Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Οι κορυφαίες ΜΚΟ που συμμετέχουν στην Περιβαλλοντική Ομπρέλα GREEN10 παρεμβαίνουν: Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ | Commission must not give in to pressure to protect dirty coal


  'Clean up Europe's toxic air'. European petition on WeMove.EU

  [Η επιστολή, υπογεγραμμένη από τους Διευθυντές της ομάδας Green10, των κορυφαίων Περιβαλλοντικών ΜΚΟ [ΕΔΩ] | Από τη Διεθνή Οργάνωση  ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends International υπογράφει η Andrea Lichtenecker, Executive Director | Η παρουσίαση του θέματος από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος [ΕΔΩ] - Η μετάφραση στη γλώσσα μας παρακάτω.
Περισσότερες πληροφορίες για ειδικούς - τεχνικούς:
The Industrial Emissions Directive
Implementation of Directive 2010/75/EU on industrial emissions (integrated pollution prevention and control) (IED) 
Large Combustion Plants

[ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ  ότι τελικά η Γερμανία δεν κατάφερε να μπλοκάρει την απόφαση καθώς επίσης ότι η Ελλάδα "υποδέχτηκε" τα μέτρα για αυστηρότερα όρια μόλυνσης στις 28 Απριλίου 2017 - ΕΔΩ]
-------------
Commission must not give in to pressure to protect dirty coal
Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ

Δελτίο Τύπου
Παρασκευή 21 Απριλίου, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Σημαντικές περιβαλλοντικές ΜΚΟ έχουν στείλει επιστολή στον Ευρωπαίο Επίτροπο Karmenu Vella [1] ωθώντας τον να προστατεύσει ένα έγγραφο νέων περιβαλλοντικών στάνταρντ, το οποίο θα μπορούσε να μειώσει την τοξική μόλυνση και να σώσει περισσότερες από 20.000 ζωές το χρόνο.

Η Κομισιόν πρόκειται να ζητήσει την έγκριση των Κρατών Μελών για αυστηρότερα όρια μόλυνσης στα μεγάλα εργοστάσια που χρησιμοποιούν άνθρακα σε μια συνάντηση την επόμενη Παρασκευή 28 Απριλίου 2017, αλλά ορισμένα Κράτη Μέλη, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας και της Πολωνίας, προσπαθούν να χαλαρώσουν αυτά τα όρια την τελευταία στιγμή.

Η επιστολή, υπογεγραμμένη από τους Διευθυντές της ομάδας Green10, των κορυφαίων Περιβαλλοντικών ΜΚΟ, και υποστηριζόμενη από διαφόρους άλλους οργανισμούς, ζητά από την Κομισιόν να θέσει την τελική μορφή του αναθεωρημένου εγγράφου [ντιρεκτίβα] σε ψηφοφορία και να μην υποκύψει σε οποιοδήποτε «προφανή εκβιασμό» Κρατών Μελών με επιρροή. Η επιστολή επίσης προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε υπαναχώρηση «θα είχε σοβαρές συνέπειες στην ακεραιότητα και τη συνέχιση της Διαδικασίας της Σεβίλλης/ Sevilla Process [5] και θα ήταν αντίθετη προς το πνεύμα και τις διαδικασίες που συμφωνήθηκαν με την οδηγία για τις Βιομηχανικές Εκπομπές».

Δημοσιεύτηκε στο Der Tagespiegel νωρίτερα αυτό το μήνα [3] ότι η Γερμανική Κυβέρνηση ακόμη προσπαθεί σθεναρά να χαλαρώσει το όριο της ρύπανσης του οξειδίου του Αζώτου (NOx) από τα ήδη υπάρχοντα εργοστάσια λιγνίτη – τις πιο ρυπογόνες μονάδες καύσης άνθρακα στην Ευρώπη. Η προτεινόμενή τους τροποποίηση απορρίφθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από τους ειδικούς.

Ο Christian Schaible, Διευθυντής Πολιτικής της Βιομηχανικής Παραγωγής στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος(ΕEB), είπε: «Η Γερμανική θέση είναι βαθιά ανησυχητική. Φαίνεται ότι απειλούν την υιοθέτηση των βελτιωμένων στάνταρντ για σχεδόν 3.000 Βιομηχανικές Μονάδες στην Ευρώπη με σκοπό να επιτρέψουν σε μερικές από τις πιο ρυπογόνες τους  μονάδες λιγνίτη να αποφύγουν αυτό που ονομάζουν «αδικαιολόγητα» κόστη. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι θα δικαιολογούσε τα κόστη της μείωσης της ρύπανσης, εφόσον οι χιλιάδες των πρόωρων θανάτων, των ασθματικών κρίσεων, των άλλων αναπνευστικών προβλημάτων αλλά και η περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλείται από τη μόλυνση του άνθρακα δεν είναι αρκετά».

Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν υποστηρίξει μια αναφορά που ζητά αυστηρότερα όρια στη ρύπανση του άνθρακα για να «καθαριστεί ο τοξικός αέρας της Ευρώπης».

ΠΗΓΗ: EEB | Contact: Anton Lazarus, Communications Officer at the European Environmental Bureau (EEB) - Email: anton.lazarus@eeb.org Tel: +327908818

[2] 'Lifting Europe’s Dark Cloud: How cutting coal saves lives', EEB, CAN-Europe, HEAL, Sandbag and WWF, October 2016
[4] 'Clean up Europe's toxic air'. European petition on WeMove.EU

[5]European Conference The Sevilla process: A driver for environmental performance in industry Stuttgart, 6-7 April 2000, Proceeding [η σημείωση αυτή και ο σύνδεσμος προστέθηκε από τους ΦτΦ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου