Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ: Όχι στην υπερεκμετάλλευση που οδηγεί εργαζόμενους στη τουριστική βιομηχανία ακόμα και στο θάνατο | Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Τουρισμό | Human Writes in Tourism


Ανθέων 72, 12461 | Mail: naturefriendsgreece@gmail.com | Τηλ. FAX: 215 5257408
Καταστατικό, Ειρηνοδικείο Αθηνών Α.Μ. 30425  | ΑΦΜ:997557187, ΔΟΥ Αιγάλεω

23/7/2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  •  Η νεαρά Ουκρανή «μαθητευόμενη» καμαριέρα που πέθανε στη Ζάκυνθο από υπερκόπωση είναι μόνο η «κορυφή» του παγόβουνου   
  • Όχι στην υπερεκμετάλλευση που οδηγεί εργαζόμενους στη τουριστική βιομηχανία ακόμα και στο θάνατο

Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το «εργατικό ατύχημα» της «μαθητευόμενης» Ουκρανής καμαριέρας που εργαζόταν σε ξενοδοχείο της τουριστικής περιοχής «Λαγανάς» στη Ζάκυνθο.

Σύμφωνα με καταγγελία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό Ζακύνθου, η νεαρά καμαριέρα  «λιποθύμησε έξω από το δωμάτιό της, ενώ κατά την μεταφορά της στο νοσοκομείο άφησε την τελευταία της πνοή». Το Σωματείο υπογραμμίζει ότι «όπως είναι γνωστό, με βάση την Κοινοτική οδηγία Μπολγκεστάιν και με την καθιέρωση της μαθητείας, πολλά ξενοδοχεία γεμίζουν με "εισαγόμενους" εργαζόμενους από άλλες χώρες, με μισθούς των 300 ευρώ αλλά και εργαζόμενους από δουλεμπορικά γραφεία ευρέσεως εργασίας. Στην πράξη οι νέοι αυτοί βγάζουν κανονική δουλειά, αμείβονται όμως με 300-400 ευρώ το μήνα, ενώ δεν έχουν ένσημα, καθώς ασφαλίζονται μόνο έναντι επαγγελματικού κινδύνου».
Στο Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων αναφέρεται ότι η νεαρά καμαριέρα εργαζόταν «12-13 ώρες χωρίς ημέρα ανάπαυσης τους τελευταίους 2 μήνες, επιβαρύνοντας την υγεία της».

Οι ΦτΦ/NFGR θεωρούν ότι το «εργατικό θανατηφόρο ατύχημα» στο ξενοδοχείο της Ζακύνθου είναι η κορυφή του παγόβουνου για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στις «βιομηχανικές τουριστικές μονάδες». Σε παρόμοιες ή ακόμα δυσμενέστερες συνθήκες εργάζονται χιλιάδες άνθρωποι στα κρουαζιερόπλοια.

Οι ΦτΦ στηρίζουν εκείνο το μοντέλο του Τουρισμού που «Σέβεται το εργατικό δυναμικό και τα εργασιακά δικαιώματα» (θέσεις ΦτΦ για τον τουρισμό | Μάρτιος 2013).

Τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Τουρισμό» έχουν περιγραφεί:
α) στο Roundtable Human Rights in Tourism "Οι άνθρωποι είναι το θεμέλιο για την ποιότητα και την επιτυχία των επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού... Ως εκ τούτου, είναι καθήκον μας ως επαγγελματίες του τουρισμού να αγωνιστούμε για την αξιοπρέπειά τους σε όλα τα επίπεδα" 7 Μαρτίου 2011.
β) στο Guiding Principles on Businessand Human Right - Implementing the United Nations “Protect, Respect and Remedy” Framework, 2011, όπου μεταξύ των άλλων καταγράφεται «Η ευθύνη των επιχειρήσεων να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως αυτά περιγράφονται στο Διεθνή Χάρτη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθώς και  τα θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα όπως ορίζονται στο Διεθνή Οργανισμό Εργασίας».

Οι ΦτΦ/NFGR ζητούν άμεσα η Επιθεώρηση Εργασίας και κάθε αρμόδια υπηρεσία να ερευνήσουν τις συνθήκες θανάτου της νεαρής Ουκρανής καμαριέρας και να στηρίξουν με όλα τα μέσα την οικογένειά της. 

Το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού καθώς και ο επαγγελματικός κλάδος των ξενοδόχων και του τουρισμού πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη πολιτική θέση για το εργατικό ατύχημα. Τέτοια συμβάντα, όπως ο θάνατος της νεαρής Ουκρανής καμαριέρας από υπερκόπωση είναι καταδικαστέα, δυσφημούν τη χώρα μας και τον τουρισμό της.

Επειδή βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να πραγματοποιούν τακτικούς ελέγχους για τις συνθήκες εργασίας στα μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα.


Οι ΦτΦ/NFGR θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να προβάλλουν και να υποστηρίξουν τα «Ανθρώπινα δικαιώματα στον τουρισμό», τον «Υπεύθυνο τουρισμό», τα μικρά και αποκεντρωμένα τουριστικά καταλύματα στη χώρα μας καθώς και τον "Τουρισμό Αλληλεγγύης" στην Ελλάδα.


[Ρεπορτάζ και περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ] [Η άποψη της επιχείρισης Louis Zante Beach ΕΔΩ] [Για τις συνθήκες εργασίας και την παραίτηση του Ειδικού Γραμματέα ΣΕΠΕ ΕΔΩ]

Το Ελληνικό Δίκτυο "ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/ Naturefriends Greece" ιδρύθηκε το 2007 και είναι μέλος της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI http://www.nfi.at/ συμμετέχουν 51 εθνικές οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Οι NFI συγκαταλέγονται στους GREEN10/G10, που είναι οι δέκα μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ευρώπη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου