Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Οι ΦτΦ για την Παγκόσμια Ημέρα της Μάνας Γης - 22 Απριλίου | Ρύπανση και απώλεια εδαφών – Πλαστικά – Μείωση και Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων και ποίηση



22 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα της Μάνας Γης
International Mother Earth Day

[Ρύπανση και απώλεια εδαφών – Πλαστικά – Μείωση και Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων και ποίηση]

«…Αγαπούμε τη γη, τους ανθρώπους και τα ζώα,
Τα ερπετά, τον ουρανό και τα έντομα,
Είμαστε, είμαστε κι εμείς όλα μαζί,
Μαζί κι ο ουρανός και η γη..»
Γιάννης Ρίτσος «Εαρινή Συμφωνία», 1938

Το σύνθημα για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της «Μάνας Γης» είναι «Να σταματήσουμε τη ρύπανση από τα πλαστικά». Ωστόσο η «Μάνα Γη» δεν απειλείται μόνο από τα πλαστικά αλλά και από τη ρύπανση των εδαφών από τα βιομηχανικά απόβλητα, τις χωματερές και τις εξορύξεις, την απώλεια - τη «σφράγιση» και τη διάβρωση των εδαφών, τον εγκιβωτισμό των ρεμάτων, τα φράγματα των ποταμών κ.λπ.

Την περσινή Παγκόσμια Ημέρα της «Μάνας Γης» το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece, στο πλαίσιο της εκστρατείας “people4soil”, είχε προσυπογράψει επιστολή μαζί με 500 οργανώσεις προς τον κ.Γιούνκερ με "Αίτημα: Να αναπτυχθεί το Νομικό Πλαίσιο της ΕΕ για την προστασία του εδάφους". Ωστόσο οι επιστολές και οι δεσμεύσεις, με αφορμή παγκόσμιες ημέρες και επετείους, αν και είναι χρήσιμες, από μόνες τους δεν αρκούν. Χρειάζεται μια άλλη αντίληψη, μια άλλη φιλοσοφία ζωής και αλλαγή συμπεριφοράς για την προστασία της «Μάνας Γης».


Οι ΦτΦ εργάζονται σε αυτή την κατεύθυνση υιοθετώντας τους 17 στόχους του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενημερώνοντας τους πολίτες, προβάλλοντας καλές πρακτικές, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες συνεννόησης για κοινές δράσεις με άλλους οργανισμούς στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. 

Για την φετινή επέτειο, η Βαλέρια Μερίνο, Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης δήλωσε:
"Η πλαστική ρύπανση είναι τώρα μια διαρκής πρόκληση. Μπορούμε να δούμε τα πλαστικά που επιπλέουν στα ποτάμια, τους ωκεανούς και τις λιμνοθάλασσες, καταστρέφοντας τα τοπία μας και επηρεάζοντας την υγεία μας και το μέλλον των δισεκατομμυρίων παιδιών και της νεολαίας. Όλοι έχουμε συνεισφέρει σε αυτό το πρόβλημα - κυρίως εν αγνοία μας - και πρέπει να εργαστούμε για να μειώσουμε και τελικά να σταματήσουμε την Πλαστική Ρύπανση».

Οι ΦτΦ θεωρούν ότι η μείωση των αστικών αποβλήτων και η οικολογική, οικονομική, αποκεντρωμένη και κοινωνικά δίκαιη διαχείρισή τους, είναι ίσως το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα – και όχι μόνο -  που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στη χώρα μας.
Για το λόγο αυτό από το 2017 έχουμε οργανώσει μια εκστρατεία ενημέρωσης με τίτλο «Λιγότερα απόβλητα – Καλύτερη ζωή» έτσι ώστε να συμβάλλουμε στη μείωση των αστικών αποβλήτων και τη σωστή διαχείρισή τους, ενημερώνοντας τους πολίτες, προβάλλοντες καλές πρακτικές, διεκδικώντας από την εκάστοτε κυβέρνηση και την Αυτοδιοίκηση να εφαρμόσει σύγχρονα, και κυρίως αξιόπιστα, «Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης ΑΣΑ» σύμφωνα με τον «Εθνικό Σχεδιασμό Πρόληψης,  Δημιουργίας και Διαχείρισης Αποβλήτων» [ΦΕΚ B 2706/2015].

Θα είμαστε εδώ και το 2019 μαζί με το Γιάννη Ρίτσο και τον Σηάτλ, των αρχηγό των Ινδιάνων…

Ἡ γῆ [του λευκού]  δέν εἶναι ἀδερφός του,
ἀλλά ἐχθρός πού πρέπει νά τόν καταχτήσει,
 καί ἀφοῦ τόν καταχτήσει, πηγαίνει παρακάτω.
Μέ τό ταμάχι (πλεονεξία) πού ἔχει θά καταπιεῖ τή γῆ
καί θά ἀφήσει πίσω του μιὰ ἔρημο.»
Σηάτλ, αρχηγός των Ινδιάνων, 1855
-------
Το Δελτίο Τύπου αναρτήθηκε και δημοσιεύτηκε σε πολλά μέσα, μεταξύ των οποίων και στην GREEN AGENDA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου