Σάββατο 30 Μαΐου 2015

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: Πρόστιμο ύψους 255.400 € στα ΕΛΠΕ για την ρύπανση του διυλιστηρίου στην Ελευσίνα

[Διαβάστε ορισμένα θέματα που έχουν σχέση με τα ΕΛΠΕ ΕΔΩ ΕΔΩ ΕΔΩ ΕΔΩ]

Πρόστιμο ύψους 255.400€ στα ΕΛΠΕ για την ρύπανση του διυλιστηρίου στην Ελευσίνα



Πρόστιμο ύψους 255.400€ για ρύπανση του περιβάλλοντος και παραβίαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων επέβαλε (22/5) ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΠΕΝ κ. Γιάννης Τσιρώνης στα ΕΛΠΕ για την λειτουργία του διυλιστηρίου στην Ελευσίνα. Το πρόστιμο εισηγήθηκε το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος το οποίο απέστειλε στον αρμόδιο Εισαγγελέα την σχετική Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση επιβολής προστίμου, για την λειτουργία του διυλιστηρίου στην Ελευσίνα βεβαιώθηκαν στην εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ» 3 παραβάσεις για:

1) Υπέρβαση οριακών τιμών αερίων ρύπων καθώς και ελλιπή παρακολούθηση αυτών (πρόστιμο 97.000 €). Σύμφωνα με την Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης, η παράβαση σε ότι αφορά τις υπερβάσεις των ορίων εκπομπής συνιστά ρύπανση και κατ’ επέκταση υποβάθμιση του περιβάλλοντος και κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

2) Μη σύννομη διαχείριση επικινδύνων στερεών αποβλήτων (πρόστιμο 63.350 €). Σύμφωνα με την Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης η προσωρινή αποθήκευση επικινδύνων στερεών αποβλήτων εκτεθειμένων στις καιρικές συνθήκες, συνιστά κίνδυνο ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

3) Υπέρβαση της οριακής τιμής COD στα βιομηχανικά υγρά απόβλητα που διατίθενται στο Σαρωνικό Κόλπο και απουσία άδειας διαχείρισης επικίνδυνων υγρών αποβλήτων (πρόστιμο 95.050 €). Σύμφωνα με την Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης η αυξημένη τιμή COD στην έξοδο της μονάδας επεξεργασίας των βιομηχανικών αποβλήτων καθώς και η απουσία της επιβαλλόμενης από τη σχετική νομοθεσία αδειοδότησης η οποία έχει σαν συνέπεια να λειτουργεί η μονάδα χωρίς να της έχουν επιβληθεί οι όροι εκείνοι που είναι απαραίτητοι για την προστασία του περιβάλλοντος, ενέχουν κίνδυνο υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Όλοι οι ισχυρισμοί της εταιρείας που προβλήθηκαν με το απολογητικό υπόμνημά της απορρίφθηκαν. Το πρόστιμο αναφέρεται σε αυτοψία που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 και ολοκληρώθηκε 17 μήνες μετά!

Η Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS τονίζει τα παρακάτω:

«Η υπουργική απόφαση επιβολής προστίμου καλύπτει μικρό μέρος του εύρους ( χρονικού και ποσοτικού) των καταγγελιών μας για τα ρυπαντικά επεισόδια του διυλιστηρίου. Ελπίζουμε ότι ο πρώτος, κατά τα τελευταία 8 χρόνια, έλεγχος των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα θα είναι η αρχή για την τροποποίηση επί το αυστηρότερο των περιβαλλοντικών όρων και την επιβολή νέων μέτρων στην λειτουργία του διυλιστηρίου.
O περιβαλλοντικός έλεγχος τόσο πολύπλοκων και ρυπογόνων δραστηριοτήτων δεν μπορεί να επαφίεται στους υφιστάμενους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι, κυρίως εξαιτίας της υποστελέχωσης, πραγματοποιούν αραιούς τακτικούς έως σποραδικούς ελέγχους ή επεμβαίνουν με χρονική καθυστέρηση. Εξάλλου, η φύση των εγκαταστάσεων αυτών είναι τέτοια ώστε απαιτείται εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό ακόμα και εμπειρογνώμονες για το διαρκή έλεγχό τους.
Το τραγικό ατύχημα στο γειτονικό διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο δεν αφήνει περιθώρια για δεύτερες σκέψεις για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και ολόκληρης της περιοχής.
Η θέσπιση της ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ τόσο για τον περιβαλλοντικό έλεγχο όσο και για τον έλεγχο της ασφάλειας όλων των εγκαταστάσεων καυσίμων στο Θριάσιο και την Πάχη Μεγάρων αποτελεί όρο εκ των ων ουκ άνευ.
Η άμεση σύστασή της, η ανάληψη δράσης, καθώς και η επαρκής χρηματοδότησή της είναι το ελάχιστο που οφείλει να κάνει η πολιτεία. Η Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS σύντομα θα θέσει το αίτημα στην πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου».

Διαβάστε ΕΔΩ την Υπουργική Απόφαση επιβολής προστίμου

ΠΗΓΗ ECOELEUSIS

ΟΙ ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece τόσο προφορικά κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας με τον αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΠΑΝ κ.Τσιρώνη, όσο και με το ΥΠΟΜΝΗΜΑ [ΕΔΩ] που καταθέσαμε στα συναρμόδια Υπουργεία [17/3/2015]  στο Κεφάλαιο Γ' 7, υπογραμμίζαμε και ζητούσαμε: "Αναβάθμιση της Ειδικής Υπηρεσίας  Επιθεωρητών περιβάλλοντος:  Μόνιμες θέσεις εργασίας (όχι σε αποσπάσεις) – στελέχωση - εκπαίδευση – σύγχρονα  εργαλεία ελέγχου. Αξιοποίηση του εθελοντισμού."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου