Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Κυριακή 13 Μαΐου η 11η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία στην Αθήνα | Αίτημα αιχμής "Να υποχρεώσουμε τις δημοτικές αρχές να εκπονήσουν και να απορροφήσουν τα εγκεκριμένα κονδύλια για τα ΣΒΑΚ"

[Αφίσα και πληροφορίες ΕΔΩ]


Φωτ. από το event στο FACEBOOK.

[Οι ΦτΦ στηρίζουν, προβάλλουν και θα συμμετάσχουν στην 11η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΑ |]

-----------------
11η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΑ


ΚΥΡΙΑΚΗ, 13 ΜΑΪΟΥ 2018

Τα ποδήλατα δεν το βάζουν κάτω! 
Για 11η συνεχή χρονιά, στις 13 Μαΐου 2018, βγαίνουμε στους δρόμους των ελληνικών πόλεων και ζητάμε το χώρο που μας ανήκει. Δεν είμαστε μόνο ποδηλάτισσες και ποδηλάτες. Είμαστε πεζοί, νέοι γονείς με καροτσάκια, ηλικιωμένοι που αναζητούν πεζοδρόμιο, άνθρωποι με κινητικά προβλήματα που αναζητούν ράμπες. Είμαστε αυτές και αυτοί που καταλαβαίνουν ότι το μοντέλο οργάνωσης των πόλεων με μοναδικό άξονα το αυτοκίνητο έχει φτάσει στα όριά του.

Οι Δήμοι έχουν πια στη διάθεσή τους όλα τα εργαλεία (προδιαγραφές ποδηλατοδρόμων από το Υπουργείο Μεταφορών, αναθεωρημένος ΚΟΚ με σήματα για το ποδήλατο). Έχουν ακόμη και τα χρήματα! Στους κλειστούς λογαριασμούς 162 Δήμων υπάρχουν κονδύλια από το Πράσινο Ταμείο για να εκπονήσουν Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας ( Σ.Β.Α.Κ.).

Τα Σ.Β.Α.Κ. δεν είναι απλά συγκοινωνιακές μελέτες ή σχέδια διαχείρισης της κυκλοφορίας των οχημάτων. Τα Σ.Β.Α.Κ. πρέπει να είναι συνολικά στρατηγικά σχέδια για την ικανοποίηση των αναγκών μετακίνησης (που υπάρχουν και που προβλέπονται) με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στα αστικά κέντρα.

Τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Σ.Β.Α.Κ. τράβηξαν την προσοχή μας:

(α) Έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τα οχήματα,

(β) Θεωρούν σημαντικότερο να βελτιωθεί η προσβασιμότητα και η ποιότητα ζωής από το να διευκολυνθεί η κυκλοφορία και στάθμευση του μέγιστου αριθμού οχημάτων.

(γ) Βασίζονται σε συμμετοχικές διαδικασίες που εμπλέκουν όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και ομάδες πολιτών, μια καινούρια προσέγγιση για την ελληνική πραγματικότητα.

Κάθε Δήμος που εκπονεί Σ.Β.Α.Κ. υποχρεούται να καλέσει τις οργανώσεις πολιτών που δραστηριοποιούνται στα θέματα βιώσιμης κινητικότητας και να ακούσει τις απόψεις και τις προτάσεις τους, τις οποίες πρέπει να λάβει υπόψη στο τελικό σχέδιο.

Αν αυτό δεν συμβεί, υπάρχει κίνδυνος να «βολευτούν» οι Δήμοι σε παλιά πρότυπα και νοοτροπίες, ξεχνώντας για μια ακόμη φορά τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και «βαφτίζοντας» ως Σ.Β.Α.Κ. απλές κυκλοφοριακές μελέτες.

Γι αυτό, το σύνθημα της φετινής ποδηλατοπορείας είναι

ΑΧ, Σ.Β.Α.Κ.!

Είναι στο χέρι μας (και στο πετάλι μας) να πρωταγωνιστήσουμε στη διαδικασία της εκπόνησης πραγματικά συμμετοχικών Σ.Β.Α.Κ. και να υποχρεώσουμε τις δημοτικές αρχές να εκπονήσουν σχέδια που θα προωθούν ένα καλύτερο μοντέλο μετακίνησης, προς όφελος όλων μας.

Οι ποδηλάτες διεκδικούμε τη δημιουργία ποδηλατόδρομων παντού. Οι πεζοί υποστηρίζουμε τους ποδηλάτες, γιατί οι ποδηλατόδρομοι ενθαρρύνουν έναν πιο υγιεινό και βιώσιμο τρόπο μετακίνησης. Κάθε ποδήλατο που κυκλοφορεί είναι ένα αυτοκίνητο λιγότερο – οτιδήποτε μειώνει την κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων και τους ρύπους που παράγουν είναι προς όφελος όλων μας.

Ενώνουμε λοιπόν τη φωνή μας για να κάνουμε τις πόλεις μας καλύτερες.

Είμαστε οι:

ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ | Φίλοι του Ποδηλάτου | ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα | Μαμάδες στο Δρόμο |
Σύλλογος Τριαθλητών

Και πολλοί άλλοι...

Αχ, ΣΒΑΚ!
Ας μην αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη!

Πληροφορίες για την Ποδηλατοπορεία και τα ραντεβού της κάθε πόλης: www.podilates.gr/pp2018

Πληροφορίες για τις δράσεις πεζών στα πλαίσια της Ποδηλατοπορείας:   https://mamastodromo.blogspot.gr/(link is external)

Κατάλογος κονδυλίων που αναλογούν σε κάθε Δήμο για ΣΒΑΚ - ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΕΔΩ

EVENT στο FACEBOOK ΕΔΩ

______________
Σημείωση 1: Στην Αθήνα, η προσυγκέντρωση θα γίνει στο Πεδίον του Άρεως και όχι στο  ΣΥΝΤΑΓΜΑ όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Σημείωση 2: Όσες/-οι δεν ποδηλατούμε, για οποιοδήποτε λόγο, συμμετέχουμε στην προσυγκέντρωση για να ξεπροβοδίσουμε και να υποδεχτούμε τους/τις ποδηλάτες/-ισσες. Παράλληλες εκδηλώσεις θα οργανωθούν σε ορισμένες πόλεις (θα υπάρξουν ανακοινώσεις).

Σημείωση 3: Περισσότερες πληροφορίες για τα ΣΒΑΚ:
1. http://docplayer.gr/35440079-Shedia-viosimis-astikis-kinitikotitas-svak-apo-tin-eyropaiki-praktiki-toy-eltis-stin-elliniki-pragmatikotita-kai-efarmogi.html
2. http://sumpnet.gr/?page_id=121&lang=el
3. http://sumpnet.gr/?page_id=87&lang=el
4. https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/koinonia/136435/poioi-dimoi-xrimatodotoyntai-gia-tin-ekponisi-sxedion-viosimis-astikis-kinitikotitas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου