Σάββατο 23 Μαΐου 2015

22 Μαΐου 2015: Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας | International Day for Biological Dicersity Biodiversity for Sustainable Development

 

Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας παρουσιάζουν βασικές πληροφορίες για τη χλωρίδα και την πανίδα της Ελλάδας. Η θέση μας είναι ότι "η βιοποικιλότητα, το τοπίο, η φύση και η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας είναι στην πραγματικότητα η "βαριά βιομηχανία" της χώρας μας και πως αυτόν την κληρονομιά πρέπει να την προστατέψουμε και να την αναδείξουμε".

Δυστυχώς "καμία έκθεση από την Ελλάδα για τη βιοποικιλότητα" δεν υποβλήθηκε έγκαιρα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.
Ο έγκριτος δημοσιογράφος κ. Γιώργος Λιαλιός στο άρθρο του στην Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που δεν είχε υποβάλει έγκαιρα (δηλαδή το 2013 για την περίοδο 2007-2012) εκθέσεις παρακολούθησης της εφαρμογής των δύο οδηγιών". Διαβάστε ΕΔΩ το άρθρο με σχετικούς συνδέσμους στο ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ.

Τι είναι βιοποικιλότητα [πηγή ΥΛΗ]
Βιοποικιλότητα θεωρείται η ποικιλία των έμβιων οργανισμών πάνω στη γη, η ποικιλία των μεταξύ τους σχέσεων (οικοσυστήματα) αλλά και των αντιληπτικών εικόνων (τοπία) που έχει ο άνθρωπος για το φυσικό περιβάλλον. Έχει 4 επίπεδα, το καθένα από τα οποία έχει διαφορετική σημασία αλλά στην πράξη, αποτελεί κομμάτι αναπόσπαστο ενός ενιαίου συνόλου.

Το πρώτο επίπεδο είναι εκείνο της "γενετικής βιοποικιλότητας", δηλαδή το εύρος των κληρονομικών καταβολών ενός συγκεκριμένου είδους.

Το δεύτερο επίπεδο βιοποικιλότητας είναι αυτό της βιοποικιλότητας των ειδών φυτών (χλωρίδας) και ζώων (πανίδας). Η βιοποικιλότητα αυτή εκφράζεται συνήθως με το πλήθος των ειδών φυτών και ζώων που απαντούν σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Το τρίτο επίπεδο βιοποικιλότητας, γνωστό ως βιοποικιλότητα οικοσυστημάτων ή φυτοκοινωνιών (habitats), εκφράζεται με το πλήθος των συνδυασμών ειδών φυτών και ζώων (οικοσυστημάτων) που συναντώνται σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Το τέταρτο επίπεδο βιοποικιλότητας είναι εκείνο της βιοποικιλότητας των τοπίων, το οποίο εκφράζεται με το πλήθος των τύπων τοπίων (αβιοτικών και βιοτικών στοιχείων) που εμφανίζονται σε μια περιοχή ή σε μια χώρα.
-------------------------
Επισκεφτείτε ΕΔΩ το site της Νέας Γενιάς για να διαβάσετε αναλυτικές πληροφορίες για τη Βιοποικιλότητα στην Ελλάδα, τα απειλούμενα είδη, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου