Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Το 12ο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ 2016 στο Μόντρεαλ του Καναδά | Τα θέματα της φετινής διοργάνωσης | World Social Forum Montreal 16-24 August 2016



 World Social Forum | Montreal 16-24 August 2016 | HERE

  • Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ για 2016 στο Μόντρεαλ του Καναδά
  • Τα θέματα της φετινής διοργάνωσης
  • Ένας άλλος κόσμος είναι επιτακτικά αναγκαίος – Μαζί μπορούμε να τον δημιουργήσουμε
                 Από 9-14 Αυγούστου 2016 θα διεξαχθεί στο Montreal του Καναδά το 12ο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, με την υποστήριξη 200 τοπικών οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (ΚτΠ) από την επαρχία του Quebec.


                Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ αποτελεί την μεγαλύτερη συγκέντρωση εκπροσώπων της ΚτΠ στον κόσμο για τη δημιουργία εναλλακτικών απέναντι στο νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο και των πολιτικών του που βασίζεται πάνω την εκμετάλλευση των ανθρώπων και του φυσικού περιβάλλοντος.

                Ευρύτερος στόχος της διοργάνωσης είναι η δημιουργία, μέσω ενός διεθνούς αλληλέγγυου κινήματος, ενός κόσμου δομημένου πάνω στις αρχές, της κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, της συμμετοχικής δημοκρατίας και της αναγνώρισης της ίσης αξιοπρέπειας για όλους και όλες στον κόσμο.

                Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ διοργανώθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2001 στο Πόρτο Αλέγρε της Βραζιλίας.Από τότε διεξάγεται σχεδόν κάθε χρόνο κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες του Νότου όπως η Κένυα (2007), η Σενεγάλη (2011) και η Τυνησία (2015), ενώ φέτος για πρώτη φορά θα διεξαχθεί σε χώρα του ανεπτυγμένου Βορρά.

                Σύμφωνα με τους διοργανωτές φέτος στο Μόντρεαλ όπως και σε κάθε προηγούμενη διοργάνωση αναμένεται η συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων πολιτών συμπεριλαμβανομένων και 5000 εκπροσώπων της ΚτΠ, από τοπικές οργανώσεις αλλά και από 120 άλλες χώρες στον κόσμο. Οι συμμετέχοντες θα προτείνουν και θα λάβουν μέρος σε περισσότερες από 1500 αυτό-οργανωμένες δραστηριότητες.
                Μέσα από αυτή την συλλογική δράση στο φόρουμ θα αναδειχθούν και θα συζητηθούν εναλλακτικές που δοκιμάζονται και ευδοκιμούν σε τοπικό επίπεδο σε όλο τον κόσμο για την δημιουργία κοινοτήτων με περισσότερη κοινωνική συνοχή, με σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη και με επίγνωση των περιβαλλοντικών ορίων του πλανήτη.

Ενδεικτικά κάποια από τα θέματα που θα απασχολήσουν την φετινή διοργάνωση είναι :

1. Οικονομικές, Κοινωνικές και Αλληλέγγυες Εναλλακτικές για την αντιμετώπιση της Καπιταλιστικής Κρίσης 
2.      Εκδημοκρατισμός της Γνώσης και το Δικαίωμα στην Επικοινωνία
3.      Τα Δικαιώματα της Φύσης και η Περιβαλλοντική Δικαιοσύνη
4.      Tα Παγκόσμια Κινήματα και η Διεθνής Αλληλεγγύη
5.      Κοινωνικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα, Αξιοπρέπεια και Αγώνας ενάντια στις Ανισότητες
6.      Αγώνες ενάντια στον Ρατσισμό, την Ξενοφοβία, την Πατριαρχία και τον Φονταμενταλισμό
7.  Αγώνας για Αναδιανομή των Πόρων, ενάντια στην Δικτατορία του Χρηματοπιστωτικού Κεφαλαίου
8.      Μετανάστευση, Πρόσφυγες και Παγκόσμια Ιθαγένεια
9.      Εργάτες ενάντια στον Νεοφιλελευθερισμό κ.α.

Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ δίνει την ευκαιρία σε κινήματα και φορείς να επικοινωνήσουν, να εκφράσουν τις ανάγκες τους, να προβάλουν πρωτοβουλίες και σχέδια που θα τροφοδοτήσουν με θετική δυναμική την κοινωνική αλλαγή. 

Το σύνθημα του Φόρουμ είνα:
Another world is needed - Together it is possible
Ένας άλλος κόσμος είναι επιτακτικά αναγκαίος – Μαζί μπορούμε να τον δημιουργήσουμε


Οι  ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece θα παρακολουθήσουν τις εργασίες του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ και θα ενημερώσουν με τακτικές αναρτήσεις το blog και τις ομάδες επικοινωνίας που συμμετέχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου