Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

7 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας | Η Υγεία μας δεν είναι για πούλημα | Our Health Is Not For Sale



 
 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece
Ανθέων 72, 12461 | Mail: naturefriendsgreece@gmail.com  - Τηλ. FAX: 215 5257408
Καταστατικό, Ειρηνοδικείο Αθηνών Α.Μ. 30425  | ΑΦΜ:997557187, ΔΟΥ Αιγάλεω


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  7/4/2017

7 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας | Our Health Is Not For Sale
Η υγεία μας δεν είναι για πούλημα – Η πρόληψη και η αρχή της προφύλαξης – Οι 17 στόχοι του ΟΗΕ

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας εορτάζεται στις  7 Απριλίου γιατί  την ίδια ημέρα, το 1948, ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας/ World Health Organisation  του ΟΗΕ. Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας αφιερώνεται σε μια νόσο, φέτος είναι αφιερωμένη στην κατάθλιψη που είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στις ηλικίες 15-29 ετών (η πρώτη αιτία είναι τα τροχαία δυστυχήματα).

Για τη χώρα μας δυστυχώς η οικονομική  και η κοινωνική κρίση των τελευταίων ετών έχει τρομακτικές επιπτώσεις στην αύξηση των πασχόντων από κατάθλιψη, όπως έχουν καταγράψει πλήθος επιστημονικές μελέτες. Γεγονός που δείχνει την μεγάλη σημασία των κοινωνικών παραγόντων στην εκδήλωση της νόσου. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος να μας κάνει πιο αποφασιστικούς στον αγώνα μας για μια αλληλέγγυα κοινωνία με πλήρη κατοχύρωση και σεβασμό στα δικαιώματα των  πολιτών και πρώτα απ όλα του δικαιώματος στην εργασία και στην αξιοπρεπή διαβίωση, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο.

Ο 3ος από τους 17 στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ είναι «Η διασφάλιση υγιών συνθηκών διαβίωσης καθώς και η προαγωγή της ευημερίας για όλους και σε όλες τις ηλικίες είναι απαραίτητες για τη βιώσιμη ανάπτυξη». Ο 3ος  στόχος συνδέεται άμεσα με όλους τους στόχους και ιδιαίτερα με τον 1ο, 2ο, 16ο στόχο (μηδενική φτώχεια και πείνα, εξασφάλιση της Ειρήνης)
Για τους ΦΙΛΟΥΣ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece ο τρίτος στόχος για τη «διασφάλιση υγιών συνθηκών διαβίωσης» σημαίνει:


  • «διασφάλιση της ουσιαστικής μείωσης του αριθμού των θανάτων και των ασθενειών που οφείλονται σε επικίνδυνες χημικές ουσίες καθώς και στη ρύπανση και τη μόλυνση του αέρα, των υδάτων και του εδάφους» (στόχος 3.9),
  • δημόσια δωρεάν «διασφάλιση της ποιότητας ζωής σε όλες τις ηλικίες» και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις,
  • προστασία της φύσης και του αστικού περιβάλλοντος,
  • προληπτική ιατρική  και εξασφάλιση της αρχής της προφύλαξης (βασική οικολογική αρχή για όλες τις εκφάνσεις της ζωής),
  • να σταματήσουν οι πολεμικές συγκρούσεις και να παραμείνουν ασφαλείς και υγιείς οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στα σπίτια τους.

 Στη χώρα μας μια σειρά σκάνδαλα και η ιδιωτικοποίηση στον τομέα της υγείας, η απαξίωση της πρωτοβάθμιας υγείας, η μείωση των συντάξεων, η ανεργία, η ρύπανση, οι ανθυγιεινές και πιεστικές συνθήκες εργασίες, η ανασφάλεια,  κ.λπ. έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα που απειλεί τη δημόσια υγεία για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής.
Τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, η αλληλεγγύη  των πολιτών, ο εθελοντισμός έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην παροχή στοιχειωδών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, ωστόσο από μόνα τους δεν αρκούν και δεν μπορούν να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν, υποκαθιστώντας  το κράτος.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε την υλοποίηση των πρόσφατων εξαγγελιών του Υπουργείου Υγείας που ανακοινώθηκαν στις 20 Μαρτίου 2017 με τίτλο «Στρατηγικοί στόχοι και άξονες παρέμβασης του Υπουργείου Υγείας, για τις Υπηρεσίες Υγείας της Χώρας (2017- 2020)». Ωστόσο σημειώνουμε ότι η  «Η διασφάλιση υγιών συνθηκών διαβίωσης» δεν εξασφαλίζεται με εξαγγελίες και γενικόλογους στόχους. Χρειάζεται διεκδίκηση, κοινωνική συμμετοχή και  έλεγχο στις υπηρεσίες υγείας από τους πολίτες.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας μια σειρά δίκτυα συνδικαλιστών, συλλογικότητες πολιτών, ΜΚΟ και κοινωνικά κινήματα έχουν προγραμματίσει μια σειρά δράσεων σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης (Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Σαραγόσα, Παρίσι, Νίκαια, Βρυξέλλες, Μιλάνο, Φλωρεντία, Μπολόνια κ.α). Οι ΦτΦ υπογραμμίζουν και προειδοποιούν ότι οι εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης CETA TiSA,  που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπονομεύουν τη δημόσια δωρεάν υγεία και προετοιμάζουν την πλήρη ιδιωτικοποίηση της.
Οι ΦτΦ παρακολουθούν και συμμετέχουν στις δράσεις που αναπτύσσονται σε όλη την Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο κατά της εμπορευματοποίησης της υγείας με κεντρικό αίτημα «οι κυβερνήσεις να επενδύσουν περισσότερο στην ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης – η υγεία δεν είναι εμπόρευμα -  η υγεία μας δεν πωλείται».

 
Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
1.        World Health Day 2017 http://www.who.int/campaigns/world-health-day/2017/event/en/
2.        World Health Organisation http://www.who.int/en/
4.        Τρίτος στόχος «Ευημερία και Υγεία»  https://www.unric.org/el/index.php?option=com_content&view=article&id=27341:sdg-3&catid=36:sgds-2016&Itemid=72
5.        Στρατηγικοί στόχοι και άξονες παρέμβασης του Υπουργείου Υγείας, για τις Υπηρεσίες Υγείας της Χώρας (με χρονική περίοδο εφαρμογής την τριετία 2017- 2020) http://www.moh.gov.gr/articles/news/4541-strathgikoi-stoxwn-kai-aksones-parembashs-toy-ypoyrgeioy-ygeias-gia-tis-yphresies-ygeias-ths-xwras-me-xronikh-periodo-efarmoghs-thn-trietia-2017-2020-raquo
  

Το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/Naturefriends Greece λειτουργεί με τη νομική μορφή σωματείου. Ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί τμήμα της Διεθνούς  Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI  http://www.nfi.at συμμετέχουν 45  οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο. Οι ΦτΦ/NFGR α) Είναι εθνικοί συντονιστές της εκστρατείας people4soil για να χαρακτηριστεί το έδαφος κοινό αγαθό β) Συμμετέχουν στο Διεθνές Κίνημα για το δίκαιο εμπόριο Our World Is Not For Sale και στην Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA γ) Συμμετέχουν στο   Δίκτυο UNITED κατά του εθνικισμού, ρατσισμού, φασισμού και της υποστήριξης των μεταναστών και των προσφύγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου