά όπλα σε όλο τον κόσμο!!!

70 χρόνια μετά το μεγαλύτερο  έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, το αίτημα των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece και του Παγκόσμιου Αντιπυρηνικού Κινήματος είναι:
·         Η πλήρη απαγόρευση των Πυρηνικών όπλων,
·         Η Ελλάδα να πάρει θέση και να συντονίσει το βήμα της με τις 159 αντιπυρηνικές χώρες του ΟΗΕ.


Ο πόλεμος, και μάλιστα με την απειλή ή με την  χρήση πυρηνικών όπλων, είναι ο μεγαλύτερος καταστροφέας του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
------------------
Διαβάστε ΕΔΩ την ανακοίνωση του Greek IPPMW που την υπογράφει η πρόεδρος κα Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Δείτε ΕΔΩ ένα εξαιρετικό video "The Time Has Come (for the prohibition and elimination of nuclear weapons)"



Το Ελληνικό Δίκτυο "ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/ Naturefriends Greece" ιδρύθηκε το 2007 και είναι μέλος της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI http://www.nfi.at/ συμμετέχουν 51 εθνικές οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Οι NFI συγκαταλέγονται στους GREEN10/G10, που είναι οι δέκα μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ευρώπη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου