Οι προηγούμενες τρεις αναρτήσεις στο blog [ΕΔΩ ΕΔΩ ΕΔΩ] προκάλεσαν το ενδιαφέρον αρκετών φίλων που δεν είχαν στο παρελθόν σχέση με τα Οικολογικά εγχειρήματα. Μας ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία του Οικολογικού Κινήματος στην Ελλάδα. Υπάρχουν εργασίες, βιβλία, αναρτήσεις κ.λπ. τις οποίες μπορούν να αναζητήσουν στο διαδίκτυο.
Οι ΦτΦ είχαν παρουσιάσει πρόσφατα το βιβλίο "Οικολογικά Πολιτικά Κόμματα: Η Ευρωπαϊκή Εμπειρία και η Ελληνική διάσταση | Επιμέλεια: Ιωσήφ Μποτετσάγιας & Wolfgang Rüdi" [ΕΔΩ] Ωστόσο για ορισμένες σελίδες του βιβλίου υπάρχουν κάποιες ενστάσεις από μέλη των ΟΠ "Η περιγραφή των Οικολόγων Πράσινων της περιόδου 2013-2014 με τις έντονες συγκρούσεις είναι πολύ προβληματική" - παρ΄ όλα αυτά "Είναι πολύ ενδιαφέρον βιβλίο".
----------------------------------
Το περιοδικό "νέα ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ" κυκλοφόρησε σε 181 τεύχη από το Νοέμβριο του 1984 μέχρι το Νοέμβριο του 2000. Στο διάστημα των 16 ετών συνεργάστηκαν δεκαδες συγγραφείς, επιστήμονες, ακτιβιστές κ.ά.
Τα τεύχη του περιοδικού έχουν αποδελτιωθεί από την Οικολογική Βιβλιοθήκη "ΕΥΩΝΥΜΟΣ" [ΕΔΩ]. Πριν από τη "νέα ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ" κυκλοφορούσε το περιοδικό "ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ" από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ. Ο εκδότης αποφάσισε να διακόψει την έκδοσή του μετά από 2,5 χρόνια κυκλοφορίας. [Περισσότερα στο 1ο τεύχος στο άρθο του Μιχάλη Μοδινού "Πως και γιατί νέα Οικολογία" [ΕΔΩ]
Δείτε ΕΔΩ τους βασικούς συνεργάτες του περιοδικού. Μεταξύ αυτών: Μιχάλης Μοδινός, Ηλίας Ευθυμιόπουλος, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Γιάννης Σχίζας, Κίμων Χατζημπίρος, Σπήλιος Παπασπηλιόπουλος, Νίκος Μάργαρης, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Λεωνίδας Λουλούδης, Βαγγέλης Στογιάννης κ.ά.
Ορισμένα από τα στελέχη της "νέας Οικολογίας" συμμετείχαν στην "Ομοσπονδία Οικολογικών και Εναλλακτικών Οργανώσεων" που συγκρότησαν το κόμμα που κατέβηκε στις εκλογές του 1989.
Εκδότης του περιοδικού ήταν η ΑΜΚΕ "νέα Οικολογία" η οποία ήταν μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης Friends of Earth (FoEE) [στοιχεία ΕΚΚΕ ΕΔΩ]. Με τη "λύση" της ΑΜΚΕ "νέα Οικολογία" σταμάτησε και η παρουσίαση των FoEE στην Ελλάδα. Ωστόσο οι ΦτΦ διατηρούν μια επαφή με τους FoEE.
Για το περιοδικό και για δύο συνεργάτες του περιοδιοκού Λεωνίδα Λουλούδη και Δημήτρη Παπαϊωάννου που "έφυγαν" "ανακαλύψαμε" ένα άρθρο του Κίμωνα Χατζημπίρου στο οποίο παρουσιάζεται το "κλίμα" και πλευρές του χαρακτήρα της "νέας Οικολογίας" [ΕΔΩ].
Ελπίζουμε η περιλιπτική παρουσίαση του περιοδικού να δώσει την αφορμή για μια αναλυτική έρευνα (η την δημοσίευσή της αν ήδη υπάρχει) για την ιστορία του περιοδικού και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας "νέα ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου