Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

H πρώτη έρευνα από τους ΦΙΛΟΥΣ της ΦΥΣΗΣ στην Ελλάδα με θέμα "TTIP: Οι επιπτώσεις στην Ελληνική δημοκρατία, στην οικονομία, στην κοινωνία" | Παρουσίαση: Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ | NatureFriends Greece
Ανθέων 72, 12461 | Mail: naturefriendsgreece@gmail.com | Τηλ. FAX: 215 5257408
URL: http://naturefriends-gr.blogspot.gr | http://nfgr-soils.blogspot.gr

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ 11/7/2016


H πρώτη έρευνα από τους ΦΙΛΟΥΣ της ΦΥΣΗΣ στην Ελλάδα με θέμα
TTIP: Οι επιπτώσεις στην Ελληνική δημοκρατία, στην οικονομία, στην κοινωνία

Παρουσίαση: Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece έχει τη χαρά να αναγγείλει τη διεξαγωγή και την  παρουσίαση της πρώτης έρευνας στην Ελλάδα με θέμα τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου & Επενδύσεων. Ο τίτλος της έρευνας είναι «TTIP: Οι επιπτώσεις στην Ελληνική δημοκρατία, στην οικονομία, στην κοινωνία».  
Για την έρευνα, που έγινε για λογαριασμό των ΦτΦ, συνεργάστηκαν:
α) Η Ομάδα Εργαστηρίου Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Ανάπτυξης Α.Π.Θ. (Γρηγόρης Ζαρωτιάδης/Αναπλ. Καθηγητής Α.Π.Θ,  Ειρήνη Οζούνη, Στέργιος Σερέτης)  
β) Η ομάδα Alternative Trade Network/ Κοοπερατίβα Έρευνας & Ανάπτυξης. Η έρευνα θα παρουσιαστεί το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016, στις 11:00, στο  KΕ.Δ.Ε.Α – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με σκοπό την ενημέρωση για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει η υπό διαβούλευση TTIP (εμπορική συμφωνία μεταξύ Η.Π.Α. και Ε.Ε) για τη χώρα μας και την προβολή της αναγκαιότητας της κινητοποίησης των πολιτών για το «μπλοκάρισμά» της. Στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του 2015 υπογραμμίζαμε ότι οι ΦτΦ θα επιδιώξουν «Το συντονισμό φορέων, επιστημονικών και πολιτικών ιδρυμάτων, επιτροπών πολιτών και πολιτών στον αγώνα ενάντια στην υπογραφή των εμπορικών αντιπεριβαλλοντικών, αντιδημοκρατικών, αντικοινωνικών συμφωνιών TTIP CETA».

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η παρουσίαση της έρευνας, των επιπτώσεων από την TTIP και των συμπερασμάτων,  θα αποτελέσει ένα έναυσμα, για να πραγματοποιηθούν και άλλες σχετικές ερευνητικές εργασίες  από  Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Ερευνητικά Ινστιτούτα, Δημοσίους Οργανισμούς, Οικονομικά Επιμελητήρια κ.λπ. έτσι ώστε να ενημερώσουν και να προετοιμάσουν την κοινωνία να αντισταθεί και να «μπλοκάρει» τις διαπραγματεύσεις για την TTIP ή εάν τελικά δεν τα καταφέρουμε, να έχουν παρθεί όλα εκείνα τα μέτρα για τoν περιορισμό ή την «θεραπεία» των δυσμενών επιπτώσεων.

Σύντομο ιστορικό δράσεων των ΦτΦ ενάντια στις TTIP CETA TiSA.


Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece από το 2013 παρακολουθούν τις εξελίξεις και συμμετέχουν σε εθνικό και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο σε όλες τις δράσεις και σε όλα τα επίπεδα (πολιτικό, νομικό, κοινωνικό) που αναπτύσσονται ενάντια στις εμπορικές ληστρικές συμφωνίες TTIP CETA TiSA. Υποστηρίζουν από την έναρξη των αντιστάσεων, μαζί με 500 Ευρωπαϊκές οργανώσεις, την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών/ European CitizensInitiative (ECI) ενάντια στην TTIP και στη CETA (α/α 378 στον κατάλογο των οργανισμών της Κοινωνίας των Πολιτών). Οι ΦτΦ συνέβαλαν στην προβολή της εκστρατείας των ECI από 7 Οκτωβρίου 2014 έως 6 Οκτωβρίου 2015 για τη συλλογή 3.3 εκατομμυρίων υπογραφών με βασικό αίτημα STOP TTIP.
Οι ΦτΦ συμμετέχουν στην Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA και έχουν συμβάλει στην ενημέρωση και στην οργάνωση δημοσίων δράσεων, στο πλαίσιο αντίστοιχων Ευρω-παϊκών, στις 11 Οκτωβρίου 2014, 18 Απριλίου 2015, 10 Οκτωβρίου 2015, 22 Ιουνίου 2016.

Οι ΦτΦ έχουν συνυπογράψει επιστολές α) μαζί με 158 Ευρωπαϊκές οργανώσεις ενάντια στην «ιδιωτικοποίηση της δικαιοσύνης» μέσω των ISDS/ ICS  για την «Επίλυση Διαφορών μεταξύ Επενδυτών και Κράτους» [19.02.2016] και β) πρόσφατα [27.06.2016], με αφορμή τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (συμμετέχουν οι Πρωθυπουργοί της Ε.Ε.) μαζί με 240 Ευρωπαϊκές οργανώσεις ζήτησαν το τέλος των διαπραγματεύσεων για την TTIP. Παρ’  όλα αυτά, από τις πρώτες πληροφορίες στον Ευρωπαϊκό τύπο διαβάσαμε ότι εξασφαλίστηκε στη συνεδρίαση η συναίνεση απ’ όλους τους Πρωθυπουργούς των χωρών της Ε.Ε. να συνεχιστούν οι εργασίες για την προώθηση της συμφωνίας

Μέλη μας διατηρούν επαφές με Ευρωπαϊκούς οργανισμούς και συμμετέχουν σε Ευρωπαϊκές συναντήσεις στρατηγικού ή ενημερωτικού χαρακτήρα ενάντια στις TTIP CETA TiSA. Σημαντική είναι η συμμετοχή μας στην οργάνωση της εκστρατείας για να πάρουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας αποφάσεις για να κηρύξουν τις περιοχές τους Ελεύθερες TTIP CETA Ζώνες / TTIP FREE ZONES.

Οι Φτφ έχουν στείλει επιστολές στους Ευρωβουλευτές της χώρας (εκτός Χ.Α.) για να καταψηφίσουν την έκθεση εμπορίου της ΕΕ (25.05.2015) καθώς και στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ.Αλέξη Τσίπρα (31.05.2016 και 05.05.2016) για να πάρει ξεκάθαρη θέση, να μη συμβάλλει «…στην ολοκλήρωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για τις TTIP και TISA», να μη «συμφωνήσει στην προσωρινή εφαρμογή  της CETA» και να απαιτήσει «η συμφωνία CETA να χαρακτηριστεί μικτή».

Το 2016 οι ΦτΦ εξέδωσαν τέσσερα Ενημερωτικά Φυλλάδια απευθυνόμενοι σε ειδικό κοινό με τα εξής θέματα: 1) TTIP και Ελεύθερες Ζώνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2) TTIP και οι αρνητικές οικονομικές και εργασιακές επιπτώσεις 3) TTIP - Αγροτική παραγωγή και ασφάλεια τροφίμων 4) TTIP, CETA, ISDS/ICS – Απειλή για τις τοπικές κοινωνίες & τον αγώνα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού.

Με τη διεξαγωγή και την  παρουσίαση της έρευνας των ΦτΦ με τίτλο «TTIP: Οι επιπτώσεις στην Ελληνική δημοκρατία, στην οικονομία, στην κοινωνία», με την έκδοση των τεσσάρων ενημερωτικών φυλλαδίων και κυρίως με τη συμμετοχή των ΦτΦ στους καθημερινούς αγώνες που θα συνεχιστούν ενάντια στις ληστρικές συμφωνίες TTIP CETA TiSA, πιστεύουμε ότι θα έχουμε συμβάλει στην ενημέρωση της κοινωνίας, των πολιτικών κομμάτων, της κυβέρνησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Εργαζομένων, των Αγροτών, των Μικρομεσαίων επιχειρηματιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου