Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Έκκληση σε G20: Ανθρώπινα δικαιώματα αντί βιοκαυσίμου

 

Ενόψει της αυριανής συνόδου της G20 στις Κάννες ειδικός εντεταλμένος του ΟΗΕ καλεί τις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες να σταματήσουν τις επιχορηγήσεις για βιοκαύσιμα. Ζητούμενο περισσότερα τρόφιμα για τους φτωχούς.

 

Σύμφωνα με τον εντεταλμένο του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη σίτιση Ολιβιέ ντε Σουτέρ, οι βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες που επενδύουν στην παραγωγή βιοκαυσίμου είναι οι κύριες υπεύθυνες για την πρόκληση της ανόδου των τιμών στα τρόφιμα και για την αυξανόμενη ζήτηση καλλιεργήσιμων εδαφών στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Τον περασμένο Ιούνιο είχε συμφωνηθεί από τους υπουργούς Γεωργίας της G20 ένα πλάνο δράσης για την καταπολέμηση της πείνας. «Σημαντικό βήμα, αλλά ανεπαρκές», το χαρακτηρίζει ο κ. ντε Σουτέρ, καθώς δεν διαπραγματεύεται τα θέματα του βιοκαυσίμου και της κερδοσκοπίας των αγορών στο διατροφικό πεδίο.
Προβάδισμα στο δικαίωμα σίτισης
«Καθένας από τους 1 δις ανθρώπους που πεινάνε παγκοσμίως στερείται ενός θεμελιώδους δικαιώματος» τονίζει ο κ. ντε Σουτέρ στο επείγον του διάβημα. Θεωρεί αναγκαίο, οι κυβερνήσεις των βιομηχανικών χωρών «να τοποθετήσουν το δικαίωμα στη σίτιση πάνω από τα συμφέροντα μερικών βιομηχανιών της χώρας τους».
Έτσι, όπως λέει, για αντιμετώπιση της παγκόσμιας πείνας και την κερδοσκοπία των αγορών με τα τρόφιμα, δεν βοηθάει η απλή αναφορά του συσχετισμού με την παραγωγή βιοαερίου.

Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα DW ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου