Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

2η αναλυτική παρέμβαση των ΦτΦ/NFGR στη δημόσια διαβούλευση νέων περιοχών προς ένταξη στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000



 
Ανθέων 72, 12461 | Mail: naturefriendsgreece@gmail.com | Τηλ. FAX: 215 5257408
Καταστατικό, Ειρηνοδικείο Αθηνών Α.Μ. 30425  | ΑΦΜ:997557187, ΔΟΥ Αιγάλεω

19.07.2016

Οι ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ θέσεις των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece

Στη δημόσια διαβούλευση νέων περιοχών προς ένταξη στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000

Αξιότιμες κυρίες/κύριοι,
Επανερχόμαστε με αναλυτικότερο τρόπο στο θέμα μετά τη γενική εκτίμηση που σας στείλαμε στις 11.07.2016
-----------
Θερμά συγχαρητήρια γι’ αυτή την πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ να επεκτείνει το θαλάσσιο δίκτυο Natura 2000 στη χώρα μας, το οποίο υπήρξε εδώ και καιρό ανεπαρκές. 

Ιδιαίτερα συγχαρητήρια μάλιστα για την πλήρη ένταξη του Κορινθιακού Κόλπου, μιας περιοχής ευρέως γνωστής για τη σημασία της για τα θαλάσσια κητώδη, τους κοραλλιογενείς σχηματισμούς, τα λιβάδια Ποσειδωνίας και άλλους σημαντικούς και ευπαθείς τύπους οικοτόπων.

Προβληματιζόμαστε ωστόσο για την αναιτιολόγητη αφαίρεση από το αρχικό σχέδιο των ειδικών εισηγητών - επιστημόνων περιοχών εξίσου μεγάλης οικολογικής σημασίας όπως μεταξύ άλλων:
- η θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης (εξαιρετικής σημασίας ηφαιστειακά πεδία, θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας και κοραλλιoγενείς σχηματισμοί) 

- οι ακτές Νοτίου Πηλίου (εξαιρετικής σημασίας, έκτασης και σπανιότητας κοραλλιoγενείς σχηματισμοί και ροδολιθικά πεδία), 

- τα στενά Ωρεών και τα Λιχαδονήσια (εξαιρετικής σημασίας, έκτασης και σπανιότητας πεδία μαλακών κοραλλιών και βιογενών υφάλων), 

- η θαλάσσια περιοχή Βουλιαγμένης-Βάρκιζας-Φλεβών (εξαιρετικής σημασίας θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας και κοραλλιoγενείς σχηματισμοί), 

- οι ακτές Ανατολικής Εύβοιας (Κύμη ως Δάγρι) (εξαιρετικής σημασίας, έκτασης και σπανιότητας κοραλλιoγενείς σχηματισμοί και ροδολιθικά πεδία), 

- η θαλάσσια περιοχή Ελαφονήσου-Κυθήρων-Αντικυθήρων (εξαιρετικής σημασία για τα κητώδη), 

- οι ακτές Νότιας Μάνης (έως 6νμ) (εξαιρετικής σημασίας για τα κητώδη, τους κοραλλιoγενείς σχηματισμούς και τα ροδολιθικά πεδία).

Παρακαλούμε πολύ να αναθεωρήσετε αυτούς τους άστοχους αποκλεισμούς. 

Η προστασία των ελληνικών θαλασσών και αυτών των ιδιαίτερων οικοσυστημάτων διασφαλίζουν τον εθνικό μας πλούτο τουριστικής, και όχι μόνο αξίας. Τα προαναφερθέντα οικοσυστήματα (λιβάδια ποσειδωνίας, κοράλλια, βιότοποι κυτωδών) συνδέονται με την πολιτιστική και πολιτισμική παράδοση, αποτελώντας με αυτό τον τρόπο στοιχείο της ελληνικής ταυτότητας.  

Η διατήρηση των παραπάνω οικοσυστημάτων έχει θετικές επιπτώσεις στην αλιεία, στην προστασία των αμμωδών ακτών από τη διάβρωση, στον τουρισμό, στην επιστημονική έρευνα, στην αναψυχή κ.α. 

Ευχόμαστε αυτή η κίνηση να είναι ένα πρώτο βήμα προς την ουσιαστική προστασία των Ελληνικών θαλασσών ώστε να εξασφαλιστεί η οικονομική ευμάρεια και η εξαιρετική ποιότητα των εθνικών μας θησαυρών.
 
Με εκτίμηση,
Ελληνικό Δίκτυο Φίλων της Φύσης/ Naturefriends Greece
 
Το Ελληνικό Δίκτυο "Φίλοι της Φύσης / Naturefriends Greece" ιδρύθηκε το 2007 και είναι μέλος της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI[1] συμμετέχουν 51 εθνικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Στο πλαίσιο των δράσεων τους, οι ΦτΦ είναι εθνικοί συντονιστές για την Ελλάδα της εκστρατείας people4soil που θα ξεκινήσει επίσημα το Φθινόπωρο του 2016 με σκοπό να χαρακτηριστεί από την Ε.Ε. και να προστατευτεί νομικά το έδαφος  ως  κοινό αγαθό[2]. Επιπρόσθετα συμμετέχουν και στο Διεθνές  Δίκτυο, Our World Is Not For Sale[3].

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου