Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

ΔΑΣΑΜΑΡΙ S.O.S. ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών: "Ο Βαλανάρης, το ωραιότερο ρέμα της Αττικής με δίδυμους καταρράκτες εκπέμπει SOS" | Οι ΦτΦ στηρίζουν τους αγώνες ενάντια στην αυθαιρεσία

[Φωτ. του ρέματος ΒΑΛΑΝΑΡΗ από το blog ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ]

[Χάρτης του ρέματος ΒΑΛΑΝΑΡΗ από το ΑΒΟΝΑΝΤΟ]

ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών

Ο Βαλανάρης, το ωραιότερο ρέμα της Αττικής με δίδυμους καταρράκτες εκπέμπει SOS

Ο Βαλανάρης, το ωραιότερο ρέμα της Αττικής με δίδυμους καταρράκτες (στο ύψος του Ντραφιού), φαράγγια, πλούσια χλωρίδα και πανίδα, με βυζαντινά, ρωμαϊκά και μοναδικά παλαιοντολογικά ευρήματα στις όχθες του, έχει υποστεί διαχρονικά βίαιες αλλοιώσεις στην οριογραμμή του. Αυτή την πορεία υποβάθμισής του ήρθε να ανακόψει ο νόμος, χαρακτηρίζοντάς τον ως ρέμα “ιδιαίτερου φυσικού περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος” [ΦΕΚ 281Δ/1993] και θωρακίζοντάς τον με καθεστώς υψηλής προστασίας από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.

Όμως αυτή τη φορά ο Βαλανάρης απειλείται με οριστική εξαφάνιση. Με αφορμή μια μελέτη οριοθέτησης τμημάτων των ρεμάτων Βαλανάρη και Δασαμάρι (που αποτελούν τα φυσικά όρια των οικισμών μας με τη δασική και αναδασωτέα έκταση Δασαμάρι), γίνεται απόπειρα να εξαλείψουν την ονομασία Βαλανάρη από το πανέμορφο ρέμα και να την παραχωρήσουν σε ένα μικρό παραπόταμό του, του οποίου η ονομασία (ρέμα Δασαμάρι) δεν καταγράφεται καν στους χάρτες. Με την εξάλειψη του ονόματος Βαλανάρη από τον Βαλανάρη, εξαλείφεται το καθεστώς υψηλής προστασίας που εμποδίζει την καταστροφή του μοναδικού οικοσυστήματος.

Ο Βαλανάρης άντεξε τις ανθρωπογενείς πιέσεις μέχρι τώρα. Ενδεχομένως το μέγεθος των επεμβάσεων προβλέπεται να είναι τόσο βίαιο, που πρέπει να απεκδυθεί από ένα στοιχείο που το ταυτοποιεί με ρέμα απολύτου προστασίας: το όνομά του. Ήδη στη δασική και αναδασωτέα έκταση Δασαμάρι, στην οποία εφάπτεται η μια όχθη του, τα άοκνα σχέδια τσιμεντοποίησης δεν κρύβονται.

Το τραγικό είναι ότι δύο αντιδήμαρχοι του δήμου Ραφήνας (παρότι ο δήμαρχος έχει συντελέσει στο παρελθόν στην προστασία της δασοβιοκοινότητας της περιοχής) ανέλαβαν να πείσουν τους κατοίκους σε Πικέρμι, Ντράφι, Διώνη, Αιολίδα ότι η πραγματικότητα δεν υπάρχει. Ότι αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με ένα μελετητικό γραφείο, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Με φανατισμό υποστηρίζουν το κραυγαλέο λάθος του εν λόγω γραφείου: ότι ο Βαλανάρης μετακόμισε και από φυσικό όριο του Ντραφιού, πέρασε απέναντι, στο όριο της Διώνης-Αιολίδας με την καμένη και αναδασωτέα έκταση Δασαμάρι. Στον Βαλανάρη αποδίδουν αποκλειστικά την εναλλακτική ονομασία Λυκόρεμα που έχει το βορειότερο τμήμα του στην Πεντέλη. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη που βρίθει λαθών, ο Βαλανάρης χάνει τον καταρράκτη του και το νερόμυλο και τις ρωμαϊκές αρχαιότητες μέχρι τη συμβολή του με το Δασαμάρι... και κυρίως χάνει το αυξημένο καθεστώς προστασίας του.

Δεν διστάζουν μπροστά σε φορείς και κατοίκους που τους επισημαίνουν τα λάθη. Δεν αναχαιτίζονται ούτε καν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που το 1999 υπέγραψε Προεδρικό Διάταγμα [ΦΕΚ 681Δ/1999] για καθορισμό των οριογραμμών του Βαλανάρη (με βάση το οποίο τοποθετήθηκαν τα συρματοκιβώτια της οδού Βαλανάρη).

Έχουμε να κάνουμε με μία επικών διαστάσεων αυθαιρεσία, την οποία πρέπει να σταματήσουμε εμείς οι ίδιοι οι κάτοικοι.


ΔΑΣΑΜΑΡΙ S.O.S.
ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών


Αναλυτικά οι θέσεις μας για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της οριοθέτησης του Βαλανάρη, εδώ: http://dasamarisos.blogspot.gr/2015/05/sardina-pentelicus.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου