Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Με απένταξη από τον κατάλογο των περιοχών MAB της UΝESCO (Άνθρωπος και Βιόσφαιρα) απειλείται άμεσα το Φαράγγι Σαμαριάς | ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ: "Δεν αρκεί η κήρυξη φυσικών οικοσυστημάτων σε Διεθνείς ή και Ευρωπαϊκούς καταλόγους "Άνθρωπος και Βιόσφαιρα", Natura2000, Γεωπάρκων - χρειάζονται συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, περιβαλλοντικές μελέτες, αντίστοιχους φορείς διαχείρισης και πλήρης συμμόρφωση με τα πρότυπα.

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece


Ανθέων 72, 12461 | Mail: naturefriendsgreece@gmail.com | Τηλ. FAX: 215 5257408
Καταστατικό, Ειρηνοδικείο Αθηνών Α.Μ. 30425  | ΑΦΜ:997557187, ΔΟΥ Αιγάλεω

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 15/7/2016

Να διατηρήσουμε το Φαράγγι της Σαμαριάς και τον Όλυμπο στον κατάλογο «Αποθεμάτων Βιόσφαιρας MAB/UNESCO»
Με αφορμή τις επιστολές 
α) του Προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής MAB/UNESCO καθηγητή Μιχάλη Σκούλου με την οποία υπογράμμιζε "την αναγκαιότητα πλήρους ρύθμισης όλων των εκκρεμών θεμάτων σχετικά με τα δύο αποθέματα Βιόσφαιρας Ολύμπου (Mount Olympus Biosphere Reserve) και το Φαράγγι της Σαμαριάς (Gorge of Samaria Biosphere Reserve) και την εμπρόθεσμη αποστολή των απαραίτητων εγγράφων σύμφωνα με τις υποδείξεις της Γραμματείας MAB" και την "επισήμανση του ορατού κίνδυνου διαγραφής" (28.06.2016), 

β) του Διευθυντή του προγράμματος MAB/UNESCO Han Quinly με την οποία ενημερώνει ότι το Φαράγγι της Σαμαριάς δεν πληροί τα κριτήρια για να συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο MAB/UNESCO (22..06.2016),

γ) του Δημάρχου Πλατανιάς  κ.Ιωάννη Μαλανδράκη με την οποία "καλεί το ΥΠΕΚΑ να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την πλήρη θεσμοθέτηση των συστάσεων και την τήρηση των κανόνων και κριτηρίων του Παγκόσμιου Δικτύου Αποθεματικών Βιόσφαιρας" (14.07.2016)
Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece θεωρούν ότι η διαγραφή του Φαραγγιού της Σαμαριάς από τον κατάλογο MAB/UNESCO στον οποίο καταγράφονται 650 οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο, θα αποτελεί "την παγκόσμια πρώτη" περίπτωση απένταξης. 

Επειδή εκτός από την απένταξη του Φαραγγιού της Σαμαριάς, απειλείται με διαγραφή και το δεύτερο απόθεμα της Βιόσφαιρας στην Ελλάδα, ο μυθικός Όλυμπος, καλούνται οι Πολιτικές και Υπηρεσιακές αρχές του ΥΠΕΚΑ και των συναρμοδίων υπουργείων να συνεργαστούν και να εργαστούν εντατικά έτσι ώστε να συμμορφωθούν με τα κριτήρια και τις συστάσεις του MAB/ UNESCO. Αν διαγραφούν από τον κατάλογο MAN/UNESCO τα δύο και μοναδικά αποθέματα βιόσφαιρας της χώρας μας, το Φαράγγι της Σαμαριάς και ο Όλυμπος, θα είναι μια μεγάλη πολιτική, οικολογική και οικονομική υποβάθμιση της χώρας μας.

Οι ΦτΦ/NFGR υπογραμμίζουν ότι "Δεν αρκεί η κήρυξη φυσικών οικοσυστημάτων σε Διεθνείς ή και Ευρωπαϊκούς καταλόγους όπως "Άνθρωπος και Βιόσφαιρα", Natura2000, Γεωπάρκων - χρειάζονται συγκεκριμένες  νομοθετικές ρυθμίσεις, περιβαλλοντικές μελέτες, αντίστοιχοι φορείς διαχείρισης καθώς και η πλήρης συμμόρφωση με τα κριτήρια και με τις υποδείξεις των συντακτών των καταλόγων.

Το Ελληνικό Δίκτυο "Φίλοι της Φύσης / Naturefriends Greece" ιδρύθηκε το 2007 και είναι μέλος της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI[1] συμμετέχουν 51 εθνικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Στο πλαίσιο των δράσεων τους, οι ΦτΦ είναι εθνικοί συντονιστές για την Ελλάδα της εκστρατείας people4soil που θα ξεκινήσει επίσημα το Φθινόπωρο του 2016 με σκοπό να χαρακτηριστεί από την Ε.Ε. και να προστατευτεί νομικά το έδαφος  ως  κοινό αγαθό[2]. Επιπρόσθετα συμμετέχουν και στο Διεθνές  Δίκτυο, Our World Is Not For Sale[3].




 [Το site του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς | Βασικές πληροφορίες και φωτογραίες στο WIKIPEDIA]
 ------------
Ευχαριστούμε το ΑΠΕ που παρουσίασε το ΔΤ [ΕΔΩ]  και όλους όσοι αναδημοσίευσαν ή αξιοποίησαν το ΔΤ, όπως η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ κα Χαρά Καφαντάρη για να καταθέσει σχετική αναφορά στο ΥΠΕΝ (19/7/2016) και μιλήσει για το θέμα αυτό στο ράδιο ΚΟΚΚΙΝΟ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου