Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Δημήτρης Εμμανουήλ (επιμέλεια): Κοινωνικές Τάξεις και Κατανάλωση

[Βιβλιογραφικές πληροφορίες ΕΔΩ

Στο blog των ΦτΦ αναρτούμε, εκτός από τις θέσεις και τις παρεμβάσεις του συλλόγου, για ενημέρωση αλλά και για "περιβαλλοντική εκπαίδευση" θέματα που παρουσιάζουν οικονομικό - κοινωνικό - οικολογικό ενδιαφέρον που έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά, blogs - sites.
Ένα από αυτά είναι το "ΘΕΜΑ στην Εφημερίδα των Συντακτών" (23.07.2016) που αφορά τις ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ.
 ---------------------
Τα απομεινάρια μιας κρίσης
Συντάκτης: Ιωάννα Σωτήρχου 
Πώς βιώνεται η κρίση; Ποιοι παράγοντες φαίνεται να επηρεάζουν τις αντιλήψεις που έχουμε για τη ζωή μας και την ικανοποίησή μας από αυτήν; Τα καταναλωτικά μας πρότυπα μάλλον παρά τα… οικονομικά μας.

Σε αυτό το -από άποψη οικονομικού ωφελιμισμού- παράδοξο κατέληξε η μελέτη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών με τίτλο «Κρίση κατανάλωσης και κρίση status: ταξικές διαφορές των επιπτώσεων της κρίσης και δείκτες ευζωίας στην Αθήνα του 2013», που εκπόνησε ο ερευνητής Δημήτρης Εμμανουήλ και δημοσιεύεται στον πρόσφατο συλλογικό τόμο του Κέντρου «Κοινωνικές τάξεις και κατανάλωση», που επιμελήθηκαν και κυκλοφόρησαν πρόσφατα οι εκδόσεις «Αλεξάνδρεια».

Η χρονιά αναφοράς δεν είναι τυχαία: το 2013 η καμπύλη της κρίσης φαινόταν να έχει τερματίσει, μετά από μια ελεύθερη πτώση του ΑΕΠ σε σχέση με το 2008 κατά 25% και μείωση της ιδιωτικής κατά κεφαλήν κατανάλωσης σε πραγματικές αξίες κατά 28%, την ίδια στιγμή που η ανεργία σκαρφάλωνε στο 27,5%. Και μπορεί ο δημόσιος λόγος να θρηνούσε την καταστροφή της μεσαίας τάξης, ωστόσο δεν αντιμετώπιζε και τα πιο σοβαρά προβλήματα αφού, όπως παρατηρεί ο ερευνητής, «αναμφισβήτητα οι πολιτικές αποδόμησης και οικονομικής υποβάθμισης υπήρξαν πολύ πιο δραστικές στον χώρο της εργατικής τάξης».

Τι κατέδειξε η έρευνα που έκανε το 2013 το ΕΚΚΕ για την κατανάλωση και τις κοινωνικές τάξεις στην Αθήνα και βασίστηκε σε δομημένες συνεντεύξεις σε τυχαίο δείγμα 2.520 νοικοκυριών στην ευρύτερη περιφέρειά της;

Εξετάζοντας τα στοιχεία της κατανάλωσης, τα ανώτερα επαγγελματικά στρώματα είχαν σχετικά μικρότερη πτώση καταναλωτικών δαπανών σε σύγκριση με την εργατική τάξη και κατά πολύ μικρότερη σε σύγκριση με την κατώτερη μεσαία τάξη, όπως είναι οι υπάλληλοι γραφείου και οι απασχολούμενοι στο εμπόριο.

[Συνέχεια στην ΕΦΣΥΝ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου