Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Κώστας Φωτεινάκης: "O Τουρισμός Αλληλεγγύης στην Ελλάδα" - Solidarity Tourism


O Τουρισμός Αλληλεγγύης στην Ελλάδα
«Εάν Θέλεις να στηρίξεις την Ελλάδα -  Κάνε τουρισμό στην Ελλάδα»

του Κώστα Φωτεινάκη
[Σημείωση: Το άρθρο δημοσιεύτηκε σε συντομευμένη μορφή στην Εφημερίδα των Συντακτών 20/7/2015]

Τον όρο «Τουρισμός Αλληλεγγύης» τον εννοούμε ως μια  ηθική παρότρυνση  για ταξίδια με σκοπό την οικονομική ενίσχυση μιας χώρας, ιδιαίτερα των περιοχών εκείνων που δεν περιλαμβάνονται στα τουριστικά πακέτα των μεγάλων τουριστικών γραφείων, αλλά και για την επικοινωνία και την γνωριμία των λαών για θέματα πολιτισμού, περιβάλλοντος ακόμα και εκπαίδευσης. Στο «Μανιφέστο για μια Νέα Ευρώπη» των Naturefriends International (NFI) υπογραμμίζεται ότι «Ο τομέας του τουρισμού δεν πρέπει να αφεθεί στην κερδοσκοπική μανία των μεγάλων πολυεθνικών τουριστικών επιχειρήσεων. Αντίθετα η τουριστική ανάπτυξη πρέπει να είναι προς όφελος των περιοχών που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς και των τοπικών κοινωνιών και περιβαλλοντική συμβατή» (2007).

Το θέμα της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης χωρών ή και περιοχών μέσω του τουρισμού, έχει απασχολήσει τη διεθνή κοινότητα. Στη «Διακήρυξη της Μανίλας» για τον Παγκόσμιο Τουρισμό (1980) μεταξύ των άλλων δηλώνεται ότι «ο Παγκόσμιος Τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην εγκαθίδρυση μιας Νέας Διεθνούς Οικονομικής Τάξης, που θα βοηθήσει στην εξάλειψη του διευρυνόμενου οικονομικού χάσματος μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών και θα διασφαλίσει τη σταθερή επιτάχυνση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και προόδου, ειδικότερα των αναπτυσσόμενων χωρών».

Η Διεθνής Περιβαλλοντική Οργάνωση Naturefriends International έχει εργαστεί συστηματικά με το θέμα «Τουρισμός -  Ανάπτυξη – Αλληλεγγύη – Ανθρώπινα Δικαιώματα» και έχει εκδώσει το φυλλάδιο «Τουρισμός ως μέσο αντιμετώπισης της φτώχειας» [Poverty alleviation through tourism], 2012.

Τον Μάρτιο του 2013 οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece διοργάνωσαν την ημερίδα «Τουρισμός που δεν πληγώνει» στην οποία κατέθεσαν τις θέσεις τους για έναν τουρισμό που να «Ωφελεί πρωτίστως την τοπική κοινότητα, η οποία έχει τον πρώτο λόγο στις τουριστικές επενδύσεις που γίνονται στην περιοχή της.  Ενισχύει την τοπική παραγωγή τόσο αγροτικών προϊόντων όσο και βιοτεχνικών αγαθών για χρήση από τους τουρίστες αλλά και τις τουριστικές μονάδες.»
Τον Ιούνιο του 2013 οι ΦτΦ/NFGR για να προβάλλουν στο εξωτερικό τον Ελληνικό τουρισμό διοργάνωσαν το φωτογραφικό διαγωνισμό «Ελλάδα – μικρός, όμορφος και συναρπαστικός τόπος». Στην περιγραφή του διαγωνισμού αναφέραμε: «Ο τίτλος του διαγωνισμού βασίζεται στο παγκοσμίως γνωστό βιβλίο του Σουμάχερ «Το μικρό είναι όμορφο», “Small is Beautiful”… Ο διαγωνισμός φωτογραφίας έχει ως σκοπό α) την προβολή των εναλλακτικών μορφών τουρισμού της χώρας μας στο εξωτερικό, ως μια συμβολή των ΦτΦ στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας β) την προβολή των μορφών παρεμβάσεων της ελληνικής κοινωνίας για να αντιμετωπίσει την κρίση.»

Τώρα που τα προηγούμενα δύο μνημόνια αποδείχτηκαν «ανίκανα» να στηρίξουν τον Ελληνικό λαό γιατί τα «πακέτα στήριξης» στην πραγματικότητα στήριξαν τις τράπεζες.
Τώρα που η κρίση στην Ελλάδα συνεχίζεται. Τώρα που τα κοινωνικά προβλήματα διογκώνονται και οι εξωτερικές πολιτικές πιέσεις και επεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας μας κλιμακώνονται με αποκορύφωμα το τρίτο αντιλαϊκό μνημόνιο, αποτέλεσμα εκβιασμών και ασφυκτικών πιέσεων της Ευρωζώνης προς στην Ελληνική κυβέρνηση.
ΤΩΡΑ οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ, τον Ιούλιο του 2015, επανέρχονται και απευθύνουν πρόσκληση προς τη Διεθνή Κοινότητα και την Κοινωνία των Πολιτών με το σύνθημα «Εάν θέλεις να στηρίξεις την Ελλάδα – Κάνε τουρισμό στην Ελλάδα».

Σε αυτή την πρόσκληση οι ΦτΦ αξιοποιούν την έκκληση του 2010 του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού/ UNWTO «η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία να δείξει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα» καθώς και τη δήλωση του γενικού γραμματέα του UNWTO, Taleb Rifai ο οποίος είχε δηλώσει ότι «Έχουμε υποχρέωση απέναντι στην Ελλάδα» (Μαδρίτη 21/5/2010)

Υπενθυμίζουμε τη διάλεξη και τη «συμβουλή» του Σλοβένου φιλοσόφου Σλαβόι Ζίζεκ ο οποίος στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με θέμα ««Η καρδιά των λαών της Ευρώπης χτυπά στην Ελλάδα» μεταξύ των άλλων είχε υπογραμμίσει με άρθρο του την χρησιμότητα της «προώθησης του τουρισμού αλληλεγγύης» (3/6/2012).

Έχουμε συνειδητά δείγματα «τουρισμού αλληλεγγύης» προς την Ελλάδα; Έχουμε σε πολλά επίπεδα, με κορυφαίο πολιτικό παράδειγμα τον πρώην Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ ο οποίος έστειλε ένα μήνυμα προς τους Ευρωπαίους από την Κω που «επέλεξε συνειδητά» να κάνει τις διακοπές του γιατί «Δεν υπάρχει καταλληλότερη εποχή από το καλοκαίρι για να δείξεις αλληλεγγύη στους Έλληνες». (ΤΑ ΝΕΑ 18/8/2012)

Αξίζει να υπογραμμίσουμε την έρευνα τουριστικής αγοράς και την εκτίμηση της εταιρείας GfK με έδρα τη Νυρεμβέργη που δημοσιεύτηκε στη Deutsche Welle «Ένα μέρος των Γερμανών τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα πρέπει να είναι παλιοί αριστεροί, που έρχονται από νοσταλγία αλλά και επειδή θέλουν να εκφράσουν με αυτόν τον τρόπο την αλληλεγγύη τους στη δοκιμαζόμενη από την κρίση χώρα μας.» (4/3/2015)

Οι ΦτΦ/NFGR θα συνεχίσουν οργανωμένα και με δημιουργικές ιδέες την εκστρατεία που έχουν ξεκινήσει από το 2013 για την τουριστική προβολή της Ελλάδας και θα προωθήσουν την ιδέα του «τουρισμού αλληλεγγύης» πρώτα απ’ όλα στα 500.000 μέλη της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International στην οποία συμμετέχουμε. 
Η πρόσκληση που απευθύνουμε στους πραγματικούς φίλους της Ελλάδας, τους φυσιολάτρες, τους Οικολόγους σε όλους όσοι βλέπουν τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Ελληνικός λαός να αντιμετωπίσει την «ανθρωπιστική κρίση» είναι «Εάν θέλεις να στηρίξεις την Ελλάδα - Κάνε τουρισμό στην Ελλάδα». Κάνε τουρισμό στην Ελλάδα και ενίσχυσε τις περιοχές εκείνες που είναι εκτός «της βιομηχανίας τουρισμού» και ιδιαίτερα να στηρίξετε τα τουριστικά καταλύματα «Σπίτια των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ»/ Greek Naturefriends Houses.



Ιδέες για τον «αλληλέγγυο τουρισμό» στην Ελλάδα με απεύθυνση στην ομογένεια και στους αλλοδαπούς έχουν κατατεθεί πρόσφατα και από άλλους φορείς και ερευνητές μεταξύ των οποίων α) η πρόταση (8/7/2015) του Solon Arditti που δημοσιεύτηκε με τίτλο «Solidarity Vouchers for Greece» στο διαδικτυακό τόπο ATLANTICCOMMUNITY. ORG και β) το άρθρο του Alex Andreou με τίτλο «Want to help Greece - Go there on Holiday» που δημοσιεύτηκε στο theguardian (7/7/2015).
Αξίζει να σημειωθεί η εκστρατεία της Ιταλικής εφημερίδας La Stampa με τίτλο #GRECIA PER ME |«Εκφράστε την αλληλεγγύη σας στέλνοντας φωτογραφίες της δικιάς σας Ελλάδας». 

Η υπόθεση της προώθησης της ιδέας και της πρόσκλησης για τον «αλληλέγγυο τουρισμό» στην Ελλάδα, δεν μπορεί να περιοριστεί στις πρωτοβουλίες της Κοινωνίας των Πολιτών και σε φιλέλληνες δημοσιογράφους, οι οποίοι μπορούν να συνεισφέρουν μόνο επικουρικά. Χρειάζεται πρωταρχικά, ένας μακροχρόνιος και ειδικά ελκυστικός κυβερνητικός σχεδιασμός για την προσέλκυση «τουριστών της αλληλεγγύης στην Ελλάδα και μάλιστα στις περιοχές εκείνες που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς και δεν περιλαμβάνονται στα «τουριστικά πακέτα» των μεγάλων διεθνών πρακτορείων.


Οι ΦτΦ/NFGR θα προσπαθήσουν να συνεργαστούν με οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και με κάθε ενδιαφερόμενο, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο για την προβολή του «Αλληλέγγυου τουρισμού στην Ελλάδα».

Κώστας Φωτεινάκης
Πρόεδρος των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/  Naturefriends Greece
http://naturefriends-gr.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου